• 19 Feb. 2024
  • 3 min

5 greșeli de evitat când schimbi jobul sau cariera

cariera
Autor
Avatar
Diana Mărășoiu Managing Editor // Absolventă a Facultății de Administrar... Arată mai mult

Nu există statistici clare despre câte cariere are în medie un om de-a lungul unei vieții. Unele cercetări susțin că între 3 și 5, altele merg chiar până la 7. Ce se știe totuși cu certitudine, potrivit unui sondaj al Bureau of Labor Statistics (BLS), e că un om deține în jur de 12 joburi într-o viață. Iar cei mai mulți petrec 5 ani sau mai puțin la respectivul loc de muncă.

Dar ce motive te determină să schimbi jobul sau cariera? Poate fi salariul, epuizarea sau, pur și simplu, nemulțumirea față de perspectivele care se întrezăresc la jobul curent. Contează însă să nu faci această schimbare la întâmplare, ci să începi prin a te cunoaște mai bine și prin a te familiariza cu piața muncii din cele mai recente date eJobs. Iată o listă cu erorile pe care le poți face când vrei altceva în carieră și care-ți pot afecta traseul profesional!

Greșeli cu care te poți confrunta când faci o schimbare de cariera

 

Eroarea nr. 1: Nu ai un obiectiv clar stabilit

A nu avea un obiectiv clar stabilit este ca și cum ai participa la o cursă unde nu știi care este linia de sosire. Mulți dintre cei care-și schimbă cariera au doar un obiectiv parțial. Știu că vor un loc de muncă mai puțin stresant sau un salariu mai mare. Cu toate acestea, un obiectiv de carieră ar trebui să fie cuprinzător, specific, clar și realist. Ar trebui să includă nu doar aspectele practice ale situației tale, ci și ce te definește, care sunt realitățile pieței muncii.

 

Eroarea nr. 2: Nu ai un plan bine trasat

Poți să te gândești la o schimbare de carieră mult timp, dar gândurile nu sunt tot una cu planificarea detaliată. Majoritatea oamenilor planifică o vacanță cu prietenii mai atent decât își planifică propria carieră. Planificarea presupune cercetarea îndeaproape a noii cariere, discuții cu oamenii care lucrează deja în domeniu, parcurgerea diverselor materiale legate de industria respectivă și consultarea unui mentor.

 

Eroarea nr. 3: Nu ai așteptări realiste

E important să înțelegi că, atunci când faci o schimbare de carieră, trebuie adeseori să faci un pas lateral sau chiar în spate. Asta se poate traduce prin acceptarea rolurilor cu mai puțină responsabilitate și chiar și un salariu mai mic. Și contează să ai răbdare. La un job nou într-un nou domeniu trebuie să-ți demonstrezi, din nou, valoarea, abilitatea și competența.

La fel de important este să te documentezi despre oferta de locuri de muncă și despre salarii, astfel încât la interviu să vii cu așteptări realiste. Astfel, conform datelor eJobs, cele mai active domenii în recrutare anul acesta sunt retail, call-center, transport / logistică, construcții, producție și turism.

Cel mai bine plătiți în 2023 au fost angajații din Capitală, care au înregistrat o medie netă lunară de 5.000 de lei (media include toate domeniile de activitate și toate nivelurile de experiență și pregătire profesională). Județul Timiș s-a aflat pe locul al doilea, cu 4.700 de lei net, urmat de Cluj (4.500 de lei), Ilfov, Iași, Brașov, Sibiu și Satu Mare (toate cu 4.000 de lei).

 


Eroarea nr. 4: Nu-ți schimbi cariera pentru că tu simți, ci pentru că-i vezi pe alții că o fac

Foștii tăi colegi de facultate par să se descurce atât de bine în noua lor carieră, în timp ce tu ești blocat făcând ceva ce nu te mai mulțumește pe deplin. E firesc să resimți invidie pentru ceea ce poate părea de la distanță o slujbă ideală, dar nu mereu lucrurile stau mai bine de cealaltă parte a baricadei. Este posibil să descoperi că, după ce faci schimbarea de carieră, lucrurile vor sta chiar mai rău decât acum. Asigură-te că faci această mutare bazându-te pe motive reale și nu doar pentru a dovedi prietenilor că și tu poți.

 

Eroarea nr. 5: Nu ai lăsat o pauză suficientă între schimbări

Nu e nimic în neregulă dacă ajungi să faci mai multe schimbări de carieră pe parcursul vieții tale profesionale, dar nu e ok să faci una o dată pe an. Deși poate o faci din motivele corecte, ea nu va da deloc bine în CV. Angajatorii nu o vor percepe ca pe o schimbare pozitivă dacă remarcă în CV-ul tău slalomuri între joburi și domenii. Schimbarea frecventă a carierei va da impresia că ești o persoană greu de mulțumit și că nu ești pregătită să te angajezi într-o singură companie sau să petreci mai mult timp cu un singur angajator.

Înainte de a face această mutare majoră, determină toate motivele care stau la baza ei. Oferă-ți timp pentru a face cercetări amănunțite și pentru a fi sincer cu tine. Iar dacă te-ai convins că acesta e cel mai bun pas în carieră, adu curajul de a încerca ceva nou! Descoperă mii de locuri de muncă pe eJobs.ro!

Ți-a plăcut acest articol? Citește și:

Cum scrii o descriere personala care să te pună în valoare

7 sfaturi pentru persoanele introvertite care vor să se afirme la job

A fost util articolul? 7
o alta carieraSchimbare de cariera

Leave a Reply