• 25 Nov. 2019
  • 3 min

9 sfaturi utile în găsirea jobului dorit

9 sfaturi utile în găsirea jobului dorit

Căutarea activă a unui job poate fi stimulată prin folosirea câtorva trucuri simple, dar eficiente. Iată cu ce sfaturi utile venim astăzi!

Candidaţii care-şi doresc un loc de muncă pot folosi câteva strategii pentru eficientizarea procesului de căutare de joburi. Testele de personalitate sau editarea CV-ului sunt doar câteva dintre ele, iar în materialul de mai jos găsești și alte sfaturi utile.

 

Testează-ţi personalitatea înainte de a pune în aplicare și alte sfaturi utile

Vrei să-ţi găseşti un loc de muncă, dar îţi este greu să îi vorbeşti unui potenţial angajator despre cum eşti tu în realitate? Un test de personalitate, de genul Myers-Briggs Type Indicator (MBTI), îţi poate oferi o imagine destul de clară despre tine. Poate sunt lucruri pe care nici nu le bănuiai care te-ar face fericit sau la care te-ai pricepe de minune. Și nu ar strica să experimentezi mai mult.

 

Eficienţă, nu cantitate

Nu-ţi căuta jobul dorit prin sute de anunţuri de angajare, ci încearcă să filtrezi informaţia şi să-ţi creezi un sistem prin care să găseşti ofertele potrivite pentru tine. Pe eJobs.ro, spre exemplu, după ce-ți vei completa CV-ul și vei aplica la câteva poziții, vei începe să primești pe e-mail selecții de locuri de muncă în ton cu căutările și experiența ta.

 

Intră în legătură cu alţi oameni

Scrie mesaje personale şi trimite-le pe LinkedIn oamenilor care chiar te-ar putea ajuta pentru obţinerea unui loc de muncă. Nu exagera și încearcă să te limitezi doar la 3-4 astfel de mesaje, însă această strategie e mult mai indicată decât să aștepți cuminte să fii descoperit.

 

Editează-ţi CV-ul

Verifică de mai multe ori CV-ul astfel încât persoana care-l primeşte să nu fie nevoită să observe greşeli gramaticale sau că mănânci litere. Dacă acesta a fost făcut cu mulți ani în urmă poate ar fi bine să treci cu atenție prin el și să schimbi anumite exprimări care ar putea suna prăfuite acum. Plus că-n prezent nu se mai caută CV-urile stufoase, înțesate cu informații mai mult sau mai puțin relevante, ci documentele succinte, care comunică multe detalii în cât mai puține cuvinte.

 

Studiază la rândul tău compania

Nu e un secret că o dată ce aplici la un job și ești selectat într-o prima tranșă de candidați, persoanele din departamentul de resurse umane vor începe să-ți scaneze cu atenție CV-ul și să se intereseze despre experiența ta. Și poate că ar fi cazul să faci și tu fix același lucru. Ca să te decizi dacă jobul respectiv e cu adevărat atractiv trebuie să vezi dacă firma pe care o vixzezi are valori şi principii asemănătoare cu cele pe care le ai tu.

 

Scrisoarea de intenţie contează

O scrisoare de intenţie care nu este generică sau plictisitoare te-ar putea ajuta să primeşti jobul dorit. Dacă CV-ul este uneori parcurs în diagonal, o scrisoare de intenție personalizată, careia i-ai dedicat timp poate fi mult mai de impact atunci când aplici la un job.

 

Apelează la „prietenii vechi”

Ia-ţi puţin timp şi încearcă să reiei legătura cu profesionişti din trecut, care te-au ajutat ori cu care ai relaţionat la un moment dat. Poate că un om din trecutul tău te poate ajuta să-ţi construieşti viitorul. Dacă nu poate veni cu niște sugestii concrete cu siguranță te-ar putea ajuta cu o scrisoare de recomandare care să vină în completarea CV-ului tău.

 

Curăţă-ţi profilele online

Printre acele sfaturi utile pe care le primim adeseori a fost să avem mare grijă la ceea ce alegem să dezvăluim pe rețelele de socializare. Profilele pe care le creezi pe acestea te pot ajuta atât să descoperi joburi noi, cât şi să stabileşti legături cu diverşi oameni. Prin urmare, asigură-te că „portretele” tale online sunt perfecte. Ele te pot ajuta să obții cu mai multă ușurință un job, dar se pot transforma și în bile negre pentru tine dacă dezvălui mai mult decât este cazul.

 

Foloseşte cuvinte puternice

CV-ul tău trebuie, neapărat, să conţină anumite cuvinte de impact, din aria în care activezi pentru ca el să sară în ochii unui recrutor. În plus, dacă aplici prin intermediul platformei eJobs, algoritmul complex Candidate Fitness, va scoate în față CV-ul tău dacă acesta va fi bine optimizat și potrivit cu căutările persoanelor din departamentul de resurse umane.

 

Ți-a plăcut acest articol cu 9 sfaturi utile pentru găsirea jobului dorit? Citește și:

Top 10 greseli întâlnite la cei care vor să facă o schimbare de carieră

Discriminare la angajare. E vârsta un impediment?

A fost util articolul? 14
jobul idealsfaturi jobSfaturi utile

Leave a Reply