• 22 Mar. 2022
 • 5 min

7 beneficii pe care ți le aduce consilierea în carieră

consiliere in cariera

Este firesc ca după mulți ani petrecuți într-un anumit rol care nu-ți mai oferă satisfacții, să-ți dorești să faci o schimbare. Însă atunci când ești în căutarea unei noi poziții sau a unei direcții în carieră, ai și multe neliniști și întrebări. De unde începi? Ce ți se potrivește? Dacă nu va fi alegerea care ți-o dorești? Află de ce e importantă consilierea în carieră și ce beneficii îți aduce.

În planificarea carierei este atât de ușor să te bazezi pe sfaturile prietenilor și familiei, sau chiar pe propria intuiție, însă poate nu te gândești să obții sfaturi și sprijin profesional. Să colaborezi cu un consilier în carieră, pentru a te înțelege mai bine și pentru a lua decizii informate cu privire la cariera ta, astfel încât alegerea să-ți dea satisfacție. De exemplu, dacă ai înclinații spre domeniul IT, poți alege proiectul Cursuri IT, by eJobs care îți oferă o experiență completă: consiliere în carieră, cursuri și coaching.

 

De ce este importantă o sesiune de consiliere in cariera

O orientare eficientă în carieră îți oferă informații personalizate, imparțiale și sprijin pentru a lua decizii informate. Te ajută să-ți dezvolți talentul și creativitatea, să înțelegi importanța învățării continue și a unei abordări active pe piața muncii. Pe măsură ce piața muncii devine tot mai complexă și se schimbă tot mai des, orientarea în carieră devine din ce în ce mai importantă pentru tine.

 

Consilierea în carieră este soluția pentru…

Evoluția tehnologică. În piața muncii au loc schimbări continue, o parte dintre locurile de muncă (care pot fi automatizate) dispar sau se schimbă radical și apar noi locuri de muncă și nevoia de noi calificări. Recalificarea și perfecţionarea, bine planificate în sesiunile de consiliere în carieră, sunt văzute ca părți integrante ale vieții profesionale.

Șomaj. În urma pierderii unui loc de muncă, perioada de inactivitate poate fi demotivantă. Sesiunile de consiliere în carieră îți deschid perspectiva despre opțiunile de învățare și de angajare, fiind mereu o sursă de motivație.

Mobilitate. Îți dorești poate să călătorești și să-ți găsești locuri de muncă în destinațiile unde te stabilești. Consilierea în carieră te va ajuta să-ți setezi corect așteptările, în acord cu piața muncii din zona aleasă, și să aplici la joburile care ți se potrivesc.

Managementul carierei. Ți-ai schimbat probabil stilul de lucru în ultimii doi ani, lucrezi poate remote sau hibrid și ai devenit mult mai responsabil pentru propria educație și formare. Îndrumarea eficientă în carieră îți oferă informații utile despre piața muncii și îți permite să afli cum să-ți gestionezi singur cariera, ce cursuri ai la dispoziție, cum să identifici joburile potrivite și să te pui în valoare.

 

Sondajele europene, citate în raportul ”Investing Career Guidance” (realizat de Comisia Europeană, OECD, UNESCO) arată că majoritatea adulților recunosc orientarea în carieră ca fiind utilă pentru găsirea și alegerea cursurilor și locurilor de muncă potrivite, dar doar unul din trei oameni folosesc serviciile de consiliere în carieră.

 

Știai că…?
În fiecare an, unul din patru adulți europeni caută informații despre carieră, arată raportul ”Investing Career Guidance” – realizat de Comisia Europeană, European Training Foundation, European Centre for the Development of Vocational Training, OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) și UNESCO. Același raport arată că activitățile de orientare în carieră au rezultate economice, educaționale și sociale pozitive pentru tineri. 


7  beneficii pe care ți le aduce o sesiune de consiliere in cariera

 

1. Te ajută să-ți stabilești un obiectiv realizabil în carieră

Consilierea în carieră te ghidează spre a te descoperi pe tine însuți, pentru a fi realist și pozitiv. Un consilier în carieră știe ce întrebări să pună astfel încât tu să poți contura ce îți dorești de la viitoarea carieră, dar și domeniul care ți se potrivește. Iată câteva întrebări pe care le poți primi:

 • Ce îți place să faci?
 • Ce activități te fac să te simți împlinită?
 • Care sunt aptitudinile tale?
 • Ce calificări ai?
 • Ce calificări ți-ai dori să obții?
 • În ce companii ți-ai dori să lucrezi?
 • Ce experiențe de lucru ți-au plăcut până în prezent?
 • Cum înveți cel mai bine (la cursuri în format fizic sau online)? 
 • Ce te motivează să înveți?
 • Cum depășești provocările?
2.  Îți conturează un plan de carieră

Un plan de carieră eficient îți poate aduce succesul în carieră. Pe baza obiectivelor tale pe termen scurt și pe termen lung, consilierul te ajută să faci un plan de carieră. Acesta va fi important  pentru atingerea obiectivelor. Mai mult decât atât, consilierul te sfătuiește cum să-ți implementezi planul.

