• 21 Jul. 2020
  • 2 min

Ești absolvent? Află care este următorul pas pe care trebuie să-l faci!

absolvent primul job
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Dacă te numeri printre cei care termină studiile universitare în 2020, atunci acest lucru ar trebui să fie un motiv de bucurie, însoțit de un puternic sentiment de autoîmplinire.

Euforia care te însoțește, în aceste momente, începe să își piardă din intensitate și face loc unui nou sentiment cu care se confruntă orice alt absolvent, mai exact îndoiala.

Acest sentiment se naște din teama pe care o resimțim ori de câte ori în viața noastră apare o schimbare, iar în situația de față este vorba despre schimbarea statutului social. Dacă până acum te simțeai oarecum protejat de statutul de student, vine acest moment care impune luarea unei decizii care să aducă cu sine schimbarea mult dorită.

Și cum satisfacția datorată oricărei schimbări este, în general, direct proporțională cu numărul, dar mai ales, cu calitatea oportunităților, putem constata că acestea îmbracă diferite forme în cazul unui absolvent de facultate.

 

Ești absolvent? Ce decizie trebuie să iei?

Orice nouă opțiune este raportată la experiența acumulată până în momentul în care te afli în fața luării unei decizii. Un criteriu deosebit de important în alegerea variantei optime îl constituie nevoia de apartenență la un grup de tineri. Și, în general, aderarea ta la diverse grupuri se face pe baza închegării unor relații preferențiale, mai degrabă informale decât formale, preferând medii în care să nu existe constrângeri și unde să-ți poți conserva sistemul de valori, interese sau motivații.

 

Din multitudinea variantelor îmbrățișate cu cea mai mare frecvență de către proaspeții absolvenți, pot fi conturate două tendințe:

  • Continuarea studiilor prin înscrierea la o a doua facultate sau la programe de masterat și doctorat în țara sau în străinătate.
  • Căutarea unui loc de muncă conform pregătirii dobândite în cadrul facultății.

Dacă alegi prima opțiune, cu siguranță, aceasta este una mai puțin problematică, ba mai mult, are rolul de a diminua într-o oarecare măsură teama de asumare a responsabilității dobândirii unui nou statut social, acela de angajat sau, în unele cazuri mai nefericite, acela de șomer.

Dacă alegi a doua variantă, atunci faci parte din categoria celor care au lucrat în timpul facultății, fapt care poate constitui un avantaj, dar și o piedică în continuarea traseului propriei tale cariere. Deoarece în majoritatea cazurilor alegerea joburilor avute pe perioadă studiilor se face pornind de la criterii care nu au neapărat un punct comun cu domeniul în care studiază un tânăr.

Se întâmplă frecvent ca atunci când studenții se confruntă cu necesitatea dobândirii unui prim loc de muncă stabil, aceștia să prefere domeniul în care au acumulat experiență de lucru și nu cel în care au dobândit cunoștințe pe parcursul facultății.

 

 

Cât timp însă va persistă această dilemă, cu care se confruntă aproape fiecare absolvent?

Putem evita oare tendința de amânare a momentului primului pas în carieră sau ascunderea în spatele așa ziselor joburi de tranzit a adevăratelor aspirații, motivații și valori pe care le au tinerii față de primul loc de muncă?

Poate dacă ai încerca să intri mai mult în contact cu lucrurile pe care le faci cu plăcere ai putea constata cu surprindere cum coordonatele alegerilor pe care le vei face ulterior vor fi din ce în ce mai bine conturate, iar opțiunile posibile nu te vor mai deruta într-o asemenea manieră încât să regreți deciziile pe care le-ai luat la un moment dat.

Noi îți suntem alături oricare ar fi decizia ta, iar pe primul-job.ro găsești cele mai interesante locuri de muncă dedicate celor aflați la început de drum.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Legislația Muncii: cele mai frecvente întrebări

De ce aptitudini ai nevoie pentru a obține un job în bancă 

Persoană cu dizabilități: ce trebuie să știi pentru a te angaja

A fost util articolul? 3
absolventiJoburi absolventiprimul job

Leave a Reply