• 18 Jun. 2024
  • 2 min

Unde te poți angaja acum dacă nu ai experiență

Unde te poți angaja acum dacă nu ai experiență

Dacă te numeri printre studenții și elevii care-și caută un job pe perioada verii, norocul este de partea ta! Piața muncii este mult mai dinamică în acest moment și oferă multiple oportunități pentru cei fără experiență. În ultima lună și jumătate, au fost scoase pe piață peste 40.000 de joburi, dintre care 16.000 sunt destinate candidaților fără experiență.

Vezi care sunt domeniile cu cele mai multe oferte pentru cei fără experiență

Domeniile care au cea mai mare nevoie de astfel de candidați sunt retailul, industria alimentară, serviciile, call center / BPO, turismul, transportul / logistica și producția. Fiecare dintre aceste sectoare a postat peste 1.500 de joburi de la începutul lunii mai.

„Deși cea mai mare parte a joburilor din această perioadă continuă să fie tot full-time, vedem și 4.000 de locuri de muncă part-time și aproape 500 sezoniere, pe bază de proiect. Vara este perioada ideală pentru internship-uri, însă, pe acest segment, există un număr relativ mic de opțiuni – aproximativ 300, ceea ce înseamnă că atât angajatorii, cât și candidații aleg mai degrabă varianta de angajare part-time sau pe perioadă determinată în locul stagiilor de practică”, spune Bogdan Badea, CEO în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România.

 

Ce oportunități există pe plan local și internațional

Din totalul joburilor pentru candidații fără experiență, 83,3% sunt pentru România, 11,4% pentru străinătate și 5,3% remote. În cazul joburilor sezoniere, se remarcă o creștere a ofertelor din străinătate și a celor remote: 13,2% dintre locurile sezoniere sunt pentru străinătate și 15,2% remote. Cele mai multe oferte pentru candidații fără experiență vin din Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Irlanda, Spania și Italia, în sectoare precum transport / logistică, retail, medicină, servicii, producție, industria alimentară și turism.

 

Joburi care atrag interesul tinerilor

Pe segmente de vârstă, tinerii sub 18 ani au avut aproape 22.000 de aplicări în ultima lună și jumătate, în timp ce cei cu vârste între 18 și 24 de ani au avut 340.000 de aplicări, menținându-și poziția de top în clasament.

„Chiar și la început de carieră, prima intenție de angajare a tinerilor merge tot în direcția joburilor full time. Astfel, de la începutul lunii mai, au fost înregistrate doar 20.000 de aplicări pentru joburile pe bază de proiect / sezoniere și aproape 13.000 pentru internship-uri. În schimb, joburile part-time par să rămâne interesante pentru tineri, în condițiile în care au atras 161.000 de aplicări”, explică Bogdan Badea. Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center / BPO, servicii, IT / telecom, banking și turism.

 

Descoperă mai multe și despre salarii și așteptări

Conform datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs, salariul mediu net pentru cei cu maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Totuși, așteptările acestora sunt de 4.500 de lei lunar. Pentru joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună.

În concluzie, piața muncii oferă numeroase oportunități pentru tinerii fără experiență, în special în acest moment al anului. Cu peste 26.000 de joburi disponibile pe eJobs.ro, ai șansa de a face primul pas în carieră în diverse domenii, atât pe plan local, cât și internațional. Este un moment prielnic pentru a explora opțiuni, dar și pentru a câștiga experiență valoroasă.

 

Ți-a plăcut articolul Unde te poți angaja acum dacă nu ai experiență? Citește și: 

Zile libere 2024. Când să planifici următoarea vacanță

Evenimente de neratat vara aceasta 

Salariu net – cum diferă de salariul brut și cum îl calculezi

 

A fost util articolul? 4

Leave a Reply