Ce știe Jeff Bezos și tu nu știi? Sau Bill Gates? Sau chiar Barack Obama? Uneori merită să analizezi viața oamenilor de succes pentru a descoperi ce fac diferit față de noi. Diferenţele esenţiale, ce apar aproape constant între persoanele cu cariere de succes şi cele fără, nu sunt ceea ce poate te-ai aştepta. Nu ţin în primul rând de educaţia sau diplomele lor, şi nu ţin nici de noroc. Nu ţin nici măcar de inteligenţa lor sau câte ore pe săptămână lucrează.
Diferenţele cheie ţin de 7 atitudini şi comportamente fundamentale, pe care le găsești în rândurile mai jos:
Persoanele care au succes în carieră ştiu ce vor şi au un plan bine definit care să le ducă acolo. Dacă stai de vorbă cu ele despre cariera lor, îţi dai seama foarte repede că înţeleg ce job li se potriveşte cu adevărat şi că au un drum în carieră ales pe baza acestei înţelegeri. Fără un plan de carieră, este greu să ajungi undeva. Iroseşti o groază de ani în locuri de muncă mediocre, pentru că deşi ştii că vrei ceva mai bun, nu ești pe deplin conștient ce este acel ceva. Ai nevoie de claritate pentru a nu-ți pierde motivaţia pe drum.
Aproape orice persoană care a făcut progres rapid în carieră este foarte bine conectată profesional. Cunoaşte multe persoane, în poziţii-cheie, în companii-cheie, care au încredere în ea şi competenţele sale profesionale. Atunci când vrea să facă un pas în carieră, o persoană cu o reţea profesională bine pusă la punct poate face asta mult mai uşor. Îi este mult mai ușor să afle despre diversele medii din companii, să stabilească ce i se potrivește și ce nu, înainte de a aplica sau de a se angaja.
Oamenii de succes eșuează uneori mai des decât reușesc. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este omul de afaceri și antreprenorul britanic Richard Branson. De-a lungul carierei sale, a înființat peste 100 de companii. Unele dintre eșecurile sale includ Virgin Cola, Virgin Vodka și Virgin Clothing. Astăzi, însă, imperiul său valorează peste 5,6 miliarde de dolari. Poți învăța de la Branson să-ți asumi și riscuri urmând unul dintre cele mai cunoscute sfaturi ale sale: Nu înveți să mergi urmând reguli. Înveți făcând și căzând.
Persoanele cu cariere de succes au învăţat să accepte că nu pot să facă pe plac la toată lumea. Ele caută să ţină cont de nevoile celorlalţi, dar ştiu să pună nevoile lor pe primul loc. O astfel de persoană are încrederea să ceară o mărire de salariu atunci când ştie că o merită, să refuze o sarcină care nu are legătură cu jobul său şi să caute ceva mai bun când ştie că poate.
Nu în ultimul rând, oamenii cu cariere de succes sunt foarte perseverenţi. Au o capacitate remarcabilă de a învăţa din propriile greşeli, de a schimba strategia când este cazul şi de a continua să acţioneze pentru a-și atinge ţelurile. O astfel de atitudine îi face ca şi atunci când pornesc cu stângul în carieră, să poată redresa situaţia. Pentru că se adaptează, pentru că perseverează şi pentru că se ţin de agenda lor, aceste persoane sunt mereu cele care au joburile cele mai bune şi carierele care-i împlinesc pe deplin.
Există un motiv pentru care oamenii de succes și fericiți tind să fie un pic diferiți. Pentru a avea cu adevărat succes, trebuie să îți urmezi pasiunile și valorile, indiferent de costuri. Gândește-te ce ar fi ratat lumea dacă Bill Gates sau Richard Branson ar fi ales să joace după reguli și ar fi continuat cuminți studiile sau dacă Stephen King nu și-ar fi petrecut fiecare secundă pe care o obținea din postura de profesor scriind romane. Pentru a înota împotriva curentului, trebuie să fii dispus să-ți asumi riscuri.
„Succesul nu este un accident. Este muncă grea, perseverență, învățare, studiu, sacrificiu și, mai presus de toate, dragoste pentru ceea ce faci sau înveți să faci” spune celebrul Pelé. Oamenii de succes sunt pasionați de munca lor și mândri de realizările lor. Această pasiune îi determină să își atingă obiectivele. Sunt încrezători în forțele lor, așa că le este ușor să persevereze. Pentru că se bucură de munca lor, se implică în ea fără să opună rezistență. Faci ceea ce-ți place? Jobul tău aduce sens și valoare vieții tale? Progresul este o provocare, așa că dacă îți dorești să ai succes, trebuie să fii dispus să lupți pentru el, pentru a fi din ce în ce mai bun.
Reconversie profesională: cum aplici inteligent la un job dintr-un alt domeniu
5 greșeli de evitat când faci o schimbare în carieră
7 greșeli în carieră pe care riști să le comiți la 20 de ani
Super