• 20 Sep. 2023
  • 4 min

Te ajută sau îți dăunează când te plângi constant despre job?

plângi

Există mai multe păreri legate de acest subiect. Mulți oameni se tem că, dacă țin în ei sentimentele negative legate de stresul la job, ar putea fi predispuși să se dezlănțuie într-un moment nepotrivit – cum ar fi în biroul șefului sau în fața clienților – și că plânsul constant acasă sau unui coleg de încredere reprezintă niște alternative mai sănătoase și mai practice.

Alții consideră că refularea nemulțumirilor este o modalitate de a răspândi negativitatea și în rândul altor persoane și că axarea asupra aspectelor pozitive este o cale mai bună către echilibru. Iată câteva motive să-ți exprimi sentimentele!

 

Te simți bine pe moment

Un pic de eliberare a nemulțumirilor la adresa colegilor, șefilor, clienților și legate de rutina zilnică poate avea un efect terapeutic. Poate fi plăcut să eliberezi toate gândurile negre atunci când ai reținut frustrările pentru o zi sau o săptămână întreagă.

 

Te ajută să te simți sprijinit și înțeles

Să ai pe cineva care să-ți asculte și să-ți valideze sentimentele te poate ajuta să te contectezi emoțional cu acea persoană și scade, cel puțin pe moment, nivelul stresului. Dezbaterea nemulțumirilor legate de job poate ajuta un grup să se simtă mai unit, mai ales dacă toți membrii săi se confruntă cu situații similare la locul de muncă. Uneori, vrei doar ca o persoană să te îmbrățișeze și să-ți spună că faci o treabă bună, mai ales dacă nu primești multe feedback-uri pozitive legate de jobul în sine.

 

Poate conduce la soluții

Discutarea problemelor cu ceilalți poate conduce uneori către soluții la care poate nu te-ai fi gândit de unul singur, iar acest lucru este valabil mai ales în cazul stresului de la locul de muncă. Există multe situații în care un coleg poate avea o soluție pe care nu o vezi imediat. Sunt și alte momente în care o persoană din exterior poate găsi un răspuns la care nu te-ai gândit pentru că ești prea cufundat în problemă. Uneori oamenii se plâng pentru a primi simpatie sau sprijin, dar atunci când se plâng pentru a găsi o soluție, acest tip de schimb poate conduce la rezultate concrete și poate la mai puțin stres pe termen lung.

 

E mai bine decât să-ți pierzi răbdarea

Mulți oameni simt că și-ar putea pierde răbdarea dacă își ascund adevăratele sentimente. Iar această temere este întemeiată. Nimeni nu vrea să ajungă atât de frustrat încât să-și piardă cumpătul sau să spună ceva greșit în momente nepotrivite, astfel că eliberarea emoțiilor și frustrărilor poate fi o cale mult mai pragmatică de urmat.

 

Ce poți pierde dacă te plângi adeseori despre muncă

Există dezavantaje ale exprimării constante a nemulțumirilor. Din următoarele motive, nu ar trebui să transformi plânsul într-un obicei.

 

El poate răspândi negativitate

Negativitatea este ca un virus emoțional, este contagioasă. În mod surprinzător, la fel sunt și altruismul și pozitivitatea. Aceasta înseamnă că, dacă te plângi în exces, poți răspândi proasta dispoziție și la nivelul echipei. Ideea este că trebuie să fii atent cât de mult te plângi și cui o faci.

 

Poate recabla creierul pentru negativitate

Orice gând sau comportament obișnuit poate deveni mai ușor de repetat, iar exprimarea frustrărilor nu face excepție de la regulă. Cu cât o practici mai mult, cu atât se transformă într-un automatism. Dacă te plângi în mod obișnuit de muncă, vei observa din start aspectele negative (și mai dificil vei remarca aspectele pozitive) despre alte lucruri din viață.

 

Îți poate afecta reputația

S-ar putea să te simți legat de colegii tăi dacă îți împărtășești nemulțumirile în timpul unei sesiuni de eliberare, dar plângerile pot reveni. Poți obține o reputație de persoană negativă,  care nu colaborează bine în echipă. De asemenea, poți să pierzi prietenia colegilor, ceea ce, în general, îți poate înrăutăți experiența la locul de muncă.

 

Ce să faci în schimb

Există strategii proactive de gestionat frustrările, care sunt mai eficiente în ameliorarea stresului și nici nu au consecințe negative.

 

Menționarea problemelor într-un jurnal

Dezvăluirile unui prieten pot dăuna grav mindsetului amândurora dacă sunt făcute în exces. Ai mai mult de câștigat dacă povestești cum a fost ziua ta într-un jurnal. Astfel poți să-ți procesezi emoțiile, să înțelegi ce simți și și să lași lucrurile să meargă mai ușor. Cercetările arată multiple beneficii pentru sănătate și well-being care vin la pachet cu confesiunile într-un jurnal. De asemenea, scrierea într-un jurnal a lucrurilor pentru care ești recunoscător poate aduce beneficii suplimentare. Îți vei crea un obicei mental de a observa aspectele pozitive din viață. În plus, cu timpul vei înregistra experiențele care te fac fericit.

 

Nu uita să redirecționezi direcția discuției

Dacă ai deja obiceiul de a te plânge, fă-o pentru o scurtă perioadă de timp și apoi redirecționează-te la un subiect care-ți place, care te animă. Sau poți începe cu o cantitate mică de frustrări pentru a elibera tensiunea, dar apoi să virezi discuția către subiecte mai pozitive. Uneori, o mică doză din ceea ce-ți este confortabil te poate ajuta să treci mai ușor la noi obiceiuri.

 

Plânge-te persoanei potrivite

Nu toate plângerile sunt rele. Dacă te plângi cuiva care te poate ajuta cu adevărat, s-ar putea să-ți poți îmbunătăți situația. De exemplu, dacă ai o situație la locul de muncă care aduce un stres constant, vorbește cu un specialist din departamentul de resurse umane te poate ajuta să remediezi problema, în loc s-o înduri pe termen nelimitat.

 

Vaită-te și apoi rezolvă!

Dacă te trezești că te plângi de ceva ce tu însuți poți schimba, poate că ești „persoana potrivită” căreia să te plângi, ceea ce înseamnă că poți, de asemenea, să-ți transformi sesiunea de eliberare a emoțiilor negative într-o sesiune de brainstorming și să explorezi ce este în puterea ta de a schimba. Apoi transformă energia frustrării în motivație pentru a face schimbări.

Data viitoare când îți vine să te plângi, întreabă-te: se poate face ceva? Mă plâng persoanei potrivite? Iar dacă nemulțumirile se țin lanț și simți că locul de muncă actual nu ți se potrivește, accesează eJobs.ro unde găsești momentan peste 29.000 de joburi noi și aplică pentru a găsi mediul de lucru pe care îl consideri potrivit!

 

Ți-a plăcut articolul despre eliberarea frustrărilor legate de job? Citește și:

7 acte de curaj care-ți vor transforma cariera

Cărți pentru atingerea potențialului maxim

Cum devii dentist și ce să faci la început de carieră

A fost util articolul? 11
eliberarea frustrărilorplângi

Leave a Reply