• 8 Feb. 2016
  • 4 min

Antreprenorul născut în munții Himalaya

Poza expediţie Atacama

Alpinistul Marius Gane, care a atins trei vârfuri de peste 8.000 de metri, crede că un lider adevărat din business nu ia deciziile majore de unul singur.

Marius Gane, 47 de ani, vicepreședinte al Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE), nu este doar unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști români, ci și un antreprenor de succes. A început alpinismul la 12 ani, în Pitești și, până în prezent, a atins zeci de vârfuri, dintre care trei de peste 8.000 de metri – Everest (8.848 de metri, munții Himalaya),  Gasherbrum II (8.033 de metri, muncii Himalaya), Nanga Parbat (8.126 de metri, muții Himalaya). În 1996 urca spre vârful Nanga Parbat, pe care nu a reușit să-l atingă (dar a revenit și l-a cucerit în 2013) din cauza vremii nefavorabile. Un an mai târziu înființa, alături de Ion Pătrașcu, un fost coleg de cățărare, firma de inginerie Pătrașcu & Gane Engineering Company, care oferă utilaje și soluții pentru prelucrările mecanice. Ideea antreprenorială a lui Pătrașcu și Gane din anii ’90 s-a transformat într-o firmă cu afaceri de șase milioane de lei lei în 2014 și un profit net de 0,8 milioane de lei. Gane a participat la expediții în munții Carpați, Caucaz, Alpi, Dolomiți, Anzi, Alaska, Stâncoși, Kenya, Taurus, Himalaya, Tian-Șan și Karakorum.

Marius Gane pe Everest.

Marius Gane, în 2003, cu vârful Everest „în spate”.

Traseele din România cu cel mai mare grad de dificultate pe care le-a parcurs sunt: traseul memorial „Emilian Cristea (premieră hivernală) – munții Bucegi, traseul „Speranței (ascensiune hivernală) – munții Bucegi și traseul „Fisura albastră” (ascensiune hivernală solitară) – munții Bucegi.

Recent, Gane făcut parte din echipajul expediției „Atacama – Chile 2015”, care a cucerit două vârfuri în Anzii Cordilieri (America de Sud), printre care și cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 de metri).

Marius Gane a ajuns antreprenor datorită alpinismului dar, spre deosebire de expedițiile sale, în business nu s-a aflat, până acum, în dificultate.

eJobs: Cine v-a transmis pasiunea pentru munte?

 

Marius Gane: La vârsta de 12 ani am început să parcurg trasee turistice montane împreuna cu fratele meu, Sorin, la clubul „Romania Pitorească” din Piteşti, oraşul natal. În următorii ani, cu el am făcut  primele trasee de căţarat; Sorin începuse alpinismul mai demult şi s-a gândit că o să-mi placă şi mie. A avut dreptate.

eJobs:  Unde aţi realizat primele ascensiuni?

 

Marius Gane: Primele ascensiuni le-am realizat  în munţii Iezer, Piatra Craiului şi Făgăraş. Mergeam în grupuri mai mari de la clubul „România Pitorească”.

eJobs: Cum aţi devenit antreprenor?

 

Marius Gane:  Datorită alpinismului. M-am asociat cu fostul coechipier de căţărare, alpinistul Ion Pătraşcu.

eJobs: Cum se împacă antreprenoriatul cu „jobul” de alpinist?

 

Marius Gane:  Alpinismul necesită mult timp, iar o expediţie se poate desfăşura pe o perioadă îndelungată, de până la 60 de zile. E nevoie de înțelegere din partea asociaţilor, colegilor și, bineînțeles, a familiei.

eJobs: Ce valori din antreprenoriat aplicaţi în alpinism şi ce lucruri pe care le-aţi învăţat ca alpinist aplicaţi în business?

 

Marius Gane:  Folosesc în alpinism organizarea, optimizarea şi minimizarea costurilor, negocierea cu furnizorii de servicii, lucruri pe care le aplic în antreprenoriat. Din alpinism am învățat că, pentru a-ți atinge un obiectiv, trebuie să ai parteneri/coechipieri/colaboratori de calitate și compatibili. Acest lucru m-a ajutat și în antreprenoriat.

eJobs: De câte ori v-aţi aflat în situaţii limită în alpinism şi de câte ori v-aţi aflat în situaţii limită în business?

