• 7 May. 2018
  • 2 min

Dacă aș fi din nou studentă

student

În urmă cu aproape doi ani, împreună cu încă 150 de colegi de serie, absolveam facultatea și mergeam hotărâți spre piața muncii. Nu știam ce ne așteaptă în față, însă eram ferm convinși că am făcut tot ce se putea în cei trei ani de facultate ca să nu ne confruntăm cu dificultăți atunci când vom dori să ne angajăm.

Cum au trecut anii de studenție?

Fiecare dintre noi aveam diferite activități, unii aveau deja un job, erau implicați în programe de internship sau făceam voluntariat, iar alții se dedicau în totalitate cursurilor și seminariilor din cadrul facultății. Cu toții însă asimilam zilnic informații noi, fie de la profesori, fie de la colegi de facultate sau de la oamenii noi cu care interacționam. Treceam prin experiențe, unele plăcute, altele mai puțin plăcute, iar la finalul zilei știam că nu am pierdut timpul în zadar, ci am mai pus o cărămidă la construcția pe care urma să o vindem ulterior angajatorilor.

Cât despre mine, cu toate că aveam un job stabil când am ieșit de pe băncile facultății, iar în timpul studenției nu ezitam să particip la conferințe și evenimente de carieră, recunosc că am rămas cu câteva regrete. Iar dacă ar fi să mă întorc în timp, aș face câteva lucruri pe care nu am avut curaj să le fac atunci.

Mi-aș petrece o vară în SUA

Am avut mulți colegi care și-au petrecut o vară în SUA prin diverse programe de schimb cultural. Eram mereu surprinsă de experiențele lor și ascultam neclintită atunci când ne împărtășeau din ele. Nu am avut curaj să însă să aplic la un astfel de program, iar teama de nou o motivam ori prin lipsa banilor, ori prin „nu am avut timp să mă ocup de acte”. La fel ca acum, existau și atunci o mulțime de surse de finanțare oferite studenților pentru astfel de programe, era nevoie doar de mai multă motivație.

 

Aș aplica la o universitate din străinătate

Programele de mobilitate internațională dedicate studenților, nu doar că reprezintă o oportunitate de a învăța o limbă străină, dar îți deschid orizontul cultural. Într-un trimestru, îți poți face prieteni în fiecare colț al lumii, iar viziunea asupra viitorului traseu profesional se poate schimba radical.

 

Aș parcurge un program de internship

Astăzi companiile pun la dispoziția studenților sute de programe de internship, iar asta pentru că și angajatorii vor să-și pregătească viitorii angajați. Și studenții au parte de avantaje, ei își pot ușura adaptarea în compania dorită, iar la finalul studiilor pot deține un rol bine-poziționat în cadrul unei companii. Și ca să întăresc informația, vă dau și un exemplu, un coleg de facultate, atunci când absolvise facultatea, ocupa o poziție de Marketing Specialist în compania în care începuse cu un program de internship în anul doi de facultate.

 

M-aș implica în voluntariat

Voluntariatul nu era o opțiune pentru mine, căci consideram că acesta este doar pentru studenții care-și permit, cu toate că pe toată perioada liceului am fost implicată în voluntariat. Ulterior, la viitoarele locuri de muncă, am cunoscut oameni care s-au dedicat acestor activități și mi-am dat seama că o astfel de experiență merită desfășurată, căci erau mult mai organizați ca mine și știau cum se derulează un proiect de la A la Z.

Nu aș apăsa pe snooze

Și ca să închei lista într-o notă mai funny, recunosc că am pierdut câteva examene, pentru că ziua lucram și mergeam la facultate, iar noaptea îmi făceam proiectele. Somnul era o resursă rară de care mă bucuram de fiecare dacă când puteam, iar perioada restanțelor nu era tocmai plăcută.

 

Și, ca să nu-mi pară rău că nu am făcut aceste lucruri, mă voi înscrie la un program de masterat, ca să mă reîntorc din nou în una dintre cele mai frumoase perioade din viață – studenția!

 

 

Citește și:

Pregătește-te pentru interviu în 30 de minute 

Da, uneori joburile și oportunitățile chiar pică din cer

Joburi de studenți și absolvenți: ce așteaptă angajatorii de la tine

A fost util articolul? 6
absolventiinternshipstudentvoluntariat

Leave a Reply