Nu există statistici clare despre câte cariere are în medie un om de-a lungul unei vieții. Unele cercetări susțin că între 3 și 5, altele merg chiar până la 7. Ce se știe totuși cu certitudine, potrivit unui sondaj din 2019 al Bureau of Labor Statistics (BLS), e că un om deține în jur de 12 joburi într-o viață. Iar cei mai mulți petrec 5 ani sau mai puțin la respectivul loc de muncă. Conform Employee Tenure Summary elaborat în 2018, bărbații stau în medie 4,3 ani la un loc de muncă, iar femeile 4 ani
Dar ce motive îi fac să recurgă la o schimbare de job sau chiar de cariera? Mulți oameni ajung la epuizare, consideră că sunt plătiți sub nivelul pieței, sunt plictisiți de poziția pe care o ocupă sau, pur și simplu, nemulțumiți de perspectivele ce li se arată. Pentru unii, cariera lor a suferit diverse transformări – datorită fuziunilor corporative, schimbărilor tehnologice, restructurării companiei, discriminării pe criterii de vârstă și alte nenumărate motive.
Dacă și tu te numeri printre cei care vor să-și facă debutul într-un alt domeniu, mai jos găsești o listă completă a erorilor pe care le poți comite pe parcurs și care-ți pot afecta traseul profesional!
A nu avea un obiectiv clar stabilit este ca și cum ai participa la o cursă unde nu știi care este linia de sosire. Mulți dintre cei care-și schimbă cariera au doar un obiectiv parțial. Știu că vor un loc de muncă mai puțin stresant sau un salariu mai mare. Cu toate acestea, un obiectiv de cariera ar trebui să fie cuprinzător, specific, clar și realist. Ar trebui să includă nu doar aspectele practice ale situației tale, ci și ce te definește, care sunt realitățile pieței muncii și potențialele capcane.
Sigur, majoritatea oamenilor se gândesc la o schimbare de cariera mult timp, dar gândurile nu sunt tot una cu planificarea detaliată. Majoritatea oamenilor planifică o vacanță cu prietenii mai atent decât își planifică cariera. Planificarea presupune cercetarea îndeaproape a noii cariere, discutarea cu oamenii care lucrează deja în domeniu, parcurgerea diverselor materiale legate de industria respectivă și consultarea unui mentor.
E important să înțelegi că, atunci când faci o schimbare de cariera, trebuie adeseori să faci un pas lateral sau chiar în spate. Asta se poate traduce prin acceptarea rolurilor cu mai puțină responsabilitate și chiar și un salariu mai mic. Oamenii par să uite că uneori au petrecut ani buni pentru a ajunge într-un anumit punct al carierei, iar când fac o schimbare se frustrează pentru că trebuie s-o ia de la capăt. Cei care-și schimbă cariera trebuie să demonstreze că au un grad sporit de răbdare. Un astfel de pas necesită timp, iar la noul job într-un nou domeniu trebuie să-ți demonstrezi, din nou, valoarea, abilitatea și competența.
Foștii tăi colegi de facultate par să se descurce atât de bine în noua lor carieră, în timp ce tu ești blocat făcând ceva ce nu te mai mulțumește pe deplin. E firesc să resimți invidie pentru ceea ce poate părea de la distanță o slujbă ideală, dar nu mereu lucrurile stau mai bine de cealaltă parte a baricadei. Este posibil să descoperi că, după ce faci schimbarea de cariera, lucrurile nu numai că nu vor sta mai bine, ci vor sta chiar mai rău! Asigură-te că faci această mutare bazându-te pe motive reale și nu doar pentru a dovedi prietenilor că și tu poți.
Nu e nimic în neregulă dacă ajungi să faci mai multe schimbări de carieră pe parcursul vieții tale profesionale, dar nu e ok să faci una o dată pe an. Deși poate o faci din motivele corecte, ea nu va da deloc bine în CV. Angajatorii nu o vor percepe ca pe o schimbare pozitivă dacă remarcă în CV-ul tău slalomuri între joburi și domenii. Schimbarea frecventă a carierei va da impresia că ești o persoană greu de mulțumit și că nu ești pregătit să te angajezi într-o singură companie sau să petreci mai mult timp cu un singur angajator.
Înainte de a face această mutare majoră, determină toate motivele care stau la baza ei. Oferă-ți timp pentru a face cercetări amănunțite. Fii sincer cu tine: o schimbare în carieră este un pas important ce trebuie gândit cu grijă. Nu uita să-ți evaluezi și toate opțiunile pe care le ai la dispoziție.
Efectuarea unei schimbări de cariera implică un grad de risc, dar uneori este un risc care merită asumat. Și tot ce trebuie să faci este să te asiguri că eviți greșelile enumerate mai sus și ai toate șansele să-ți construiești o cariera pe sufletul tău.
Ți-a plăcut acest articol? Citește și: