• 7 Feb. 2023
  • 2 min

Cele mai căutate joburi. Află dacă cel pe care ți-l dorești este printre ele!

joburi

Îți cauți job în perioada aceasta sau doar prospectezi piața? Ți-ar plăcea poate să știi și care este competiția pentru joburi, care sunt cele mai căutate, dar să ai și o ghidare, pentru a identifica mai ușor acel loc de muncă pe care ți-l dorești. Află din cele mai recente date eJobs care au fost joburile cel mai căutate de către români în prima lună a anului și ce salarii medii oferă angajatorii pentru acestea. Vei descoperi și detalii care îți vor fi de folos în căutarea jobului, în funcție de așteptările tale și în analiza anunțurilor de joburi.

500.000 de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutare de joburi. Numărul este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție reflectată și în nivelul aplicărilor înregistrate în luna ianuarie, când a fost depășit pragul de 1 milion.

 

Cele mai căutate joburi la începutul anului

Prima lună din an a adus un interes crescut din partea candidaților pentru joburile de șofer, pentru care au fost făcute peste 35.000 de interogări în platformă, de inginer (16.500 de căutări) sau asistent medical (13.000 de căutări). Contrar așteptărilor angajatorilor, cu 10.000 de căutări, locurile de muncă remote rămân în topul celor mai căutate de cei care vor să se angajeze.

Și joburile de contabil au atras peste 10.000 de interogări, în timp ce operatorii call center au avut 7.500. În ceea ce-i privește pe șoferi, cei mai mulți candidați vor să afle ce joburi disponibile sunt pentru șoferii de categoria B, șoferii de tir sau șoferii livratori. Pentru segmentul de ingineri, cele mai multe căutări s-au făcut pentru ingineri constructori, ingineri mecanici, ingineri chimiști și ingineri de instalații.

 

Remote sau hibrid?

„Vedem un număr mai mare de interogări în platformă pentru cuvintele cheie „remote” sau „de acasă” decât anul trecut pe vremea aceasta, în condițiile în care angajatorii se orientează mai degrabă către readucerea angajaților la birouri. Candidații nu vor însă în mod neapărat joburi exclusiv remote, ci mai degrabă caută acele variante care le permit să lucreze și de acasă. Mai exact, joburi care pot fi făcute într-un regim hibrid”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă online de recrutare din România.

 

Aspecte de care merită să ții cont în analiza anunțului de job

„Un fenomen foarte interesant pe care l-am remarcat în ultima perioadă ține de faptul că în foarte puține cazuri vedem candidați care caută un anumit angajator, iar acolo unde apar totuși nume, cel mai frecvent aparțin angajatorilor din retail. Deși atunci când primesc o ofertă sunt atenți și investighează reputația de angajator pe care și-a construit-o o anumită companie, în etapa inițială, cea în care prospectează ofertele din piață, numele companiei contează mult mai puțin decât aspecte precum salariul, programul sau descrierea atribuțiilor din fișa postului”, explică Roxana Drăghici.

 

Salarii pentru cele mai căutate joburi

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.300 de lei, 3.700 de lei pentru angajații din contabilitate și 3.600 de lei pentru cei din transporturi / distribuție. În call-center-e, media salarială netă, la nivel național, este de 3.100 de lei.

 

Interes tot mai mare pentru joburile cu salariul afișat

Alte poziții care au generat, cumulat, peste 10.000 de căutări au fost manager, assistant manager, electrician ori agent de vânzări. De asemenea, comparativ cu anii anteriori, a crescut numărul de căutări în care este specificat cuvântul „salariu”. „Candidații devin din ce în ce mai specifici când vor să-și schimbe jobul. Dacă acum îi vedem că fac o preselecție în funcție de salariul afișat în anunț sau stilul de lucru decis de companie (de la birou, hibrid sau remote), foarte curând este probabil să vedem căutări în care se menționează beneficiile dorite”, mai spune Roxana Drăghici.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 31.000 de locuri de muncă. 

 

Ți-a plăcut articolul „Cele mai căutate joburi. Află dacă cel pe care ți-l dorești este printre ele!” Citește și: 

Ce salariu poți obține în transport și distribuție

Ce schimbări ai vrea să faci anul acesta în stilul de lucru?

A fost util articolul? 1
joburi

Leave a Reply