La majoritatea interviurilor vei primi întrebarea: Ce asteptari salariale ai? Însă pe moment este foarte greu să formulezi un răspuns coerent. De aceea, înainte de orice întâlnire cu un angajator, trebuie să îți faci temele în privința salariului și să vii cu un răspuns pregătit. Află cum poți face asta în continuare!
Aspectul financiar este unul destul de sensibil pentru mulți candidați. Din discuțiile despre asteptari salariale pe care le-am purtat cu diverse persoane am identificat două temeri principale:
Constructiv ar fi ca atât candidații să fie transparenți când vorbesc despre așteptările pe care le au, cât și angajatorii să comunice ce buget au alocat pentru respectiva poziție ca să nu îți faci asteptari salariale prea mari sau prea mici. Însă cum poți face astfel încât tu, ca și candidat, să poți stabili obiectiv asteptari salariale potrivite pentru respectivul post?
Poți face acest lucru prin prisma forumurilor online sau întrebându-ți cunoștințele care lucrează în același domeniu ca și tine. Te poți raporta, de asemenea, la nivelul salarial pe care îl ai în prezent sau participând la târgurile de joburi. Important e să începi, într-un fel sau altul, să pui întrebări în jurul tău pentru a afla ce salarii se practică pentru respectiva poziție.
Uneori cifra de afaceri și profitul companiei, vechimea și stabilitatea pe care o are în piața muncii, dacă este sau nu un jucător important în industria în care activează, pot fi criterii care te pot ajuta să-ți faci o imagine despre nivelul salarial pe care l-ai putea obține în cazul în care ați colabora. Dacă respectiva companie se mândrește cu „salarii peste piață”, atunci cu atât mai mult ai putea plusa pentru un salariu mai generos.
Fiecare dintre noi avem nevoie de un venit financiar minim sub care nu ne-am mai simți confortabil. Dacă nu ți-e clar care este pragul tău de confort din punct de vedere financiar, riști să te adaptezi la ceea ce ți se oferă, fără a ține seama de nevoile tale. Din păcate, în această situație se poate întâmpla ca dacă obții job-ul, oricât de mult ți-ar plăcea ceea ce faci, nemulțumirile legate de bani să te demotiveze în scurt timp.
De cele mai multe ori sunt diferențe notabile despre ce presupune aceeași poziție în cadrul mai multor companii. De exemplu, într-o companie o persoană care este Key Account Manager poate să se ocupe doar de partea de atragere de clienți și de dezvoltarea relației de business, iar într-o altă companie aceeași poziție poate presupune și gestionarea task-urilor operaționale.
Dacă știi care va fi gradul de încărcare al poziției și vei avea informații clare despre ce presupune activitatea, vei avea posibilitatea de a-ți ajusta corect așteptările financiare.
Pentru a afla aceste lucruri, pe lângă job description-ul pe care angajatorul îl publică, este util să întrebi la interviu cum ar arăta o zi de lucru a persoanei care va ocupa poziția. Așa îți vei putea face o imagine mai clară a jobului.
De multe ori oferta financiară nu se rezumă doar la salariu. Astfel este important să știi dacă pachetul financiar include și alte beneficii, cum ar fi: mașină de serviciu, tichete de masă, abonament la sală de fitness, bonusuri sau altele. În funcție de aceste aspecte poți stabili mult mai ușor care este salariul care te-ar motiva. Pot fi companii care oferă salariu asemănător, dar care se diferențiază prin prisma pachetului de beneficii.
Există posibilitatea ca încă de la primul interviu să simți o presiune dinspre angajator pentru a comunica ce asteptari salariale ai. Nu te grăbi să alegi o sumă dacă încă nu știi sigur și spune-i recrutorului, în schimb, că ai nevoie de mai mult timp de gândire și că ai putea reveni ulterior cu un răspuns. De asemenea, poate fi util să comunici un minim financiar, dar să precizezi că această sumă se poate modifica în momentul în care vei afla mai multe despre job. Și nu în ultimul rând, ai posibilitatea ca la rândul tău să ceri informații despre bugetul alocat.
Refuzul insistent de a furniza orice fel de informații despre așteptările tale, fără a motiva în niciun fel această atitudine, poate să-i creeze angajatorului ipoteza că are de-a face cu o persoană rigidă, iar acest lucru ar putea să te defavorizeze.
Relația dintre angajator și angajat este una de business, fiecare dintre voi oferă și primește, astfel încât discuția despre bani trebuie purtată într-un mod matur, fără ezitări, cu deschidere pentru posibile negocieri.
Articolul a fost foarte util deoarece desi stiu care este minimul pe care eu il astept de la angajator, a fost interesant sa aflu si ce atitudine sa adopt in situatia data. Multumesc frumos!
Bună, Monica,
Îți mulțumim pentru aprecieri! Dacă te mai putem ajuta și cu alte informații, suntem aici. O zi frumoasă!