• 4 Apr. 2018
  • 3 min

Iubește ceea ce faci chiar dacă nu ai jobul ideal

iubeste ceea ce faci jobul ideal
Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orient... Arată mai mult

Poate ești la începutul carierei tale sau poate ești deja bine poziționat pe traseul tău profesional și visezi la jobul ideal – acel loc de muncă aproape mitic la care te duci cu drag în fiecare zi, unde banii și beneficiile sunt pe măsura muncii tale, iar colegii tăi sunt atât de grozavi încât nu-ți ajung opt ore pe zi petrecute cu ei. E normal să îți dorești aceste lucruri, plus multe altele, dar dacă descoperi că nu le poți avea pe toate, asta nu înseamnă că jobul e nepotrivit.

Momentul în care mi-am dat seama că nu știu ce îmi doresc profesional a fost decisiv pentru cariera mea. Eram la al treilea job și aveam foarte multe așteptări. Părăsisem o companie care nu mă motiva din punct de vedere creativ și eram sigură că orice alt loc ar fi mai bun pentru mine. Într-adevăr, noul loc de muncă s-a dovedit a fi extrem de exigent în ceea ce privește creativitatea și aveam, în sfârșit, tot ce îmi doream, cel puțin teoretic. Practic ajunsesem să lucrez extrem de mult. Când s-a încheiat prima lună la acest job, aș fi dat orice să mă întorc la vechiul post, însă astrele nu s-au aliniat pentru mine și am tras tare să rezist și să mă adaptez, până când, într-o zi, șapte luni mai încolo, mi-am dat demisia fără niciun alt plan. Pur și simplu nu mai puteam.

Îmi pusesem niște bani deoparte și plănuiam să mă odihnesc o lună, două, trei, suficient cât să mă recuperez, dar am primit imediat câteva oportunități pe care nu le-am putut refuza. Acum lucrez la fel de mult ca atunci, doar că o fac de acasă, și am avut norocul să găsesc un echilibru între sarcinile creative și cele de rutină. În curând se face anul de când lucrez așa și sunt mai fericită decât am fost vreodată. Pot să spun cu adevărat că iubesc ceea ce fac, chiar dacă poate jobul visurilor mele nu este cel pe care mi l-am imaginat de la început. Ce am învățat din experiența asta? Câteva lecții care cred că te pot ajuta și pe tine să iubești ceea ce faci:

 

Setează-ți obiective personale și profesionale

Întreabă-te înainte de toate de ce vrei un job? Nu „ce fel de job vrei?” sau „ce așteptări ai de la un job?” Nu, pur și simplu ce vrei sau de ce ai nevoie de un job? Răspunsul e de cele mai multe ori foarte ușor: cel mai probabil ai nevoie de bani. Puțini sunt cei care vor un job doar de dragul de a-și ocupa timpul. E important totuși să înțelegi și să-ți reamintești motivul fundamental pentru care lucrezi înainte de a continua cu obiectivele secundare, chiar dacă pare un pic absurd. Așa poți să-ți dai seama în ce măsură ești dependent de jobul tău.

Obiectivul  meu, spre exemplu, este să ajung să lucrez mai puțin pentru a mă bucura de viața personală mai mult, chiar dacă asta înseamnă să câștig mai puțin, iar asta îmi permite să fiu fermă cu ceea ce-mi doresc, dar flexibilă cu opțiunile mele.

 

Transformă sarcinile care îți displac

Unul dintre task-urile jobului meu actual m-a frustrat foarte mult la început. E genul acela de lucru pe care nimeni altcineva nu vrea să îl facă. Am încercat să îl pasez de câteva ori, dar cumva tot la mine s-a întors. Între timp săptămânile s-au scurs și sarcina respectivă s-a transformat într-o rutină pe care am tot încercat s-o optimizez. Iar de aici a fost cale scurtă până la întrebarea: cum pot să fac sarcina asta mai interesantă, atât pentru mine, cât și pentru alții? Și brusc am realizat că în task-ul acesta obositor și plictisitor există o groază de potențial.

Sunt sigură că și tu ai parte de o mulțime de task-uri asemănătoare la job și e foarte posibil să nu vezi cum le-ai putea face mai interesante. Nici eu nu am observat posibilitatea asta de la început, dar mă bucur că s-a conturat între timp. Ce am realizat e că dacă nu pot renunța întotdeauna la aspectele neplăcute ale jobului meu, trebuie măcar să încerc să le fac mai tolerabile. Îmi dau seama că n-o să-mi iasă întotdeauna și nu pot să promit că tu o să ai succes de fiecare dată cu tactica asta, dar norocul nostru e că, atunci când jobul nostru devine cumplit, ne putem întoarce pe www.eJobs.ro în căutarea unor noi oportunități.

 

Citește și:

De ce angajații sunt responsabili de starea lor de bine la job?

Spre ce se îndreaptă traseul tău profesional?

Niciodată nu e prea târziu să îți schimbi cariera

A fost util articolul? 9
carieradezvoltare personalajoburilocuri de munca

Leave a Reply