 

3. Îți oferă suport în alegerea cursurilor potrivite

Dacă îți dorești să te specializezi în domeniul IT, dar nu ai experiența necesară, este important să apelezi la sesiunile de consiliere în carieră, pentru că îndrumătorii cunosc cursurile disponibile pe piață și te pot ghida spre cel care ți se potrivește. Poți alege proiectul Cursuri de IT by eJobs, cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta are mai multe etape mai multe etape (consiliere, cursurile propriu-zise, coaching). Ai ocazia ca după finalizarea cursurilor să aplici pentru joburi în domeniul IT. Pentru asta, echipa de consiliere în carieră din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar. Detalii aici.

Iată care sunt condițiile pentru înscriere:

 • ai domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București
 • ai o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
 • ești angajată, cu contract de muncă, PFA sau ÎI
 • ai absolvit cel puțin 8 clase
 • dispui de acces la internet (viteză minimă de 10 Mb/s) – cursurile au loc doar online
 • ai în posesie un computer (laptop sau PC) cu webcam (integrat sau separat) pentru a permite accesul la curs/examen
 • ai în posesie difuzor/căști și microfon pentru a participa la discuții
 • ești un bun vorbitor de limba engleză (mediu/avansat)
 • deții competențe digitale de bază 

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

 

4. Îți oferă suport în realizarea CV-ului și în pregătirea pentru interviu

Odată cu obținerea unei specializări în domeniul IT,  și CV-ul tău, dar și scrisoarea de intenție trebuie regândite, astfel încât să-ți pună în valoare noile abilități, dar și obiectivul tău profesional. Consilierul te va ghida în redactarea CV-ului și a scrisorii de intenție, astfel încât acestea să se potrivească jobului la care aplici și îți vor oferi tot suportul necesar în procesul de căutare a unui loc de muncă, de aplicare și, ulterior, în pregătirea pentru interviu. Vei avea ocazia de a participa la o simulare de interviu și astfel vei deprinde mai multă încredere în tine.


5. Consilierea în carieră are o soluție pentru ezitările tale

Consilierul îți explică ce profesie sau job ți se potrivește cel mai bine, ținând cont de pasiunile tale, de obiective, dar și de calificări. S-ar putea să ai multe temeri sau preconcepții despre anumite joburi, iar acestea să fie motivele pentru care eziți să aplici la anumite joburi. De exemplu, „Știu ce tip de job mi-aș dori. Dar, mi-e teamă. Nu aș putea câștiga suficienți bani făcând asta.” „Familia mea chiar vrea să fiu programator. Dar, nu sunt sigur dacă asta este cu adevărat ceea ce îmi doresc.” „Este dificil să-mi găsesc un loc de muncă dacă nu am experiență”. Un consilier de carieră are o perspectivă mult mai largă asupra opțiunilor tale pe piața muncii și te va ajuta să rezolvi aceste dileme, dacă există.


6. Te ajută să descoperi și să-ți extinzi opțiunile în carieră

Când pornești în căutarea unui loc de muncă poate că nu ești sigură ce job s-ar potrivi abilităților și cunoștințelor tale. În plus, poate îți dorești să lucrezi pentru anumite companii, să ai un anumit stil de lucru (remote, hibrid, de la birou). Un consilier de carieră ține cont de toate aceste aspecte, cunoaște piața muncii și cererea din partea angajatorilor, precum și noile oportunități în carieră, apărute odată cu progresul tehnologiei. S-ar putea să nu le cunoști pe toate. Un consilier de carieră îți va deschide perspectiva și îți va ușura munca necesară cercetării.

 

7.  Îți oferă satisfacție în carieră

Te simți mult mai împlinit când ai succes în carieră, dar și satisfacție. Satisfacția în carieră îți dă sens și motivație. Este o îmbinare între pasiune, respect, apreciere, remunerare conform așteptărilor tale. Consilierea în carieră explorează acești factori și încearcă să te ghideze spre acele cursuri și medii de lucru care-ți vor oferi satisfacție în carieră.

Ți-a plăcut articolul „7 beneficii pe care ți le aduce o sesiune de consiliere in cariera”? S-ar putea să-ți placă și:

 

5 strategii de urmat în învățare când vrei să-ți dezvolți noi abilități

 

 

Vrei să devii tester? Află cum poți deprinde motivația necesară

A fost util articolul? 0

Leave a Reply