• 25 May. 2018
  • 2 min

Cum a evoluat numărul joburilor în primele patru luni ale anului?

locurilor

În perioada ianuarie-aprilie a acestui an, rata locurilor de muncă scoase la bătaie a fost de 1,20%, în creștere cu 0,07 puncte procentuale față de trimestrul anterior. Astfel, numărul joburilor disponibile în piață a fost de aproape 60.000, în creștere cu circa 4.000 de locuri de muncă față de trimestrul precedent, arată datele de la Institutul Național de Statistică.

Cu toate acestea, datele arată că față de același trimestru al anului 2017, rata joburilor vacante a scăzut cu 0,11 puncte procentuale, adică cu aproape 4.000 de locuri de muncă.

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre  numărul joburilor vacante şi numărul total al locurilor  de muncă din piața muncii.

 

Evoluția numărului de joburi pe activități

În primul trimestru al anului 2018, sectorul bugetar a însumat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă disponibile. Astfel, peste 7.000 de joburi vacante se regăsesc în administrație publică, sănătate și asistență socială și învățământ.

La pol opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât și ale numărului de locuri de muncă disponibile s-au regăsit în industria extractivă.

 

Cum stăm față de perioada anterioară?

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare, urmate de alte activităţi de servicii, respectiv de informaţii şi comunicaţii, mai arată sursa citată.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante creşteri mai relevante s-au observat în construcţii, informaţii şi comunicaţii, respectiv activităţi de servicii administrative şi servicii suport.

La pol opus, cele mai semnificative scăderi atât ale ratei, cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială.

 

Ce candidați au căutat angajatorii?

În primele patru luni ale anului, cea mai mare cerere de forţă de muncă exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate.

Pe de altă parte, printre cele mai mici valori s-au înregistrat pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit.

 

Citește și:

Cei trei colegi toxici pe care îi vei întâlni la job

Cum să-ți alegi programul de masterat

Cinci motive pentru care merită să lucrezi în producție

A fost util articolul? 1
angajatori de topjoburilocuri de munca

Leave a Reply