Dacă răspunsul la această întrebare este „Nu mai știu” sau „Acum ceva vreme”, atunci ar fi cazul să citești mai departe.
Cei mai mulți dintre noi își încheie socotelile cu acest act după terminarea unei anumite faze de învățământ. După ce dobândești abilitățile necesare pentru a începe o carieră consideri că munca s-a încheiat. Însă în prezent, din ce în ce mai multe cunoștințe pe care le asimilăm în primul sau al doilea an de facultate sau de master își pierd relevanța înainte de a termina respectivul ciclu.
Plus că sunt situații în viață în care decizi să te reprofilezi. Spre exemplu, te tentează să te îndrepți către domeniul IT unde găsești o mulțime de joburi disponibile, dar și salarii atractive. Însă pentru început trebuie să te întorci din nou pe băncile școlii. Iar o variantă foarte la îndemână pentru tine o pot consitui cursurile Coders Lab by eJobs România. Acestea se întind pe parcursul a șapte săptămâni de studiu intens care pot reprezenta o provocare pentru o persoană care nu a mai învățat ceva nou în ultima perioadă de timp.
Cum poți să procedezi când ai de învățat lucruri noi astfel încât studiul să decurgă cât mai lin și la finalul Coders Lab să te asiguri că ai asimilat cât mai multe dintre cunoștințe? Te invităm să parcurgi recomandările de mai jos!
Încă din primii ani de școală, ne-am obișnuit să „ne prezentăm” realizările educaționale în fața profesorilor și a părinților. O consecință obișnuită este tratarea științei ca o datorie neplăcută, abordarea ei ca pe un „rău necesar” și nu ca o oportunitate extrem de satisfăcătoare pentru a-ți lărgi orizonturile.
De câte ori ți-ai promis că în fiecare altă zi după muncă vei sta să aprofundezi o limbă străină? Sau că cititul cu o oră înainte de culcare va deveni ritualul tău zilnic? Ai reușit, de obicei, sa-ți ții promisiunea făcută pentru tine sau, mai degrabă, ai renunțat după una sau două zile? Banuiesc că ești familiarizat cu cel de-al doilea scenariu. De ce este uneori atât de greu să-ți îndeplinești sarcinile? Dintr-un motiv simplu – lipsa unui sentiment de responsabilitate față de tine.
Fără un puternic simț al responsabilității, obiceiurile de învățare nu vor fi solide și permanente. Dezvoltarea atitudinii de responsabilitate pentru rezultatele tale față de tine însuți va elimina aversiunea față de învățare.
Entuziasmul fierbinte pentru învățare nu va apărea, din păcate, fără a realiza motivele care stau în spatele dorinței de a dobândi o abilitate. Înainte de a te apuca de învățat pentru cursurile Coders Lab puneți următoarele întrebări:
E important să găsești ceva care să-ți aducă cât mai multă satisfacție. Vezi beneficiile pe care le pot aduce cunoștințele pe termen lung? Excelent! Și ce se întâmplă dacă vor veni primele dificultăți și îndoieli? Dacă îți setezi ca obiectiv să înveți programare poți fi sigur că dificultățile vor apărea foarte repede. În acel moment, amintește-ți două lucruri:
O parte inseparabilă a construirii unui obicei permanent de învățare este aceea de a înregistra obiective reale care țin cont de timpul în care vrei să dobândești o abilitate. Indiferent dacă este vorba despre studierea noii biblioteci JavaScript sau a unei alte limbi străine, intervalul de timp este extrem de important. Vrei să te apuci de învățat ceva complet nou?
Adeseori, nu ai niciun indiciu cu privire la timpul pe care-l vei petrece pentru a dobândi o abilitate specifică. În acest caz, vei avea nevoie de ajutor. Nu trebuie neapărat să fie o persoană din mediul tău, poți ceri sfaturi pe un forum sau grupuri tematice pe rețelele de socializare. De reținut este că nu trebuie să confunzi ambiția cu un obiectiv ireal pentru că așa te condamni la eșec și dezamăgire. De ce ar trebui să pui pe hârtie obiectivele tale? Când scrii ceva pe hârtie, creierul tău îl tratează ca „memorie externă” și reprezintă un fel de angajament mai solid.
Ți-ai stabilit un obiectiv clar și realist de învățare? Excelent! Acum nu-ți mai rămâne de făcut decât să găsești timp printre activitățile zilnice pentru implementarea sa. Descoperă un spațiu în calendar și planifică-ți sesiunile de studiu în acel interval orar. Nu face alte programări și nu planifica alte activități în aceste ore. După mai multe astfel de sesiuni, creierul tău se va obișnui cu o doză de cunoștințe noi într-o anumită zi și la o anumită oră. Termenul „spațiu liber” nu apare în planurile tale pentru săptămânile următoare? Stabilește-ți prioritățile și gândește-te dacă există activități la care poți renunța.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și: