• 28 Mar. 2022
  • 3 min

Ce să faci dacă nu ai obținut promovarea la care visai

Ce să faci dacă nu ai obținut promovarea la care visai

De ceva timp îți doreai cu o promovare. În compania în care lucrezi deja de ceva ani apăruseră niște poziții tentante pe care ți le doreai. Ba mai mult, ai programat o întâlnire cu șeful tău (în loc să-l anunți informal pe holurile companiei că ești interesat).

Te-ai pregătit pentru întâlnire și ai adus toate datele de care ai nevoie pentru a-ți susține cazul, inclusiv o listă cu cele mai recente realizări ale tale. Ți-ai prezentat dorința, ai vorbit cu încredere despre abilitățile tale și ai făcut tot posibilul pentru a obține promovarea. Dar șeful tău a spus nu. Cazul a fost închis. Ce urmează după asta? Cum treci peste această respingere? Iată câteva idei de care să ții cont!

 

Solicită feedback de la managerul tău

În ședința în cadrul căreia ai încercat să obții promovarea sau la câteva zile după, caută să discuți cu managerul tău direct sau cu alți superiori implicați în decizie pentru a vedea dacă îți pot oferi feedback legat de motivul pentru care nu ai primit promovarea. Află ce poți face pentru a deveni eligibil în viitor. Este posibil să primești doar platitudini inutile ca răspuns. Uneori, oamenilor le vine greu să împărtășească critici. Dar, este, de asemenea, posibil să obții informații utile. Poate că îți lipsește o abilitate de bază pe care o poți obține prin participarea la un curs sau prin voluntariat pentru un nou proiect. Sau poate că munca ta într-un anumit domeniu are nevoie de îmbunătățiri. Dacă descoperi că feedback-ul este vag, poți încerca să pui întrebări specifice, cum ar fi „Există o anumită abilitate la care ar trebui să lucrez?”

 

Procesează-ți dezamăgirea

Dacă ai muncit pentru o promovare de ceva vreme, sunt șanse mari să te descurajezi dacă afli că nu ai primit-o. Recomandat ar fi să-ți procesezi sentimentele înainte de a merge mai departe. Trebuie să-ți permiți să simți dezamăgirea, dar și să accepți că e doar o stare temporară. Aceste sentimente sunt extrem de utile dacă le poți transforma într-o acțiune.

Nu ar trebui să acționezi imediat după ce ai aflat că nu ai primit promovarea, deoarece în acele momente inițiale sunt șanse mari să faci ceva ce vei regreta. Cercetările arată că nu iei cele mai bune decizii când ești stresat. Procesarea dezamăgirii îți va oferi timp să te calmezi, să eviți să intri în biroul șefului tău și să-ți dai demisia. De asemenea, recomandat ar fi să nu începi să bârfești cu colegii persoana care a obținut totuși postul sau pe oamenii care au contribuit la luarea acestei decizii (specialiști în HR, manager). Bârfa se reflectă de cele mai multe ori negativ asupra bârfitorului.

 

Cântărește-ți opțiunile

După un eșec de acest gen, poate vei dori să-ți evaluezi situația și să te întrebi dacă ar fi cazul să mai rămâi la jobul curent. Dacă lucrezi în companie de ceva timp, i-ai dat jobului mai multe șanse și simți că nu mai este loc de „în sus”, poți ajunge să realizezi că e nevoie de o schimbare. De asemenea, este posibil să te potrivești de minune într-o altă organizație. Fără să iei decizii iraționale, fii deschis și atent când vine vorba de alte oportunități – diversificarea angajatorilor ar putea fi cu adevărat valoroasă pentru cariera ta, precum și pentru recăpătarea încrederii în tine. Pe eJobs.ro ai în acest moment la dispoziție peste 38.000 de joburi, iar printre acestea poți găsi negreșit oportunitatea potrivită pentru tine!

 

Rezistă nevoii de a face comparații

Dacă nu primești promovarea și un coleg o obține, s-ar putea să-ți vină extrem de greu să faci față unei astfel de situații. Dar e important să te ții tare și să reziști tentației de a face comparații cu cei din jurul tău. Acest lucru nu te va apropia mai mult de o promovare și te va face să pari meschin dacă prezinți un astfel de argument managerului tău.

 

Când afli că nu ai primit promovarea pe care ți-ai dorit-o cu ardoare este, fără îndoială, un moment descurajant. Dar, ghidându-te după ideile de mai sus vei reuși să te regrupezi în mod corespunzător. Încearcă să privești promovarea ratată ca pe o oportunitate de a-ți regândi cariera și să te folosești de ea pentru a face o schimbare de impact. Poate că vei decide să faci o reconversie sau să te urmezi în primă fază un curs pentru a te specializa într-o nouă direcție. Orice transformare e până la urmă binevenită. Indiferent de ce decizie vei lua în final, e important totuși să realizezi că mulți alții au mai fost acolo înaintea ta și vei trece cu bine și peste acest context mai puțin confortabil.

 

Ți-a plăcut acest articol despre Ce să faci dacă nu ai obținut promovarea la care visai? Citește și:

7 beneficii pe care ți le aduce consilierea în carieră

Teme de lectură pentru lideri

Găsește-ți job în HoReCa! Ziua Porților Deschise în București

 

A fost util articolul? 3
ce faci dacă nu obții promovareapromovarea

Leave a Reply