• 19 Mar. 2024
  • 2 min

Ce joburi te așteaptă în turism și HoReCa

Ce joburi te așteaptă în turism și HoReCa

Cu sezonul cald apropiindu-se cu pași repezi și sărbătorile de Paște care bat la ușă, angajatorii din diverse sectoare se pregătesc deja pentru a întâmpina o cerere sporită de servicii și produse. În acest context, turismul și industria ospitalității (HoReCa) se numără printre domeniile active în ultima lună, fiind al doilea cel mai important sector de angajare după retail.

În ultimele 30 de zile, aproximativ 3.500 de noi locuri de muncă au fost postate pe eJobs.ro în domeniul turismului și HoReCa. Interesant este faptul că aproape o treime dintre aceste joburi sunt în străinătate, ceea ce înseamnă că sunt potrivite pentru candidații români în căutarea unei experiențe de lucru internaționale.

 

Descoperă și joburi în străinătate disponibile în aceste sectoare 

Companiile din sectorul turistic din Grecia se numără printre cele mai active pe platforma eJobs, cu peste 1.000 de poziții deschise în ultima lună. De asemenea, alte țări precum Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie sunt în căutare de personal calificat pentru a face față cererii sezoniere.

Care sunt rolurile la care ai acces în acest moment? „Vorbim în special despre personal hotelier, atât cameriste, cât și bucătari, barmani sau ospătari, despre manipulanți de bagaje în aeroport sau despre însoțitori de bord, iar salariile oferite pleacă de la 800 de euro net și pot ajunge până la 2.500 – 3.000 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

 

Domeniile cu cele mai multe oferte de angajare pentru Paște și vară

Deși retailul rămâne cel mai mare angajator pe tot parcursul anului, și-n cazul acestuia numărul de poziții disponibile crește semnificativ în perioada pregătirilor pentru sărbătorile de Paște. În același timp, industria alimentară și construcțiile încep, de asemenea, să-și mărească volumul de angajări, pregătindu-se pentru sezonul cald.

Este important de menționat că, în ciuda cererii sporite de personal în diverse domenii, doar o mică parte dintre joburi sunt destinate lucrului remote. Aproximativ 98% dintre pozițiile disponibile în retail și industria alimentară implică munca de la birou.

Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, de la finalul lunii februarie și până acum, în clasament au crescut domenii precum turismul și call center / BPO, dar s-au înregistrat scăderi pe sectorul de arte & entertainment. Construcțiile reprezintă un alt domeniu pentru care a început să crească volumul de angajări. Pentru toate segmentele menționate, cele mai multe joburi sunt pentru candidații entry-level (0-2 ani de experiență) și mid-level (2-5 ani de experiență).

 

Salariile în domeniile cu volum mare de angajări

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.ro, mediile nete salariale, la nivel național, pentru domeniile care al căror volum de angajări crește în apropierea sezonului de vară, sunt următoarele: 3.600 de lei pentru turism, 3.700 de lei pentru industria alimentară, 3.900 pentru retail sau 5.000 de lei pentru construcții. În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 24.000 de locuri de muncă.

În concluzie, sezonul de angajări pentru vară și sărbătorile de Paște aduce cu sine numeroase oportunități de lucru în diverse domenii, cu salarii atractive și perspective de dezvoltare profesională. Pentru cei în căutarea unui job sau a unei schimbări de carieră, acesta este momentul perfect pentru a explora opțiunile disponibile pe piața muncii.

 

Ți-a plăcut articolul Ce joburi te așteaptă în turism și HoReCa? Citește și: 

Cum scrii o descriere personala care să te pună în valoare

6 metode de a afla care este jobul potrivit pentru tine

Evenimente de neratat în această primăvară 

 

A fost util articolul? 1
joburi HoReCajoburi turism

Leave a Reply