• 22 Mar. 2021
 • 2 min

7 sfaturi pentru persoanele introvertite care vor să se afirme la job

introvertit
Autor
Steluţa Năstase
Steluţa Năstase Am ales un job pe care îl iubesc și, da, zâmbesc pentru c... Arată mai mult

Dacă îţi place să reflectezi asupra lucrurilor, preferi grupurile mici şi momentele liniştite, dar, cu toate acestea, îți dorești să te afirmi la locul de muncă, atunci trebuie să știi că există diverse strategii eficiente prin care să fii vizibil la job.

Ai fi tentat să crezi că persoanele extrovertite sunt cele mai influente şi câştigă adesea prin felul lor de a fi, însă și dacă ești introvertit ai farmecul tău. Secretul constă în a şti să-ţi foloseşti punctele forte pentru a câştiga mai multă vizibilitate.

 

Cum să te afirmi la job, dacă ești introvertit

Foloseşte regula primelor minute de afirmare

La şedinţe, mergi de regulă cu temele făcute şi încearcă să îţi construieşti multe idei. Evită să stai tăcut într-un con de umbră şi să aştepţi ca unul dintre colegi să te invite la discuţie. Pentru a prinde curaj, deschide discuţia şi afirmă punctul tău de vedere. Astfel vei rămâne implicat şi îţi vei valorifica ideile.

 

Ascultă activ şi întreabă

Întrebările pot fi punctul de pornire pentru a-ţi expune ideile, mai ales atunci când nu eşti sigur că punctul tău de vedere este agreat de colegi. Foloseşte abilitatea ta de observator şi pune întrebări care pot schimba perspectiva asupra unui subiect. O strategie eficientă este să ai un draft cu o scurtă documentare despre subiectul abordat în şedinţă, precum şi o listă cu întrebări.

 

Cunoaşte punctele tale forte

Povesteşte în şedinţe din experienţele tale, arată rezultatele unor testări, precum şi noile idei pe care dorești să le implementezi. Poveştile sunt plăcute şi chiar pot reprezenta punctul de pornire spre proiecte de mare amploare. 

 

Sintetizează ideile

Foloseşte în mod util abilitatea ta de a asculta şi a reflecta asupra subiectelor de discuţie. În timpul şedinţei, atunci când participanţii se contrazic sau preferă să vorbească fără a acorda întâietate, poţi sintetiza discuţia astfel: „Aşa cum Mihai şi Andrei au atras atenţia, campania/ideea ne poate afecta vânzările. Cum putem optimiza?“.

 

Doza de energie

CEO-ul şi colegii alături de care participi la şedinţă te vor percepe din start ca introvertit dacă eşti obosit, cu gândul la task-urile urgente pe care vrei să le termini. Cea mai bună strategie pentru a fi activ la o şedinţă este o pauză, un desert sau chiar o sesiune de jogging care te va ajuta să-ţi pui ordine în gânduri.

 

Destinde discuţia

Chiar dacă eşti perceput ca introvertitul grupului, poţi destinde discuţiile prin abordarea temelor preferate ale echipei şi chiar prin noutăţile despre hobby-urile comune. O carte pe care ai citit-o recent şi care poate ajuta în dezvoltarea personală a echipei sau un film despre leadership pot schimba perspectiva asupra şedinţei. Din omul introvertit vei deveni persoana simpatică a echipei care pune accent pe calitatea momentelor petrecute împreună.

 

Follow-up

Orice şedinţă merită să fie însoţită de un feedback obiectiv din partea managerului şi din partea colegilor. Cere feedback într-un mod plăcut, în pauza de cafea. Vei obţine informaţii despre felul tău de a fi şi chiar sfaturi prietenoase de îmbunătățire a prezenţei tale în timpul şedinţei.

Există diverse profesii potrivite pentru o persoană introvertită, important este să fii conștient de faptul că poți explora orice job atât timp cât vrei o schimbare. Dacă ai nevoie de ajutor în căutarea unui loc de muncă, sună la 021 9124 și echipa eJobs te va ghida spre acele joburi care ți se potrivesc și te va ajuta să-ți realizezi CV-ul astfel încât acesta să convingă recrutorii.

 

 

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Cum reduci stresul la locul de muncă după vacanță

De ce fiecare angajat are nevoie de un mentor?

Ce beneficii mai oferă angajatorii

A fost util articolul? 31
introvertitjobjoburi pentru introvertiți
 • AvatarRoxana Tătar zice

  Aș vrea să îmi caut loc de muncă. Nu știți pe unde?

  • Bună, Roxana,

   În ce oraș și în ce domeniu?
   Poți suna la 021 9124 și colegii te vor îndruma spre spre anunțurile de recrutare care ți se potrivesc.

Leave a Reply