• 11 May. 2018
  • 2 min

Cum să-ți alegi corect programul de masterat

alegi corect programul de masterat

Programul de masterat ne ajută să ne specializăm pe unul dintre segmentele domeniului pe care l-am studiat prin prisma facultății. Astfel, avem ocazia să aprofundăm cunoștințele dobândite, achiziționând în același timp altele noi.

Care sunt însă criteriile în funcție de care este recomandat să-ți alegi programul de masterat?

Cursurile care ți-au plăcut

Dacă facultatea pe care ai urmat-o a fost una potrivită pentru tine, cel mai probabil ți-au plăcut majoritatea cursurilor. Însă, cu siguranță unele dintre acestea te-au atras in mod special. Aceste materii de studiu pot reprezenta un bun indicator în ceea ce privește ramura educațională pe care ar fi potrivit să te specializezi.

Practica de specialitate

Punerea în practică a informațiilor dobândite la cursuri este o foarte bună modalitate de a identifica care sunt oportunitățile profesionale care te atrag și în funcție de acestea poți să alegi programul de masterat care să-ți faciliteze ulterior accesul către respectivele poziții.

Programele de internship

Vă recomand ca în timpul facultății să accesati programe de internship. Acestea vă vor ajuta să acumulați experiență, să vă obișnuiți cu mediul organizațional, să cunoașteți oameni noi și nu în ultimul rând vă vor facilita procesul de decizie cu privire la zona în care este potrivit să vă continuați cariera.

Planul de carieră

Este util ca înainte de a-ți completa studiile printr-un masterat să decizi care este ruta profesională pe care ai vrea să o urmezi. În acest fel, va fi mai ușor să faci o alegere in privința studiilor.

 

De asemenea, dacă în acest context conștientizezi că facultatea pe care ai urmat-o nu corespunde domeniului în care îți dorești să profesezi, programul de masterat poate fi o bună oportunitate de a-ți schimba traiectoria educațională și implicit pe cea profesională.

Oportunitățile existente pe piața muncii

O analiză a trend-urilor din piața muncii este necesară atunci când alegi în ce direcție îți canalizezi pregătirea educațională. Însă respectivele trend-uri sunt importante doar în măsura în care corespund intereselor tale profesionale.

 

Luarea unei decizii ținând seama doar de job-urile care sunt căutate la un anumit moment dat, este o abordare dezavantajoasă pe termen lung, pe de  parte pentru că trend-urile din piața muncii se schimbă in timp si pe de altă parte pentru că pentru a evolua în plan profesional este necesar să ți se potrivească activitatea pe care o desfășori.

 

Urmarea unui program de masterat poate fi pasul imediat următor după finalizarea facultății, însă la fel de bine există posibilitatea continuării studiilor după acumularea unui anumit nivel de experiență profesională.

 

Citește și:

Să mă angajez din timpul facultății?

7 semne că facultatea pe care ai ales-o nu ți se potrivește

Dacă aș fi din nou la facultate

A fost util articolul? 0
carierainternshippiata muncii

Leave a Reply