• 21 Mar. 2023
  • 7 min

Cum devii consultant financiar și ce impact poți avea în acest rol

consultant financiar

Care este una dintre valorile unui consultant financiar? Curajul. Înainte de toate, pentru a deveni consultant financiar, dincolo de cunoștințe și abilități financiare, trebuie să îndrăznești și să îți faci planuri de carieră într-un domeniu de care alții poate nici n-au auzit, dar pe care tu vei ajunge să îl stăpânești rapid, acela al consultanței financiare.

O altă valoare a unui consultant financiar este Grija. A fi consultant financiar înseamnă să lucrezi cu și pentru oameni, să știi să asculți, să pui bazele unei relații de încredere și să cauți mereu cele mai bune soluții care să le susțină obiectivele financiare. Perseverența este o altă valoare. Să îți dorești să evoluezi, să fii dispus să înveți mereu lucruri noi, să îți îmbunătățești abilitățile de comunicare și să te perfecționezi în arta de a vinde, pentru ca în final munca ta să producă un impact pozitiv în viața cât mai multor oameni.

Toate aceste valori fac parte și din ADN-ul Denisei Vișan, Unit Manager în cadrul NN și invitata noastră în cadrul seriei „Cum devii”. În urmă cu 5 ani, Denisa s-a alăturat echipei NN, lider pe piețele de asigurări de viață și pensii private din România, în calitate de consultant financiar, și, de atunci, s-a concentrat pe a oferi sprijin oamenilor în luarea celor mai bune decizii pentru a-și clădi un viitor financiar mai sigur și a face față situațiilor neprevăzute. A beneficiat la rândul ei de susținerea companiei, care a crezut în ea și a ajutat-o să își dezvolte cunoștințele și abilitățile, și să evolueze profesional. 

 

Ce te-a atras la început la rolul de Consultant Financiar?

Domeniul financiar mi s-a părut dintotdeauna interesant, dar ce m-a ambiționat și m-a împins și mai tare către rolul de consultant a fost, de fapt, lipsa de încredere a celor din jurul meu că pot face asta. Până la urmă, era și normal să fie așa, aveam doar 19 ani când am venit în NN. Cum poate cineva atât de tânăr să vorbească despre viitorul financiar al unor oameni maturi și cu familii? A fost o adevărată provocare, dar nu imposibil. Cred sincer că încrederea clienților și a oamenilor în general este câștigată atunci când ești bine pregătit, indiferent de vârstă, și îmi place să cred că am reușit.

 

Și ce presupune jobul mai exact? 

Jobul de consultant financiar înseamnă în primul rând să îi asculţi pe oameni. Să identificăm nevoi și împreună să găsim cele mai bune soluţii pentru ei și pentru viitorul lor. Practic, ajutăm oamenii să descopere asigurările pe care se pot baza când se pune întrebarea „Ce faci când nu mai poți să faci?”. Și aici mă refer la grija pentru ei și cei dragi, la protejarea sănătății sau la asigurarea unui viitor financiar mai liniștit la pensie. Rolul consultantului presupune să înțeleagă contextul financiar al fiecărei familii și nevoile specifice de azi, puse în balanță cu planurile financiare de mâine, așa încât să le ofere soluțiile prin care ei să aibă grijă de tot ce contează mai mult pentru ei. Și, mai departe, să fie alături de ei în procesul de evaluare, selecție și achiziție a unei asigurări și apoi pe toată durata contractului.

 

Știai să faci toate aceste lucruri când te-ai alăturat echipei sau ai învățat multe dintre ele și pe parcurs?

Deşi NN nu a fost primul meu job, pentru că lucrez încă din perioada liceului, aș putea spune că le-am învăţat aici pe toate pe parcurs. Si încă mai am de învățat. Cred ca asta este și cel mai important atunci când vrei să te alături echipei NN: să fii dispus să înveți și să te dezvolți în fiecare moment. Mai departe, găsești toată susținerea companiei, prin ecosistemul complex de training-uri și programe de dezvoltare pentru toată forța de vânzări, așa încât să evoluezi și să performezi. În cazul meu, am crescut foarte repede în NN. Am început în rolul de consultant financiar și astăzi sunt Unit Manager. Adică sunt responsabilă de activitatea unei echipe de consultanți financiari dintre cele aproape 150 din toată țara. 

 

Cum arată o zi de lucru obișnuită pentru un consultant financiar?

Bună întrebare. Pentru un consultant financiar, nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Nicio întâlnire nu seamănă cu alta. Oamenii sunt diferiţi, nevoile sunt diferite și soluțiile trebuie pliate, în funcție de prioritățile familiei. Fac un exercițiu și mă întorc la zilele mele de consultant financiar. E important de știut că programul este flexibil. La 9:30 mă văd cu echipa online, de la 10 încep propriu-zis activitatea. Confirm întâlnirile, mă întâlnesc cu oameni, finalizăm discuţii. Revin către clienții potențiali cu care am deschis deja discuții, pregătită de refuzuri, dar și de cele mai mari reușite. Printre toate acestea, presar și activități deja planificate pe care le respectăm, cum ar fi o ședință de echipă, o sesiune de training, o discuție cu managerul și lista poate continua. 

 

Ce-ți place cel mai mult la acest job?

Ca unit manager, faptul că pot să dăruiesc oamenilor din jurul meu tot ceea ce știu și ce sunt. Cunoştinţe, experienţe, emoţii, sentimente. Cea mai mare satisfacţie vine atunci când văd un consultant la început de drum cum se dezvoltă și cum un lucru pe care îl făcea ieri împreună cu mine, azi îl face singur. Provocările sunt cele care mă ţin aici, dar și faptul că știu că oamenii se pot baza pe mine sau pe unul dintre colegii mei din forța de vânzări atunci când li se întâmplă ceva neașteptat care poate pune presiune pe bugetul familiei. De exemplu o problemă de sănătate sau pierderea locului de muncă. E motivant să știi că faci o diferență în viețile oamenilor și că ești acolo pentru ei când au cel mai mult nevoie. 

 

Ce ai spune că e cel mai dificil aspect al rolului?

Cred că cel mai dificil aspect este de fapt cel mai mare secret al unui consultant de succes: gestionarea timpului. Și nu doar la job, ci în viața de zi cu zi. Mulți oameni au tendința să înceapă 10 lucruri și să finalizeze doar 5, iar cea mai mare provocare este să gândească în „zoom out”. Cu toate acestea, cele mai mari provocări aduc și cele mai mari reușite, fie că vorbim pe plan profesional sau personal. 

 

consultant financiar

Denisa Vișan, Unit Manager în cadrul NN România

De ce abilități sau experiențe are nevoie un tânăr pentru rolul de consultant financiar în NN? 

Procedural vorbind, cu diploma de bac. Sunt 1.600 de consultanți financiari și manageri în forța de vânzări NN din toată țara. Câți dintre ei își doreau oare să devină consultanți financiari atunci când erau mici? Deseori am auzit „nu sunt un bun vânzător”. Ei bine, nu trebuie neapărat să fii, dar poți deveni. Așadar, cred cu tărie că cea mai importantă abilitate este curajul. Curajul de a nu îți impune limite și de a da tot ce e mai bun pentru tine și pentru cei din jur. 

Cei care se gândesc la o carieră de consultant financiar trebuie să își dorească, în primul rând, să aibă un impact în viețile oamenilor și să contribuie la demersurile lor de a-și asigura un viitor financiar mai bun. Mai departe, trebuie să știe să comunice ușor și să fie deschiși la interacțiunea cu oamenii, să fie organizați și perseverenți și, cel mai important, să pună mereu clientul pe primul loc. Ajută, bineînțeles, să aibă și o înclinație către zona financiară, să aibă încredere în forțele proprii, să fie deschiși să învețe și motivați să evolueze, transformând susținerea NN într-o oportunitate de dezvoltare personală și profesională.

 

Ce abilități dezvoltă pe parcurs consultanții? Știu că în echipa voastră cel puțin, compania investește mult în dezvoltarea profesională. 

Aşa este, investeşte foarte mult. De la traineri externi și programe complexe de training și dezvoltare pentru toți oamenii din forța de vânzări, până la timp și energie. Chiar ieri întrebam un consultant din echipă „De ce mai ești la NN?”, iar răspunsul lui a fost „Pentru că în fiecare zi învăț să am încredere în mine, învăț să ofer și să cer ajutor, să fiu perseverent și să mă ambiționez și mai mult, să-mi descopăr defectele și să le transform în calități”. E doar un exemplu, dar arată că NN este cu siguranță mediul în care ai susținerea să te cunoști mai mult decât credeai că o faci, să îți știi calitățile și să jonglezi cu defectele tale, să îți transformi pasiunile în abilități relevante în ceea ce faci la job și nu numai. 

Ce beneficii oferă NN echipei de consultanți?

