• 31 Jan. 2019
  • 3 min

Caută mai degrabă oferte decât locuri de muncă

locuri de munca

Știi situația aceea când îți pregătești CV-ul și aplici la 20 de locuri de munca, dar răspunsul întârzie să apară? Și te întrebi ce ai greșit, apoi îți faci tot felul de scenarii. Un studiu eJobs desfășurat anul trecut arată că doar 37,5% dintre candidați au primit feedback după interviu.

Ce ai de făcut în această situație? O strategie bună este să renunți la ideea greșită că locul de muncă este undeva acolo și te așteaptă. Iată cum poți să mergi tu spre el.

 

Cum să te potrivești când ești în căutare de locuri de munca

Dacă nu vrei ca CV-ul tău să se piardă printre miile de CV-uri pe care le primește un recrutor, atunci este important să te descrii în aceleași cuvinte pe care le folosește compania. Cartea ta de vizită poate fi descoperită la o căutare în baza de date după cuvinte cheie, iar aceste cuvinte cheie sunt alese de recrutori din descrierea postului. Vezi care sunt abilitățile cerute, iar dacă le ai, e bine să le menționezi ad-literam. Dacă nu le ai, merită să enumeri abilități similare, foarte specifice. Gândește-te și cum ar căuta recrutorul în baza de date ca să ai o idee ce cuvinte-cheie să alegi!

Odată ce ajungi la interviu, ai grijă să spui o poveste despre potrivire. Dacă, de exemplu, ai aplicat pentru un post de consilier în vânzări, atunci vorbește despre cum ai interacționat cu oamenii și nu te pierde în detalii despre cum ai aranjat anumite produse la raft. Important este să nu aduci în discuție abilități care nu fac parte din descrierea postului. Vei lăsa impresia că te pierzi în detalii sau că nu ești un bun ascultător. Vei avea timp să intri în detalii după ce punctezi aspectele importante.

 

Iată așadar cum să-ți eficientizezi strategia de căutare a unui loc de muncă:

1. Rescrie CV-ul folosind aceleași cuvinte cheie din anunțul de recrutare!

2. Concentrează-te pe descrierea postului și pune accent pe ce poți face pentru companie!

3. Pregătește un CV actualizat și detaliat pentru interviu care să-ți susțină abilitățile și cunoștințele!

 

Concentrează-te pe networking! 

Am stabilit că jobul acela la care visezi nu te așteaptă, ci e nevoie să mergi tu spre el. Prin adaptarea CV-ului la cerințele angajatorului, dar și prin interesul tău. O tehnică foarte bună este să te întâlnești și cu oameni din companiile care recrutează pentru a-ți da seama ce activitate ți-ar plăcea să faci mai departe. În timp ce porți această conversație de fapt nu urmărești un post liber, urmărești o poveste, spun Bill Burnett și Dave Evans, autorii cărții Designing your Life.

E important să conștientizezi că abordarea bazată pe networking îți poate aduce în mod natural un loc de muncă. Pentru că de multe ori persoana cu care vorbești face treaba în locul tău. În timpul discuției poate avea această abordare: Dacă ești interesat de ceea ce facem noi și ai talente de care avem nevoie în companie, nu ți-ar plăcea să lucrezi alături de noi?

Dacă totuși inițiezi tu această discuție, cel mai potrivit ar fi să întrebi: Ce pași ar trebui să fac pentru a fi candidatul ales pentru un job?

Evită să spui: Uau, locul acesta e minunat! Nu aveți un post liber? Întrebarea cu pașii pe care ar trebui să-i urmezi este una cu răspuns liber și invită interlocutorul să se gândească la posibilități dincolo de cele disponibile. Este important să stabilești o legătură cu persoana din fața ta și să-i atragi atenția în mod plăcut, iar oferta de job poate veni în mod natural. Sau poți obține o recomandare pentru o altă companie.

 

Cere îndrumare!

Ce te faci însă dacă nu cunoști pe nimeni dintr-o companie care recrutează sau în care ți-ar plăcea să lucrezi? Cere îndrumare exact ca în trafic! Sau ca într-un oraș pe care nu-l cunoști. Să ceri recomandări pentru a întâlni oameni ale căror povești ți-ar fi utile este echivalentul profesional al cererii de indicații rutiere, spun autorii cărții Designing your Life.

Folosește așadar mediul online nu doar pentru a căuta un loc de muncă, ci ca să găsești și să contactezi oameni ale căror povești vrei să le auzi! În loc să cauți un loc de muncă caută o ofertă și ai o abordare personală! Astfel chiar îți crești posibilitatea de a primi o ofertă de muncă care să ți se potrivească. Pentru că specialiștii în resurse umane nu angajează CV-uri. Angajează oameni. Oameni care arată cel mai mare interes. Oameni care să fie sincer curioși despre natura activității.

 

Proiectează jobul pe care ți-l dorești!

Folosește așadar gândirea centrată pe design pentru a obține primul tău loc de muncă, pentru a-ți transforma jobul actual și a-ți proiecta următorul job. Tu ești cel care trebuie să-și proiecteze jobul, la fel cum îți proiectezi viața. Să gândești ca un designer, să vii cu mai multe opțiuni și să faci cele mai bune alegeri posibile.

 

Ți-a plăcut articolul? Citește pe aceeași temă:

Strategii pentru a-ți căuta un job la început de an

4 metode pentru a afla ce job ți se potrivește

 

A fost util articolul? 32
carieralocuri de munca
  • AvatarTinca zice

    Pentru mine sunt sfaturi bune,care mă pot îndruma in carieră

  • AvatarCrihan Diana zice

    Astept oferta loc munca in domeniile contabilitate primara,optica

  • AvatarIvan zice

    Mă bucur că am accesat pagina dv .Sfaturi utile cu adevărat.Cel puțin pt. mine care se gîndește să -și schimbe locul de muncă..

Leave a Reply