• 9 May. 2018
  • 3 min

Cei 3 colegi toxici pe care îi vei întâlni la job

Autor
Iulia Vacaroiu
Iulia Vacaroiu Lucrează de 10 ani în Marketing & Advertising, orient... Arată mai mult

Din anumite puncte de vedere ai un grad de control asupra jobului tău. Dacă ai decis să aplici pentru un loc de muncă, înseamnă că deja știi câte ceva despre compania pentru care vei lucra: unde se află, cu ce se ocupă și ce beneficii îți oferă. Mai mult, dacă deja ai acceptat postul, înseamnă că știi și ce salariu vei primi și ești mulțumit de el. Desigur, există excepții. Totuși, oricât de multe ai cunoaște despre noul tău job, niciodată nu știi ce colegi te așteaptă.

Am avut norocul ca la primul meu job să mă angajez într-un loc cu oameni grozavi. Mai aveam colegi leneși, care pierdeau timpul, dar nimeni nu ataca pe nimeni și în mare parte ne ajutam unii pe ceilalți. Fiind familiarizată doar cu această bulă de oameni, am presupus că acesta trebuie să fie standardul, dar la al doilea job, mi-am dat seama cât de mult m-am înșelat.

Sigur ai întâlnit și tu de-a lungul timpului colegi toxici, unii care te-au afectat mai mulți ca ceilalți. Care sunt însă cei mai periculoși din punct de vedere al carierei tale și cum te poți feri de impactul lor negativ?

 

Minimanagerul Colegi Toxici

Minimanagerul

Atenție, acest coleg nu este manager în adevăratul sens al cuvântului, dar se poartă ca și cum ar fi. Cum îl recunoști? Păi, e persoana aceea care îți dă task-uri primite la rândul său pe motiv că „nu e treaba lui”. De cele mai multe ori se prea poate să nu fie nici treaba ta, dar asta nu înseamnă că trebuie să reacționezi la fel. Dacă-i spui că nu îl poți ajuta, riscul e ca acesta să se ducă apoi la managerul vostru adevărat și să îi spună că ai refuzat să îl ajuți. Ce poți face în schimb e să îl asculți până la capăt și să îi spui că revii cu un răspuns în câteva minute, imediat ce analizezi lista ta de task-uri deja existente.

Uterior, trimite-i răspunsul tău în scris, preferabil în mail cu managerul tău direct. Fă un rezumat al celor discutate și asigură-l pe Minimanager că îl ajuți cu drag, apoi propune-i aspectele de care te poți ocupa tu. Așa nu preiei întreaga responsabilitate a task-ului și demonstrezi inițiativă în fața managerului tău adevărat, iar, de cele mai multe ori, minimagerul va renunța în a apela la tine pentru viitoare task-uri, știind că îl vei pune și pe el la treabă.

 

Profitorul Colegi Toxici

Profitorul

Acest coleg, similar cu minimanagerul, visează la șefie, dar, față de personajul anterior, nu va încerca să te atace cu mai multă treabă. Te va susține moral și va încerca să se agațe de succesul tău. E ușor să confunzi profitorul cu un prieten din acest motiv. Te vei întreba de ce nu-l poți considera prieten dacă nu încearcă să-ți facă rău și te susține, dar alianța cu un coleg leneș, care nu-și face treaba și care are nevoie tot timpul de ajutor nu te va ajuta pe termen lung. În primul rând vei lucra mai mult pentru a compensa pentru lipsurile lui, iar în al doilea rând, există riscul ca managerii să observe defectele lui înainte de a vedea calitățile tale.

 

Negativistul Colegi Toxici

Negativistul

Oamenii cu atitudini negative sunt probabil cei mai frecvenți colegi toxici la job. Nu vor să-ți facă rău neapărat, dar nici bine nu-ți vor face. Sunt cei veșnic nemulțumiți de job, de viață, de task-uri, de deadline-uri; sunt cei care caută probleme, dar niciodată soluții, și, totodată, cei care-ți vor pune bețe-n roate dacă ce propui tu necesită vreun efort din partea lor.

Singurul mod de a contracara negativiștii e prin alianță cu alți colegi proactivi. Stai aproape de oamenii puși pe treabă și pregătiți-vă să vă susțineți ideile până în pânzele albe! Asta e valabil și pentru ceilalți colegi toxici. Dacă însă, în ciuda tuturor încercărilor tale, acești colegi îți afectează gradul de fericire la job, atunci poate e momentul să îți cauți un nou loc de muncă. Cea mai bună metodă de a scăpa de colegii toxici e un job nou. Aplică acum pe www.eJobs.ro!

 

Citește și:

Cum să gestionezi relațiile tensionate cu colegii toxici?

De ce angajații sunt responsabili de starea lor de bine la job?

Cum să supraviețuiești unui șef toxic?

A fost util articolul? 15
angajarejoburilocuri de munca

Leave a Reply