• 10 Oct. 2023
  • 3 min

Tu cum stai cu echilibrul emoțional în acest moment?

Tu cum stai cu echilibrul emoțional în acest moment

Cel mai recent sondaj realizat de eJobs România arată că 7 din 10 români au un echilibru emoțional precar în prezent. Principala cauză a acestor dificultăți emoționale pe care le întâmpină este suprasolicitarea la locul de muncă, aproape o treime dintre respondenți indicând faptul că se află într-o zonă de burnout. Al doilea motiv major este legat de problemele financiare, deoarece câștigurile nu le acoperă cheltuielile. 20% nu se simt apreciați la locul de muncă, iar 13% spun că sunt afectați de diverse probleme pe care le întâmpină în viața personală.

„Rezultatele sondajului vin să confirme ceea ce și noi auzim tot mai des în jurul nostru, în context profesional: discuții despre anxietate, epuizare, presiune, deviații comportamentale, colegi nesiguri, deprimați, manageri încărcați cu toate problemele echipei, nervi întinși la maximum, dezechilibre. Sunt, însă, trăiri care nu ar trebui să ne surprindă, după 4 ani foarte dificili, marcați de o pandemie, un război, un context economic în cel mai bun caz incert și cine știe câte alte situații particulare, personale, care s-au așezat pe acest fond deloc prielnic”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs România.

 

Doar 2 din 10 români au declarat că ultimul an a fost în general unul bun

Întrebați despre stările emoționale resimțite în ultimul an, peste jumătate dintre participanți (53,4%) au indicat teama că veniturile lor nu vor putea ține pasul cu creșterile de prețuri și că nu vor reuși să facă față din punct de vedere financiar. 37,6% s-au simțit neînțeleși de angajator, iar 32% au inclus teama de a nu-și găsi un nou loc de muncă pe lista lor. 23,3% au menționat că și-au pierdut echilibrul emoțional. Alte stări negative au inclus temerea cu privire la pierderea locului de muncă, sentimentul de singurătate și depresia. Doar 2 din 10 au declarat că ultimul an a fost în general unul bun, fără prea multe motive de îngrijorare.

 

Ședințele de terapie, o soluție pentru recăpătarea echilibrului emoțional?

Studiul a abordat și necesitatea ajutorului specializat pentru depășirea unor perioade dificile. Ce i-a împiedicat pe români să recurgă la această variantă? Jumătate dintre cei care recunosc că ar fi avut nevoie de terapie, dar nu au mers la un specialist, au indicat lipsa resurselor financiare ca principal motiv. Aproximativ o treime au evitat terapia pentru că nu s-au simțit confortabil să discute despre problemele lor cu un terapeut, iar 3,4% au spus că le este teamă de posibila judecată din partea cunoscuților. Alte motive au inclus lipsa timpului, dificultatea în găsirea unui terapeut compatibil sau încercarea de a-și rezolva singuri problemele.

Cum se prezintă, totuși, situația în cazul celor care au încercat și această soluție? O treime dintre cei care au urmat terapie în ultimul an au declarat că se simt la fel ca înainte și că nu observă nicio schimbare în starea lor. 35,8% spun că sunt mai liniștiți acum, iar 28,3% se consideră mai încrezători în ei și în viitor. Pentru 3,1% dintre respondenți, terapia a avut un efect advers și se simt mai agitați decât înainte de a începe sesiunile.

Cu toate acestea, preocuparea pentru echilibrul emoțional devine din ce în ce mai evidentă atât în rândul candidaților și angajaților, cât și al angajatorilor. În structura pachetelor de beneficii extrasalariale a început să apară accesul la consiliere psihologică, chiar dacă încă timid. Cu toate acestea, 45% dintre respondenți spun că angajatorul lor nu oferă acest beneficiu, deși și-ar dori, iar 41,3% nu cred că au nevoie de astfel de servicii. Doar 7,3% au indicat că au avut acces la terapie din partea angajatorului. Pentru 2,8% dintre participanți, compania în care activează a introdus servicii de terapie în ultimul an, iar 3,5% au avut acces la aceste servicii din 2020, în urma declanșării pandemiei.

În ceea ce privește percepția angajatorilor asupra sănătății emoționale a angajaților, 77,7% dintre respondenți nu cred că managerii sunt interesați de acest aspect. Mulți dintre angajați resimt stresul la locul de muncă, cu factori precum munca în exces, salariile nesatisfăcătoare, relațiile tensionate cu superiorii sau colegii, lipsa opțiunii de lucru remote și sentimentul de nepregătire pentru cerințele locului de muncă.

 

Sondajul realizat de eJobs România în perioada septembrie – octombrie 2023 a inclus un eșantion de 1.572 de respondenți angajați la momentul completării acestuia. Aceste rezultate subliniază importanța semnalată din ce în ce mai des în societatea românească cu privire la sănătatea mintală și necesitatea de a acorda mai multă atenție echilibrului emoțional la job. Chiar dacă aceasta este o problemă în creștere, există încă multe oportunități de îmbunătățire în ceea ce privește accesul la servicii de consiliere psihologică și înțelegerea mai profundă a nevoilor oamenilor din echipe.

 

Ți-a plăcut articolul Tu cum stai cu echilibrul emoțional în acest moment? Citește și: 

[Wellbeing@Work] Cele mai comune afecțiuni în munca de birou

7 provocări cu care se confruntă un lider 

Top 10 podcasturi pentru inspirație și dezvoltare profesională

 

A fost util articolul? 11
echilibru emoționalsănătate emoțională

Leave a Reply