Nu le enumăr, sunt multe. Ştii care a fost o greșeală pe care am făcut-o ca Unit Manager la început de drum? Credeam că pot sa le dau motivaţia oamenilor. Ştii ce am realizat ulterior? Că rolul meu e să îi ajut să își găsească singuri această motivație să dea tot ce e mai bun pentru a-și atinge obiectivele și să îi susțin atunci când au nevoie. Pentru unii este importantă partea financiară sau oportunitățile de creștere, pentru alții afirmarea și aprecierea performanțelor sau pur și simplu faptul că pot construi o carieră pe baza a ceea ce sunt. Ce contează este că NN oferă toate aceste lucruri și fiecare decide ce e important pentru el, indiferent dacă e doar unul dintre aceste lucruri sau toate la un loc.

 

Voi puneți preț și pe autonomie la NN. Poți să ne spui mai multe despre independența pe care o au consultanții voștri?

Punem foarte mult preț pe independență, da. Fiecare consultant îşi organizează agenda aşa cum consideră mai potrivit și eficient. Chiar vorbeam la un moment dat cu o colegă de echipă despre cum arată o zi obișnuită pentru ea și nu înțelegeam cum se poate trezi la 9. Eu sunt omul dimineții, la 6:30 sunt la cafea. Consultanții financiari au, practic, o mentalitate și abordare antreprenorială cu foarte multă autonomie și flexibilitate atât la nivel de program, cât și la stil de lucru. 

 

Când vorbim despre finanțe, e foarte ușor să rămânem blocați doar în cifre, dar rolul acesta are și o componentă umană foarte importantă. Poți să ne povestești, te rog, și ce impact aveți în viețile clienților voștri?

Consultantul financiar e, de fapt, un consultant de viață pentru clienți. Îi ascultă, le înțelege nevoile, le oferă soluții care li se potrivesc și este alături de ei atunci când au nevoie. Toate astea presupun de multe ori depășirea sferei de vânzări. Construim relaţii pe termen mediu și lung cu clienții noștri. Am un consultant în echipă care s-a dus la nunta unuia dintre clienții săi. Sunt multe astfel de situații care arată că relația se dezvoltă și evoluează în timp. Așadar, nu este doar despre cifre. Pentru noi este foarte importantă încrederea reciprocă și faptul că suntem alături de clienți și la bine, și la greu. Câteodată mai și glumim cu clienţii. „Știți, noi suntem ca o centură de siguranță, nu-i dați prea multă importanță dar vă poate salva viața dacă se întâmplă ceva”. Asigurările sunt, de fapt, o soluție pe care e bine să o ai ca să te protejezi de neprevăzut, dar pe care nu-ți dorești să ajungi vreodată să o folosești.

 

Ce posibilități de creștere există pentru acest rol? Știu că tu, spre exemplu, ai promovat ca Unit Manager. Ce înseamnă asta?

Așa este, acum sunt Unit Manager, dar înainte de acest pas am evoluat și am avut mai multe promovări în rolul de consultant financiar, urcând pe treptele de carieră. Îmi doream să ajung consultant independent, care este „cel mai înalt grad” în evoluția consultanței financiare. Într-o zi însă mi-am spus că eu vreau să dăruiesc altora tot ce știu și ce fac. Bine, acest vis a venit pe parcurs și la încurajările colegilor și ale managerilor mei. Am promovat și ca manager, pe baza rezultatelor și a abilităților, așa că orice e posibil câtă vreme te implici și vrei să crești.

 

Un ultim gând pentru cei care se gândesc acum să aplice pentru un rol de consultant financiar?

Suntem viitorul, iar ceea ce facem contează. Avem impact în viețile oamenilor și susținem educaţia financiară. Arătăm oamenilor că în loc de „mie nu mi se poate întâmpla” au mai multă liniște când știu că se pot baza pe sprijin financiar dacă se întâmplă ceva. Așadar, curaj, îndrăzniți!

Descoperă aici toate posturile disponibile din cadrul NN România și aplică! În rolul de consultant financiar vei găsi un job care să-ți ofere autonomie și flexibilitate, și care te va ajuta să îți dezvolți o mulțime de noi abilități. Curaj, aplică!   

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și: 

Cum devii dentist și ce să faci la început de carieră

Cum devii designer vestimentar și cum ajungi să îmbraci celebrități

Cum devii însoțitor de zbor și ce oportunități aduce cu sine jobul

A fost util articolul? 2
carieraconsultant financiarMeserie

Leave a Reply