• 19 Sep. 2024
  • 3 min

Cum se prezintă oferta de joburi la început de an universitar

an universitar

Odată cu apropierea începerii noului an universitar, segmentul de candidați tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, s-a reactivat puternic pe piața muncii. În ultima lună, numărul aplicărilor pe acest segment de vârstă a crescut semnificativ, iar platforma eJobs.ro a înregistrat nu mai puțin de 26.000 de conturi noi. Această cifră reprezintă aproape jumătate din totalul de conturi noi create în intervalul respectiv, care a fost de 57.000.

„Chiar dacă, în termeni de aplicări, categoria 18-24 de ani încă se află sub candidații cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani, când vine vorba despre persoane care și-au creat cont pe eJobs în ultima lună și au început să prospecteze piața muncii, pe primul loc sunt candidații foarte tineri, cei mai mulți aflați încă la prima angajare, absolvenți de liceu, încă studenți sau care abia au terminat facultatea. Pentru aceștia, toamna este cel mai bun moment pentru angajare, tocmai pentru că aleg să acumuleze experiență înainte de a-și termina studiile astfel încât, după absolvire, să le fie mai ușor să se angajeze”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Deși candidații cu vârsta între 26 și 35 de ani continuă să fie cei mai activi în ceea ce privește aplicările, datele arată o tendință clară de activare a tinerilor, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care încep să-și facă un cont pe platformă și să exploreze ofertele din piață. Comparativ, 44,5% dintre conturile nou create aparțin tinerilor, în timp ce segmentul 25-35 de ani are doar 13,8% din totalul conturilor noi (7.900). Alte categorii de vârstă sunt reprezentate astfel: 36-45 de ani (4.200 de conturi noi) și peste 45 de ani (puțin peste 3.000).

 

Ce domenii și orașe preferă tinerii candidați

În ceea ce privește experiența profesională, majoritatea candidaților din categoria 18-24 de ani (93,7%) au mai puțin de un an de experiență în muncă. Cei care au lucrat până acum au experiență preponderent în domenii precum vânzări, alimentație și HoReCa, achiziții sau administrativ/logistică. Cele mai multe conturi noi create vin din orașe mari precum București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov, semn că tinerii din marile centre universitare sunt activi în căutarea de joburi.

În ultima lună, platforma eJobs a înregistrat un total de 1 milion de aplicări pentru diverse locuri de muncă, din care 315.000 aparțin candidaților din categoria de vârstă 18-24 de ani. În comparație, cei cu vârste între 26 și 35 de ani au realizat aproape 370.000 de aplicări, în timp ce 185.000 au venit de la candidații cu vârste între 36 și 45 de ani, iar 110.000 din segmentul de vârstă 45+.

 

La ce salarii ar trebui să se aștepte

Candidații tineri, care au mai puțin de doi ani de experiență și care aplică pentru joburi entry-level, ar trebui să se aștepte la salarii nete cuprinse între 3.500 și 4.500 de lei, conform datelor oferite de Salario, comparatorul salarial marca eJobs. Aceste salarii sunt atractive pentru tinerii aflați la început de carieră, în special în contextul în care aceștia își doresc să obțină experiență profesională în paralel cu studiile universitare.

„Pentru tinerii aflați la început de drum, primele joburi sunt esențiale nu doar pentru a câștiga bani, ci și pentru a acumula experiența necesară în viitoarea lor carieră. De aceea, vedem o activitate crescută în acest segment în fiecare toamnă, când noul an universitar vine cu un val de interes pentru joburi din partea celor foarte tineri”, subliniază Roxana Drăghici.

 

Ce joburi sunt disponibile pentru cei cu experiență limitată?

În ultima lună, au fost postate aproximativ 28.000 de joburi noi pe platforma eJobs, iar mai mult de jumătate dintre acestea s-au adresat candidaților entry-level. În prezent, sunt disponibile aproximativ 19.000 de locuri de muncă pentru candidații care au între 0 și 2 ani de experiență pe piața muncii.

Aceste joburi acoperă o gamă largă de industrii, oferind tinerilor oportunitatea de a-și începe cariera în domenii precum vânzări, marketing, customer service, IT și multe altele. De asemenea, multe dintre joburile disponibile oferă opțiuni de lucru remote sau hibrid, un factor important pentru tinerii care doresc să combine munca cu studiile universitare.

 

Ți-a plăcut articolul Cum se prezintă oferta de joburi la început de an universitar? Citește și:

Top 5 joburi unde câștigi bine chiar și cu studii medii

Ce poți să mai faci pentru cariera ta anul acesta

Peste 15.000 de joburi la care poți să aplici fără CV

A fost util articolul? 2
an universitaroferta de joburi an universitar

Leave a Reply