Conform celui mai recent studiu eJobs, angajații români petrec, în medie, 4 ani la același un loc de muncă, iar angajații trecuți de 50 de ani sunt de 5 ori mai stabili decât cei tineri.
Rata mare de fluctuație a angajaților este una dintre principalele probleme cu care se confruntă companiile din România. Numărul mare de locuri de muncă disponibile în piață, dar și creșterea așteptărilor pe care le au candidații de la un job au dus la o scădere drastică a timpului mediu petrecut de un angajat în aceeași companie. Astfel, potrivit celui mai recent studiu derulat de eJobs, angajații români rămân, în medie, 4 ani într-un loc de muncă, după care aleg să facă o schimbare de carieră.
Așa cum era de așteptat, cele mai frecvente mutări au loc pe segmentul angajaților tineri, adică aceia născuți în perioada 1980-1995 (Generația Millennials) și cei născuți după 1995 (Generația Z). În cazul primilor, angajatorii ar trebui să se aștepte la o plecare după 2,7 ani petrecuți în cadrul companiei. Cu cât media de vârstă scade, cu atât scade și nivelul lor de stabilitate – astfel că tinerii care au intrat pe piața muncii în ultimii 5 ani obișnuiesc să-și caute alt job după aproximativ un an petrecut într-o companie.
„Aceste statistici se explică și prin faptul că tinerii caută, în primul rând, acumularea de experiență și nu au acea teamă a schimbării și a adaptării la nou, pe care o au generațiile anterioare. Atunci când primesc o ofertă pe care o consideră mai bună, uneori, chiar și cu un salariu mai mic, o acceptă pentru că văd în ea potențialul de a crește în carieră”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Semnificativ mai stabili sunt angajații care aparțin Generației X, adică aceia care au acum între 38 și 48 de ani. În medie, ei petrec 4,2 ani la un loc de muncă și iau decizia de a pleca mult mai greu decât cei foarte tineri. „
„Vorbim despre o generație aflată în punctul de maturitate profesională, mulți dintre aceștia ocupă funcții de management, au obligații financiare personale care nu le permit să ia decizii pripite și de aceea sunt foarte atenți atunci când fac o astfel de mișcare. Pentru ei, lista de criterii care trebuie bifate este mult mai lungă și se extinde pe mai multe paliere: caută o ofertă financiară bună, vor stabilitate, vor funcții de management, o reputație bună de angajator, se uită la distanța dintre casă și birou și așa mai departe. Sunt mai puțin dispuși la concesii și, prin urmare, mai stabili”, explică Bogdan Badea.
Cei mai statornici sunt, așa cum arată cercetarea eJobs, angajații care au depășit pragul de 50 de ani. Ei ajung la o perioadă medie petrecută în aceeași companie de peste 13 ani, mai exact, 13,3 ani. Lipsa de încredere în propriile forțe, dar și teama de adaptare la o nouă echipă și un nou mediu de lucru sunt principalele criterii pentru care doar în cazuri extreme aleg să facă o schimbare de carieră.
Statistica din România nu diferă foarte mult de cea de la nivel internațional, unde media, pe toate categoriile de vârstă este de 4,2 ani, în scădere de la 4,6 ani, cât era în 2014.
Citește și:
Cum au evoluat salariile oferite de angajatori?
Ma omorati si Dvs.si mijloacele de comunicare in masa cu sintagma “Numarul mare de locuri disponibile in piata “.Aratati-mi si mie pe site-urile de angajari in domeniul constructiilor,comertului si turismului unde se gasesc vacante urmatoarele posturi:Manager de Proiect,Director,Responsabil Tehnic cu Executia,Diriginte de Santier,Consultanta,Expert Tehnic.Cele cateva anunturi sunt de toata jena,incepand cu salariul si terminand cu “pretentiile angajatorului”.Si asta pt.ca in posturile de conducere sunt angajate rudele,cunostintele sau sinecurile politice cu diverse interese.Specialistii(RTE,Diriginti,etc) sunt tratati ca niste umpluturi,dar fara de care nu se poate executa si deconta nici o lucrare.Cunosc f.bine domeniile,mai ales constructiile.De 25 de ani ma lovesc de problemele astea.Intr-adevar,e lipsa pe piata muncii de muncitori calificati sau necalificati din f.multe motive.Specialistii,in mare masura sunt ignorati,deoarece “tara te vrea prost”.Cei cu pregatire deranjeaza pentru ca semnaleaza deficientele,nu sunt pupincuristi sau yesmeni.E valabil in mai toate domeniile de activitate.Asta a si fost un motiv pt.care specialistii au plecat din tara si nu se vor intoarce prea curand.In fine,ma tot astept la analize mai profunde si de la “firul ierbii” asupra managementul fortei de munca.Teoriile invatate la scoala sunt bune ca element de pornire,dar fara analiza din piata,nu fac doi bani.Stiu,o sa-mi raspundeti ca e treaba organelor statului,dar n-ar strica si o colaborare cu Ministerul Muncii,pentru ca vrem nu vrem e o treaba si a politicului.In rest,sa auzim de bine.
Domnul Adrian cam are dreptate.