Sunt persoane pentru care și simpla alegere a cafelei într-un loc în care variante sunt cu nemiluita reprezintă o provocare. Însă dacă în timpul liber, indecizia îți mănâncă de obicei doar câteva minute, la job, ea poate cântări mult mai greu.
Se caută și sunt prețuite îndeosebi persoanele care pot lua decizii bune rapid, care nu se tem să preia controlul atunci când e cazul și nu fug de responsabilități. De aceea, e mai important ca oricând, să-ți îmbunătățești abilitatea de a lua decizii. Iată câteva sugestii de unde poți începe să faci o schimbare!
De multe ori te ajută să ai o imagine completă a tuturor opțiunilor pe care le ai la dispoziție înainte de a lua decizii. Așa că scrie totul într-o agendă sau un Google Docs, căutând să-ți exprimi ideile cât mai clar pentru a avea în față toate informațiile. Noteaza argumentele pro și contra pentru fiecare alternativă în parte. Acest exercițiu te ajuta să-ți limpezești gândurile și să iei decizii mai bune.
Rareori vei avea la dispoziție decizia ideală, așa că ar fi recomandat să te mulțumești și doar cu ceva suficient de bun. Dacă ai petrecut vreodată zeci de minute în weekend răsfoind Hulu, Amazon, Netflix și iTunes doar pentru a găsi un film bun de urmărit, atunci sigur înțelegi de ce mai multe alegeri ne pot face uneori să fim nefericiți. Este un fenomen pe care psihologul Barry Schwartz l-a prezentat pentru prima dată în cartea sa publicată în 2005 și intitulată The Paradox of Choice: Why More Is Less. Potrivit lui Schwartz, poți evita acest paradox dacă te mulțumești cu ceva „suficient de bun”. La job ești nevoit să iei o mulțime de decizii importante. Alocă timpul pentru cele esențiale, iar pentru cele secundare, acceptă că nu trebuie să iei mereu deciziile perfecte.
Într-o scrisoare din 2016, CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, a spus că „majoritatea deciziilor ar trebui să fie luate cu undeva la aproximativ 70% din informațiile pe care ți le-ai dori să le ai. Dacă aștepți să deții 90% dintre ele, probabil că ești prea lent în luarea deciziilor.” Este ușor să amâni o decizie importantă atunci când mai multe de făcut. Sau pentru a aduna obsesiv numeroase date. Dar, în majoritatea cazurilor, e mai bine să te ghidezi după principiul lui Bezos.
Înainte de a aduna dovezi pentru a lua o decizie, acordă-ți timp pentru a-ți examina propriile motivații. Chiar ai dovezi concrete pe care crezi că le poți sau pur și simplu cauți să-ți confirmi o idee care mustea deja în mintea ta? Conștientizarea propriilor motivații te poate ajuta să rămâi obiectiv și să te concentrezi pe găsirea celei mai bune soluții posibile pentru jobul tău.
Chiar dacă decizia finală îți aparține și trebuie să ți-o asumi pe de-a întregul, uneori e de ajutor să primești și o altă părere. Acesta reprezintă un pas util în luarea deciziilor care ar putea oferi o nouă perspectivă. De asemenea, poți utiliza reacțiile altora pentru a-ți măsura propriile instincte subconștiente. Ai totuși grijă să nu lași alți oameni – în special cei pe care îi respecți și îi admiri – să te convingă să iei decizii cu care nu ești deloc confortabil.
Privește puțin în viitor și gândește-te ce se va întâmpla dacă iei o anumită decizie. Vizualizează-i efectele. Dacă ceea ce-ți imaginezi este acceptabil, ba chiar agreabil, atunci acest exercițiu te va ajuta să fii mai sigur pe alegerea făcută. Dacă viitorul nu arată tocmai bine, trebuie să te întrebi dacă ești dispus să continui și există și aspecte pozitive pe termen lung.
Fii conștient de modul în care te afectează și concentrează-te asupra pașilor următori. Caută pe cât posibil să nu regreți o decizie. Ea a fost cea mai bună soluție la momentul respectiv. Acum concentrează-te asupra a ceea ce este mai bine în momentul de față.
Amintește-ți că orice decizie ai lua, ea nu reprezintă sfârșitul procesului. De asemenea, este important să-ți iei timp pentru a urmări acțiunile întreprinse. Au apărut rezultatele pe care le așteptai? Ți-ai îndeplinit obiectivul? Dacă aceasta este o decizie pe care probabil o vei lua din nou, există vreo modalitate prin care să o poți îmbunătăți?
Deși tindem să credem că abilitatea de a lua decizii este crucială îndeosebi pentru lideri și managerii de proiect, ea poate fi un instrument prețios în mâinile oricărui angajat. Plus, că ea te poate transforma în candidatul ideal pentru o promovare. Acum, că știi cum să iei decizii mai bune în viață, dar și la job, sperăm că te simți inspirat să părăsești zona de confort și să faci un pas înspre idealul tău profesional.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și:
Dezvoltare profesională sau cum să-ți accelerezi cariera
Joburi Brasov: ce opțiuni ai chiar în acest moment
Ești introvertit? Iată câteva profesii care ți se potrivesc!