• 31 Aug. 2023
  • 3 min

Cum îți pot stimula hobby-urile creativitatea și productivitatea la job 

hobby

Hobby-urile sunt activitățile pe care le desfășurăm în afara jobului și care ne aduc satisfacție. Dincolo de acest beneficiu, ele sunt menite să ne deconecteze de la sarcinile zilnice de la locul de muncă, dar și să ne ofere o perspectivă nouă asupra provocărilor cu care ne confruntăm. 

Iar dacă încă nu ești implicat într-o astfel de activitate, atunci trebuie să cunoști toate avantajele pe care le poți obține din practicarea unui hobby. Parcurge acest articol, pentru a te convinge de faptul că implicarea în activitățile care îți fac plăcere te pot ajuta să-ți stimulezi creativitatea și productivitatea la job. 

 

Nu ai un hobby? Iată de ce trebuie să-ți găsești unul!

Îți poate dezvolta noi capacități

Însușirea unor noi cunoștințe te pot ajuta să ai mai multă încredere în tine la job chiar dacă activitățile în care ești implicat nu sunt legate neapărat de locul tău de muncă. Mai mult, poți transfera abilitățile pe care le dezvolți și în viața ta profesională. Spre exemplu, un hobby presupune să te automotivezi și să fii determinat să investești mult timp și efort într-o activitate specifică. Iar această determinare o poți folosi și la jobul tău în momentele în care poate nu te simți foarte inspirat. 

 

Te ajută să vezi provocările de la job dintr-un alt unghi 

Atunci când ai deadline-uri restrânse și petreci mult timp asupra unui task, cel mai probabil îți este greu să te gândești la orice altceva. Din fericire, hobby-urile sunt o modalitate excelentă de a te deconecta de job și de a câștiga o nouă perspectivă. Ocupându-te de ceva ce nu are legătură cu sarcinile de la locul de muncă te vei relaxa și îți vei liniști mintea, mai ales dacă hobby-ul tău presupune să te afli în aer liber. Astfel, îți vei reîncărca bateriile și vei putea găsi soluții creative la dificultățile pe care le întâmpini la job.

 

Îți poți crea o rețea de networking

Așa cum menționăm anterior, practicarea unui hobby presupune și dezvoltarea de noi abilități, iar pentru asta vei avea nevoie să interacționezi cu diverse persoane care împărtășesc aceleași pasiuni cu tine. Astfel, vei avea ocazia să cunoști oameni noi cu care ai interese comune. Astfel îți poți crea noi oportunități profesionale, dar și prietenii.

 

Te ajută să-ți gestionezi mai bine timpul 

Trebuie să fii disciplinat și dedicat atunci când îți aloci timp hobby-ului tău. Iar time managementul este apreciat de angajatori, căci te ajută să nu depășești deadline-urile, să gestionezi bine proiectele și, de asemenea, să menții un echilibru între job și viața personală. 

 

Îți sporește motivația la job 

Menținerea motivației poate fi un proces mai dificil. S-ar putea să te regăsești în situația în care ești nevoit să faci multitasking, ai deadline-uri restrânse sau simți o presiune din partea managerului. În acest sens, un hobby îți poate umple rezervoarele de energie. Concentrându-te asupra unor activități care îți fac plăcere, vei reveni la sarcinile tale zilnice cu o motivație mai mare și mai multă claritate asupra ceea ce ai de făcut. 

 

Este excelent pentru completarea CV-ului

Chiar dacă hobby-urile tale nu se pliază pe criteriile jobului pentru candidezi, ar fi bine să le treci în CV. Recrutorii doresc să cunoască și să angajeze oameni care au și alte activități sau preocupări pe lângă job. Cu ajutorul hobby-urilor vei demonstra că ești dornic să înveți lucruri noi, dar ai și capacitatea de automotivare. 

 

Trei hobby-uri care îți dezvoltă creativitatea și productivitatea la job 

Jocurile video

S-ar putea să crezi despre jocurile video că sunt o pierdere de timp, dar regulile și rolurile pe care le poți avea în cadrul acestora îți stimulează concentrarea, determinarea, cooperarea. Te ajută și să accepți mai ușor eșecul. Toate aceste abilități cu siguranță sunt utile și la locul tău de muncă. În plus, acest mod de a petrece timpul liber ajută la ameliorarea stresului zilnic, dar și la luarea deciziilor în timp real. 

 

Pictura

Dacă ești pasionat de pictură, această activitate îți poate dezlănțui partea creativă, deoarece te determină să-ți rezumi toate gândurile și sentimentele într-o singură lucrare. Pe lângă asta, rezultatul muncii tale se poate transforma într-un cadou pentru un coleg de birou sau o persoană dragă. 

 

Drumețiile

Drumețiile sunt unul dintre acele hobby-uri de weekend, dedicate persoanelor ce iubesc să se conecteze cu natura. Petrecerea timpului în aer liber are un efect benefic pentru creier, dar și pentru menținerea productivității la job, deoarece îți permite să-ți liniștești mintea și să te concentrezi asupra prezentului. 

Acum că știi cum te pot ajuta hobby-urile în viața profesională, e important să treci la acțiune și să găsești activitatea care-ți aduce satisfacție. Implicarea ta în diverse activități menite să te deconecteze de e-mail, task-uri sau proiecte de la job, te va ajuta să te bucuri de toate beneficiile menționate în acest articol, dar și de multe altele!

Ți-a plăcut articolul? Citește și:

Burnout sub lupă: cum îl recunoști și cum îl tratezi

Te ajută sau îți dăunează când te plângi constant despre job?

8 audiobook-uri pentru dezvoltare personală

 

A fost util articolul? 4
creativitatehobbyproductivitate
  • AvatarIancu Nicoleta zice

    Buna ziua.Vreau si eu un loc de munca in orasul Calarasi.
    Mentionez ca am 16 ani vechime în comert.

Leave a Reply