• 17 Dec. 2020
  • 2 min

Care vor fi cei mai căutați candidați în 2021

angajare

Anul 2020 a venit cu multiple șocuri pe piața muncii pe care le-ai resimțit probabil din poziția de angajat sau din cea de candidat. Însă este important să știi că angajatorii au planuri optimiste pentru noul an și sunt perspective că lucrurile vor intra treptat-treptat în normal în angajare. Cel mai recent studiu derulat de eJobs în rândul angajatorilor din România arată că principalele așteptări pe care le au de la 2021 sunt legate de reluarea creșterilor salariale, a recrutărilor, dar și de revenirea la bugetele pe care le aveau înainte de declanșarea pandemiei. 12% cred că, în compania pentru care lucrează, se va permanentiza munca de acasă, în timp ce 9% spun că anul viitor va marca reîntoarcerea angajaților la birou. O treime cred că nu au încă niciun motiv să își creeze așteptări optimiste de la următorul an.

 

„Acele companii care au găsit resorturi de creștere chiar și într-un context generalizat de criză privesc cu optimism anul care va veni. Cred într-o reechilibrare a pieței și în oportunități de angajare. Sunt însă și participanți la studiu care au declarat că se tem că 2021 va însemna, pentru compania în care lucrează, concedieri, scăderi salariale sau o creștere a gradului de încărcare a angajaților, în condițiile în care anul acesta o parte dintre echipe au fost reduse. Din păcate, sunt și angajatori care recunosc că se așteaptă ca anul viitor să crească rata fluctuației voluntare în cadrul companiei. Cu alte cuvinte, dezamăgiți de ce s-a întâmplat anul acesta, mulți angajați își vor căuta alte joburi”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România. Aproximativ jumătate din respondenți se tem că lucrurile vor sta la fel ca în 2020.

 

Reconversia profesională, soluția pentru angajare în 2021

Tot ce s-a întâmplat anul acesta în economie și pe piața muncii va avea ecouri pe care le vei resimți ca angajat sau candidat și în 2021. Chiar dacă sunt perspective optimiste, studiul eJobs arată că recrutorii se așteaptă și la o creștere a ratei șomajului, urmată de creșterea numărului de candidați care se vor angaja pe poziții sub nivelul lor de pregătire și experiență. De aceea este important să te adaptezi și să investești în cursuri de formare care te pot ajuta să aplici la joburi stabile, pentru care există cerere de oameni în piața muncii: „35% dintre respondenți spun că reconversia profesională va fi una dintre marile tendințe ale pieței muncii de la anul. Ceea ce nu e un lucru deloc rău pentru că se traduce printr-o flexibiliare și responsabilizare a candidaților, după o perioadă lungă în care românii erau destul de refractari la ideea de reconversie”, adaugă Bogdan Badea. Tot angajatorii cred că tinerii își vor lua primul job mult mai devreme și că locurile de muncă din străinătate vor rămâne în continuare neatractive pentru candidați.

 

Cei mai căutați candidați în 2021

Înainte de a face o reconversie în carieră este bine să te informezi pentru ce categorii de candidați va fi cerere din partea companiilor în noul an. Potrivit studiului eJobs, cei mai căutați candidați ai anului viitor vor fi specialiștii, urmați, la foarte mică distanță, de muncitorii calificați și apoi de tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani. Muncitorii calificați și managerii continuă ierarhia, iar pe ultimul loc, la distanță semnificativă de toate celelalte categorii, au fost plasați expații.

 

Ce schimbări din 2020 nu sunt tocmai dorite în 2021

Deși văd o revenire completă a pieței muncii abia din 2022, specialiștii în resurse umane se așteaptă ca încă din primul trimestru al următorului an să apară primele semnale pozitive, încă cei mai mulți mizează pe cel de-al doilea trimestru pentru efecte mai concrete. Întrebați care ar fi schimbările apărute în 2020 pe care le-ar vrea dispărute în 2021, respondenții au menționat munca de acasă, conferințele online sau recrutările la distanță.

Studiul a fost realizat în luna noiembrie a anului 2020, pe un eșantion de 341 de specialiști și manageri în resurse umane.

În acest moment, mai mult de 14.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Ți-a plăcut articolul despre cei mai căutați candidați pentru angajare în 2021? Citește și:

Crește oferta de joburi înainte de Sărbători
Cum să-ți găsești job folosind cuvinte cheie relevante în căutare

A fost util articolul? 3
angajare

Leave a Reply