• 2 Jan. 2020
 • 4 min

Cauți loc de muncă? Cum să faci asta la începutul anului

caut loc de munca

Ianuarie este una dintre cele mai populare luni în care dai o căutare pe Google folosind sintagma: „caut loc de munca“. Cumva interesul pentru un nou loc de muncă este normal dupa o vacanță când ai avut timp să te gândești și să-ți faci planuri la fel ca mulți alți candidați.

Pe de altă parte și angajatorii sunt foarte activi în această perioadă, bugetul este stabilit la începutul anului, ceea ce poate să însemne mai multe joburi disponibile și șanse mai mari de angajare. Este perioada în care în companii încă se stabilesc proiecte sau termene așa că recrutorii au mai mult timp și energie pentru CV-uri decât în alte perioade ale anului.

În plus, deadline-urile pentru ocuparea acestor posturi sunt stabilite pentru sfârșit de ianuarie, început de februarie. Tocmai pentru a-ți lăsa timp după vacanță să studiezi oferta și să aplici la un loc de munca. Dacă și tu ai început anul cercetând joburile și tastând caut loc de munca,  află că pe eJobs.ro sunt disponbile peste 18.000 de locuri de muncă în acest moment. Ai șanse mari să-ți găsești rapid un job în retail, în sectorul serviciilor externalizate, în contabilitate sau în IT. Te interesează desigur și cum să te diferențiezi în această perioadă, având în vedere competiția tot mai strânsă. Noi ți-am pregătit o strategie de urmat în căutarea unei noi poziții la început de an.

 

Evaluează-te pentru 2019 înainte de a tasta „caut loc de munca“!

Privește retrospectiv în anul 2019 și stabilește ce cunoștințe și aptitudini noi ai dobândit. Ce ți-a plăcut cel mai mult să faci? Notează-ți activitățile în care te-ai simțit implicat și creează fișa postului pe care ți-l dorești. Înțelegerea pasiunilor, precum și a abilităților tale (dacă acestea sunt sau nu transferabile în alte domenii sau joburi) te va ajuta să ai o idee în momentul în care tastezi caut loc de munca.

 

Pregătește un CV scurt, dar și unul detaliat!

Începe anul cu actualizarea CV-ului și acordă atenție formei și informațiilor pe care le incluzi! Este important să ai un CV scurt, pe care angajatorul să-l poată scana ușor și în care să găsească cuvintele cheie (fie ele abilități sau realizări) care îl interesează pentru jobul la care aplici. Punctează întotdeauna lucrurile concrete pe care le-ai făcut la un job. De exemplu, menționează programele/limbajele în care ai lucrat și le stăpânești, proiectele mari în care te-ai implicat, câți oameni ai coordonat, cât timp, ce rezultate a avut echipa cu tine, pentru ce companie ai lucrat și evită să faci o descriere a jobului.

„Pregătește și o variantă detaliată a CV-ului cu date despre proiecte, despre realizări pe care să o oferi angajatorului la cerere. Cu aceste informații poți susține anumite competențe sau anumite experiențe, spune Oana Bolocan Datki, managing partner la CTeam Romania. Cert e că nu mai e timp și interes pentru povești, ci pentru lucruri concrete care să te califice din prima pentru un job.

 

Folosește timpul în favoarea ta: aplică rapid!

Cum îți povesteam, este cea mai activă perioadă atât pentru angajatori, cât și pentru candidați și lucrurile se întâmplă repede când există cerere și ofertă. Așa că e bine să te mobilizezi cât mai repede când vezi un anunț de job, să-ți adaptezi CV-ul și să-l prezinți într-o notă personală! 

 

Caut loc de muncanu ar trebui să fie doar o intenție. Setează alerte de joburi!

Dacă încă nu ai văzut acel anunț de job care să te intereseze, setează-ți alerte în eJobs. Alerta ta de job-uri, zilnică sau săptămânală, conține o selecție de job-uri conform criteriilor pe care le-ai completat în CV-ul tău. Tot ce trebuie să faci este să selectezi frecvența alertei și să editezi criteriile din CV-ul tău, pentru a primi cele mai relevante oferte de locuri de muncă. Vestea bună este că platforma eJobs îți permite să selectezi mai multe niveluri de carieră pentru alerta de joburi noi. Mai mult decât atât, eJobs se află printre companiile care au implementat un sistem bazat pe Machine Learning, pentru a-ți recomanda locuri de muncă în funcție de căutările tale anterioare, acestea fiind trimise pe e-mail.

 

Bazează-te pe atitudine chiar dacă nu ai calificare!

Pe lângă pregătirea unui CV adaptat jobului la care aplici, contează și atitudinea pozitivă și constructivă, criterii de care angajatorii țin tot mai mult cont la interviu. De multe ori, atitudinea e mai presus de orice abilități sau calificări ai, spune Bogdan Badea, CEO eJobs. Indiferent dacă ai calificare sau nu pentru un job, arată entuziasm, arată că îți dorești să faci, să înveți! Va fi mai simplu să ai chimie cu angajatorul. Variante există pentru tine când demonstrezi implicare încă de la interviu. Dacă ai de a face cu o agenție de recrutare, te poate recomanda companiei, din portofoliul său, unde te potrivești cel mai bine, iar dacă este angajatorul direct îți găsește acea echipă unde oamenii au pregătirea și atitudinea similare ție.

 

Onestitate înainte de toate!

Mizează întotdeauna pe sinceritate și încearcă pe cât posibil să nu încurci angajatorul. Ești mult mai apreciat(ă) când spui încă de la interviu ce îți dorești de la companie, ce oferi, care este obiectivul tău profesional. De multe ori ascunzi acest obiectiv pentru că vrei să te angajezi urgent. Să zicem că se întâmplă acest lucru, dar tu nu ești fericit(ă) cu acel job și îți cauți altul. Pleci după trei luni de la actualul loc de munca, timp în care poate angajatorul poate a și investit în trainingul tău. Este greu de crezut că această abordare îți va lăsa ușile deschise pe viitor dacă vei vrea să revii la acel angajator. Prin urmare, ai mult mai mult de câștigat dacă ești onest față de angajatori încă de la interviu. De altfel, și tu aștepți onestitate de la ei.

 

Ți-a plăcut acest articol? Citește pe aceeași temă!

Proaspăt absolvent în căutarea unui loc de munca

Îți cauți un loc de munca? Iata cateva surse importante de joburi

A fost util articolul? 50
loc de muncamodel scrisoare de intentie
 • AvatarBarbu Carmen Luminita zice

  Ma interesează dacă aveți de munca în domeniu hotelier

 • AvatarSütő Kinga zice

  Cum se pot edita mai multe CV-uri pe ejobs? Am incercat, dar nu am reusit numai in engleza si romana cate una. A trebuit sa adaptez vechiul CV si sa sterg niste experiente, ca sa nu fie foarte lunga. Deasemenea as vrea sa pot accesa oricand un CV scurt si la obiect. Ma puteti ajuta cum trebuie procedat sa pot avea mai multe CV-uri in limba romana? Multumesc anticioat!

 • AvatarIonut Marcea zice

  Buna ziua,mar interesa un loc de munca in domeniul Recuperări Creante,am o experiență în domeniu de peste 8 ani lucrând la una din aproape cele mai mari firme din Romania Sc Ager Leasing IFN SA
  Va multumesc!

Leave a Reply