• 16 Mar. 2016
  • 3 min

Ce instrumente folosesc companiile ca să vadă minciunile din CV-urile candidaților

Autor
eJobs
eJobs eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care ver... Arată mai mult

Specialiștii în resurse umane au la îndemână o mulțime de instrumente prin care pot să verifice dacă CV-urile primite de la candidați conțin sau nu minciuni.

Recrutorii le recomandă candidaților aflați în căutarea unui loc de muncă să treacă doar informații adevărate în CV-urile. Totuși, anumiți candidați încearcă să-și „îmbogățească” CV-urile prin anumite neadevăruri, cu scopul de a-și crește șansele de a fi chemați la un interviu de angajare.

Minciunile candidaților din CV-uri nu trec însă neobservate de către specialiștii în resurse umane. Ei folosesc o mulțime de instrumente prin care pot demasca cu destulă ușurință un candidat fals.

„Nu este indicat ca un candidat să treacă informații false în CV-ul său pentru că informațiile false vor ieși la iveală în cadrul interviului și a testelor de angajare. Așadar, nu este indicat sa trișeze doar în ideea de a ajunge la un interviu. Recruiterii au la rândul lor instrumente, ca profesioniști în domeniu, prin care își pot da seama că anumite informatii sunt false într-un CV”, afirmă Elena Mihăilă, HR Manager la producătorul de jocuri Gameloft România.

Interviul de angajare este cel mai simplu mod prin care un recrutor își poate da seama dacă anumite informații dintr-un CV sunt false.

„Cel mai simplu mod de a scoate la iveală experiența reală a unui candidat este interviul direct, moment în care putem pune întrebări concrete despre modul cum a făcut acele taskuri (sarcini de serviciu – trad.). Din reacția candidatului, un recrutor experimentat își dă seama dacă chiar a făcut acele taskuri sau nu. De asemenea, nivelul limbii străine se poate ușor verifica printr-o scurtă discuţie. Informațiile care nu se pot verifica la interviu se pot obține luând referințe de la foștii angajatori”, declară Elena Popa, Senior Consultant, Executive Search Division, în cadrul companiei de recrutare și închiere de forță de muncă temporară Adecco România.

Totodată, mediul online reprezintă un instrument extrem de valoros pentru recrutorii care își doresc să valideze anumite informații din CV-urile candidaților. „Mediul online este accesibil pentru oricine şi oricând, ceea ce face ca datele personale dintr-un CV să fie la îndemâna tuturor, fiind şi mai uşor de verificat”, explică Casandra Toma, Supervizor Recrutare, Evaluare şi Brand de Angajator la Telekom România, cel mai mare furnizor de servicii de comunicaţii fixe şi mobile de pe piaţa locală.

Specialiștii în resurse umane atrag atenția că întregul proces de recrutare nu este gândit pentru a găsi diverse motive care să ducă la respingerea candidaților.

„E important de subliniat că întregul proces de recrutare, de la CV la interviu și mai apoi la testări, nu este gândit pentru a găsi un nod în papură sau motive pentru a respinge candidatul, ci pentru ca recrutorul, managerul direct și alți participanți la procesul de recrutare să descopere măsura în care candidatul se potrivește, pe de-o parte, cu nevoile lor și, pe de altă parte, cu organizația și cultura sa. În schimb, majoritatea organizațiilor sunt niște structuri formale, în care sunt prețuite comportamentul profesionist și capacitatea de a se adecva mediului și situației de afaceri”, declară Corina Gonteanu, Head of Marketing & Communication la compania de recrutare și plasare de forță de muncă termporară ManpowerGroup România.

Există și situații în care recrutorii pot trece peste minciunile din CV ale candidaților. „Abilitățile generale exprimate de candidați – unii dintre ei se supraevaluează, alții se subevaluează – pot fi trecute cu vederea întrucât sunt abilități pe care le putem măsura și în alte moduri și putem să fim aproape de ceea ce căutăm pe această zonă folosind alte instrumente pentru a afla adevăratele abilități deținute”, spune Elena Mănăilă.

Mai mult, se poate chiar ca un candidat care a mințit în CV să reușească să se angajeze pe postul dorit. „Dacă acel angajat s-a supraevaluat la nivelul de operare în Excel, spunând că este avansat și, era, de fapt, mediu, iar jobul nu cerea neapărat cunoașterea la un nivel avansat, atunci angajatorul ar putea doar să-i atragă atenția. Dacă însă sunt situații mai grave, acesta poate fi dat afară”, conchide Elena Popa.

eJobs, cel mai mare site de recrutare online din România, a lansat campania „CV & Câştigi”. Campania vine în ajutorul candidaţilor cu cele mai bune 7 reguli pentru intocmirea unui CV relevant, atât pentru personalitatea şi pregătirea lor, cât si pentru aşteptările angajatorilor. Experienţa de peste 16 ani acumulată de eJobs în domeniul recrutării online se regăseşte în construcţia celor 7 reguli.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply