• 19 Mar. 2021
  • 5 min

Abilitățile care nu ar trebui să-ți lipsească în perioada de probă

ascultarea activa

Schimbarea jobului aduce și o perioadă destul de încărcată, începând cu interviurile care se pot suprapune cu task-urile la jobul actual și continuând cu partea administrativă de semnare a actelor. Și când te bucuri că ai bătut palma pentru angajare îți dai seama că intri într-o nouă cursă: perioada de probă care poate fi cuprinsă între 90 de zile (pentru funcțiile de execuție) și 120 de zile (pentru funcțiile de conducere). Această perioadă nu ar trebui să-ți pună probleme dacă investești în dezvoltarea unor abilități-cheie care să te ajute să gestionezi începuturile.

Ascultă activ și arată dorința de învățare

Obiectivul tău principal în perioada de probă ar trebui să fie formarea și da, ar trebui să fii ca un burete care absoarbe informații și experiență. Pentru asta este important să asculți activ, să acorzi atenție la ceea ce spun superiorii și colegii și să pui întrebări.

Cum te poate ajuta ascultarea activa în perioada de probă

Unul dintre cele mai importante skill-uri pe care merită să le exersezi în perioada de probă este să asculți conștient și concentrat informațiile pe care managerul și colegii ți le transmit. Scopul tău este să obții informații astfel încât să mergi mult mai în profunzime cu întrebările și să poți face task-urile conform așteptărilor. Ascultarea activa este și o modalitate prin care poți crea relații bazate pe încredere și chiar poți aplana conflicte, prin înțelegerea perspectivelor și sentimentelor celorlalți. În plus, te ajută să ai și mai multă încredere în tine.

Este important să fii și înțelegător cu abilitatea ta de ascultare activa. Aceasta poate varia de la o persoană la alta și chiar există statistici care spun că oamenii își petrec între 70% -80% din ziua lor implicați într-o formă de comunicare și doar 55% din timpul lor este dedicat ascultării. Nu se știe însă dacă în acest timp ascultă activ.

Partea bună este că ascultarea activa poate fi dobândită acordându-i timp și răbdare. Este important să știi ce trebuie să faci pentru a deveni un ascultător mai bun. Primul pas este să înțelegi abilitățile care te pot ajuta să dezvolți ascultarea activa:

Atitudinea

Vine din înțelegerea faptului că este important să respecți ceea ce spun ceilalți, pentru că poți învăța ceva nou de la ei chiar dacă ai păreri sau sentimente puternice înainte de a începe discuția. Astfel vei putea să privești dincolo de noțiunile preconcepute și să devii un ascultător și mai bun.

Atenția

Pentru a fi un bun ascultător, trebuie să ai o atenție bună. Dar este mai ușor de spus decât de făcut. De multe ori îți poți distrage atenția ușor, mutând focusul pe gadget-uri, mesaje, notificări. De aceea este important să-ți exersezi atenția prin jocuri de gândire, puzzle-uri sau prin meditație.

Adaptarea

Să asculți activ înseamnă să-ți păstrezi o minte deschisă, chiar dacă este dificil să înțelegi ceea ce spune partenerul sau dacă discuția se îndreaptă într-o direcție monotonă. Gândește-te că ți-ai luat un timp pentru această discuție și contează să-l investești cât de bine posibil, adaptându-te situației și rămânând prezent în discuție.


Cum poți să arăți ascultarea activa în timpul unei discuții: 

  • Menține contactul vizual cu interlocutorul și păstrează toate distragerile deoparte;
  • Evită să întrerupi interlocutorul, astfel poți avea o imagine mai clară despre punctul său de vedere; 
  • Asigură-te că înțelegi despre ce e vorba și ghidează interlocutorul să mențină discuția despre subiectul comunicat;
  • Fii empatic față de interlocutorul tău; 
  • Oferă feedback în mod regulat. Arată că înțelegi discuția prin comportamentul nonverbal și prin întrebări.

Adoptă o abordare sănătoasă și pozitivă

În perioada de probă, echipa este mai atentă la ceea ce faci și asta ar putea fi un motiv de stres pentru tine. Dar nu ar trebui să te descurajezi sau să fii dezamăgit. Mai important este să înțelegi situația și să ai o imagine de ansamblu. Managerul, dar și colegii au și ei responsabilități, printre care și cea de a evalua și de a comunica dacă ești omul potrivit alături de care pot lucra și obține rezultate. De aceea este esențial să fii mai degrabă proactiv (să preiei task-urile cu pozitivism și să te implici în rezolvarea acestora) decât reactiv.