 

Marius Gane: Au  fost  situaţii, pe munte, în care m-am aflat la limită. Dar nu multe, vreo 2-3.  În business, niciodată. Nu sunt genul de antreprenor care riscă mult sau care se împrumută în exces.

eJobs:  Cum este să conduci şi faci parte dintr-o echipă în timpul unei căţărări şi cum este să conduci şi să coordonezi o echipă în business?

 

Marius Gane:  În ambele cazuri, trebuie să iei în considerare şi părerea celorlalți. Un lider „adevărat” – fie al unei expediţii sau al unei firme – nu ia deciziile singur. Se consultă cu echipa lui, le ascultă părerile, îi motivează.

Poza expediţie Atacama

Marius Gane (al doilea din imagine), în cadrul expediției Atacama – Chile 2015.

eJobs:  Cum îţi motivezi colegii de escaladă şi cum îţi motivezi angajaţii?

 

Marius Gane: La escaladă şi alpinism îi motivez propunând trasee pe care ni le dorim împreună. Pe angajați îi motivez încercând să păstrez un mediu de lucru plăcut și să le acord beneficii în funcție de rezultate.

eJobs: Prin prisma experienţei de alpinist, ce i-aţi spune unui angajat care are impresia că nu poate trece peste anumite bariere sau limite profesionale?

 

Marius Gane: Depinde de tipul limitei. În alpinism am învățat că este foarte important să-ți cunoşti nivelul și condiţia fizica. Cred că în business este la fel.

eJobs:  Ce aptitudini ar trebui să aibă cineva care vrea să performeze în alpinism?

 

Marius Gane:  Alpinismul are mai multe direcţii şi, pentru fiecare din ele, anumite aptitudini sunt mai importante. De exemplu, la caţăratul pe stâncă sunt esenţiale: forța, mobilitatea, concentrarea şi tehnica. La alpinismul de altitudine ai nevoie de rezistenţă (anduranţă), răbdare şi tenacitate. Dar, mai presus de toate, spiritul de echipă este important.

eJobs: Dacă nu eraţi alpinist, aţi fi rămas doar antreprenor?

 

Marius Gane:  Greu de spus. Poate practicam alt sport. Dacă nu eram alpinist, poate nu eram nici antreprenor, cine știe?!

eJobs: Impresia mea este că mulţi corporatişti sunt pasionaţi de munte. De unde apare această legătură între corporaţie şi munte?

 

Marius Gane:  Întâlnesc foarte mulți corporatşti pe trasee alpine la munte, participanţi la maratoanele montane, în sălile de escaladă cu panou de căţărare. Cred că au descoperit că au nevoie de natură, de mișcare, de alt gen de provocări. Au surse financiare care le permit să plătească abonamentul la sală, instructor/antrenor, precum şi echipament de calitate.

eJobs: Cât înseamnă, în alpinism, talentul nativ şi cât reprezintă munca asiduă?

 

Marius Gane:  Sunt la fel de importante ambele. Munca nu poate suplini în totalitate anumite aptitudini fizice și psihice native. Şi. invers, talentul nesusţinut de muncă limitează mult performanţele.

eJobs: Aţi făcut un calcul al kilometrilor pe care i-aţi escaladat până acum ca alpinist?

 

Marius Gane: Nu am făcut. Îmi amintesc că, în anii ’90, erau zile când mă căţăram peste 1.000 m diferenţă de nivel pozitivă pe zi.

eJobs: Ce planuri aveţi pentru 2016?

 

Marius Gane: Am început  pregătirile pentru expediţia „Ama Dablam – Nepal 2016”, care se va desfaşura în perioada 17 aprilie – 22 mai 2016, în munţii Himalaya. O echipă mai mare de alpinişti români va escalada în perioada de aclimatizare vârful Imja Tse (Island Peak) cu înalţimea de 6.189 m. După care, în echipă restransă, împreună cu Teofil Vlad, Zsolt Torok şi Octavian Petre, începem ascensiunea vârfului Ama Dablam (6.812 m). Am cumpărat biletele de avion.

A fost util articolul? 0
antreprenoriat

Leave a Reply