• 14 Sep. 2018
  • 1 min

Cum au evoluat salariile oferite de angajatori?  

salariile
Autor
Mihaela Pascari
Mihaela Pascari Face parte din echipa eJobs România de circa 5 ani. Perioad... Arată mai mult

Salariul mediu net pe economie a fost în luna iulie a acestui an de 2.708 lei, arată cele mai recente date de la INS. Câștigul net însă a a fost în scădere față de luna precedentă cu 13 lei. Cele mai mari salarii le câștigă în continuare angajații din industria IT, aici salariu mediu în luna iulie a fost de 6.566 de lei.

La polul opus, cu cele mai mici valori ale salariului net au fost angajații din HoReCa, cu un salariu mediu net de 1.575 de lei.  

Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2018 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici, precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

 

Unde suntem față de luna iulie anul trecut?

Deși, față de luna trecută suntem cu salariile în scădere, față de aceeași perioadă a anului trecut, câștigul salarial net a crescut cu 13,3%, mai arată sursa citată. „În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători. Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, potrivit INS. 

 

Vrei să fii la curent cu tendințele din piața muncii? Citește și:

Ce joburi vor apărea în următorii 20 de ani?

Cum a evoluat numărul joburilor în prima parte a anului?

 

 

A fost util articolul? 5
angajaredomeniisalariile

Leave a Reply