 

Lucrează în echipă

Oricât ai fi de specializat într-o anumită profesie, ai nevoie să cunoști „bucătăria”  companiei. Și, da, este ok ca în primele săptămâni să le trimiți rezolvarea task-urilor, dar și idei de dezvoltare a business-ului pentru a primi feedback și pentru a crea relații. Și nu este o dovadă că nu te descurci singur, dar sunt situații legate, de exemplu, de lucrul cu clienții pe care le poți afla pe măsură ce te confrunți cu anumite situații. Socializarea cu ai tăi colegii și consultarea cu managerii te va ajuta să stabilești nu numai o relație, dar și să dezvolți abilități de comunicare interpersonală.

 

Fii deschis la feedback și critici

Feedback-ul te va ajuta să afli la ce se așteaptă colegii tăi de la tine și este un pas important în cariera ta să-l ceri, să-l cauți și să-l accepți cu grație. Folosește feedback-ul pozitiv ca motivație pentru a-ți menține ritmul și stilul de lucru și feedback-ul negativ ca o oportunitate pentru a-ți îmbunătăți rezultatele.

 

Pune în practică abilitățile de evaluare

Pentru a-ți menține ritmul de învățare, notează la începutul perioadei de probă obiectivele pe care ți le propui. Bifează ori de câte ori le atingi, o mișcare bună pentru a-ți păstra motivația în acest timp.

 

Atenția pentru tine, una dintre cele mai importante abilități

De obicei, în perioada de probă, nu numai că ai o mulțime de sarcini noi de învățat, dar ai și colegi noi de impresionat. Și ai putea fi tentat să lași cursa pentru prima impresie să te copleșească. Însă tu ești cel mai important actor și este esențial să conștientizezi că stresul îți poate afecta semnificativ performanța. Iată cum poți avea grijă de tine în perioada de probă.

Ia lucrurile cu calm. Te-ai putea concentra asupra erorilor minore pe care e firesc să le faci în primele săptămâni. La urma urmei, ești pe o curbă de învățare și e normal să faci greșeli. E mult mai constructiv să accepți criticile și să faci un efort pentru a învăța din greșeli. 

Amintește-ți de tine. Ia pauze regulate de la device-uri, ai grijă să mănânci sănătos și să dormi bine. Astfel îți poți spori energia și îți poți menține mintea antrenată.

Acordă atenție și vieții tale personale. În primele săptămâni ai putea fi tentat să direcționezi toată energia către muncă și să furi practic din timpul cu familia sau din timpul în care faci ceea ce-ți place. Și asta ar putea spori și mai mult stresul, ai putea începe task-urile de la noul job cu o stare de nervozitate. Așa că e important să-ți respecți timpul liber și să te bucuri de un hobby sau măcar de o plimbare liniștită.

Gestionează stresul cu ajutorul prietenilor virtuali. Dacă simți că ești copleșit de situație, concentrează-te mai mult pe meditație și pe respirația profundă. Aplicația Calm, de exemplu, îți poate fi de ajutor. Vei descoperi ore de meditație ghidată care acoperă anxietatea, stresul, muzică pentru concentrare, relaxare și somn, o întreagă bibliotecă peste 100 de povești de somn și lecții de yoga. Iar dacă lucrezi în resurse umane, în wellbeing sau te ocupi de beneficiile angajaților ai acces gratuit în aplicația Calm timp de un an. 

Menține o stare de spirit pozitivă. Ai încredere în abilitățile tale și demonstrează-le pas cu pas. 

Perioada de probă poate să fie chiar o experiență frumoasă și constructivă dacă dezvolți abilități care te vor ajuta atât în relația cu ai tăi colegi și manageri, cât și în relația cu tine. Contează mult să înțelegi această perioadă și să te adaptezi în funcție și de feedback-ul primit. 

Ți-a plăcut articolul despre ascultarea activa și alte abilități care nu ar trebui să-ți lipsească în perioada de probă? S-ar putea să-ți placă și: 

20 de întrebări esențiale înainte de a bate palma pentru angajare

Trei abilități pe care ar trebui să le dețină un intervievator

A fost util articolul? 14
abilitatiascultarea activa

Leave a Reply