Intrebare: Un CV trebuie intotdeauna sa fie pe o singura pagina? Raspuns: Lungimea unui CV nu trebuie sa depaseasca ambele parti ale unei coli A4. Cat […]
Intrebare: Un CV trebuie intotdeauna sa fie pe o singura pagina?
Raspuns: Lungimea unui CV nu trebuie sa depaseasca ambele parti ale unei coli A4. Cat din ele completezi depinde de cat de multe ai realizat. Persoanelor care nu si-au terminat studiile din diverse motive le-ar fi dificil sa completeze atat de mult din simplul motiv ca nu au suficienta experienta. In acest caz, o singura pagina este suficienta. In caz contrar, candidatii cu o experienta bogata ar trebui sa includa, selectiv, dintre referintele pe care le poseda astfel incat sa se incadreze. In acest caz, fii atent la marimea paragrafelor si a distantelor dintre margini si acestea.
I: Sectiunea despre educatie trebuie intotdeauna asezata in partea de sus?
R: Daca inca mai esti student sau ai absolvit recent facultatea, realizarile academice sunt componenta esentiala a competentelor (aptitudinilor) pe care le posezi si, in acest caz, este recomandat sa fie asezate in partea de sus a CV-ului. De asemenea, unele domenii, indeosebi comunicatiile, apreciaza experienta in domeniu mai mult decat gradul de calificare si in acest caz realizarile academice vor fi plasate mai jos pe pagina.
I: Un obiectiv este intotdeauna necesar?
R: Obiectivul nu este un element crucial al unui CV, dar un angajator va fi impesionat daca prezinti o idee precisa asupra punctului spre care vrei sa se indrepte cariera ta. Acesta va fi si mai mult impresionat daca acest fapt coincide cu planurile de dezvoltare ale societatii.
I: Daca nu am destula experienta profesionala ca sa imi pot realiza un CV?
R: Acest fapt nu conteaza, toti trebuie sa inceapa de undeva. Daca lipsa de informatii este o problema, utilizati fonturi sau formatari, astfel incat continutul sa incapa lejer pe o pagina.
I: Hobby-urile si interesele personale trebuie prezentate?
R: Nu este obligatoriu sa iti prezinti interesele, cu toate ca acestea pot oferi angajatorului indicii asupra personalitatii tale.
I: Referintele pot fi incluse?
R: Este de preferat ca acestea sa nu fie prezentate. O simpla notificare de genul: ”Referintele pot fi prezenate la cerere” este de ajuns.
I: Ce trebuie sa cuprinda un CV?
R: Date de contact, data nasterii si nationalitatea, o scurta introducere, locuri in care ai mai fost angajat, realizarile academice, hobby-uri si interese prsonale.
I: Ce nu trebuie sa cuprinda un CV?
R: Religia, sexualitatea, referintele, de ce ai parasit fostul loc de munca, toate notele din scoala, fotografii, lucruri neadevarate.
I: Trebuie sa includ toate rezultatele de la examene?
R: Nu, doar cele mai recente si mai importante.
I: In ce ordine trebuie prezentate informatiile?
R: In partea de sus a CV-ului – datele de contact, o scurta introducere, apoi locurile de munca anterioare, educatia, iar in final interesele si hobby-urile tale.
I: Ce fel de hartie ar trebui sa folosesc pentru imprimarea CV-ului?
R: O hartie de cea mai buna calitate, dar nu utiliza totusi o hartie prea groasa.
I: Ce format de text trebuie sa utilizez pentru a putea trimite CV-ul prin e-mail?
R: Pentru a fi sigur ca CV-ul tau va fi citit, se recomanda un fisier de tip text. Totusi, acest format de CV nu iti permite sa utilizezi stiluri moderne de asezare in pagina. Majoritatea firmelor au MS Office si asa ca un format word ar fi adecvat. Fisierele de tip PDF ocupa mai multa memorie, dar daca incerci sa obtii un job in domeniul proiectarii si ai un CV deosebit, cu stil, atunci aceasta este varianta optima. Daca vrei sa fii sigur ca vei putea sa alipesti varianta text a CV-ului tau la un e-mail atunci fisierele de tip word si PDF sunt alegerea.
I: Cum pot fi sigur ca CV-ul meu va fi citit?
R: CV-urile nu sunt citite la inceput, ele sunt „scanate” cu privirea. Asadar, construiti un CV care poate fi scanat cat mai usor de privire:
– Prezinta informatia in propozitii scurte si compacte. Evita paragrafele ample.
– Organizeaza informatia astfel incat angajatorul sa nu iti caute aptitudinile prin pagina.
– Lasa destule spatii astfel incat sa nu existe dezordine si confuzie.
– Foloseste un limbaj pozitiv, proaspat si introduce termeni tehnici acolo unde este cazul.
– Nu include informatii irelevante, nefolositoare sau inadecvate.
I: Am nevoie de mai multe CV-uri?
R: Construieste un CV de baza, apoi adapteaza-l fiecarui job pentru care il trimiti.
I: Cat de veche poate fi infomatia din CV-ul meu?
R: 10 ani este de obicei suficient. Daca datele sunt mai vechi, risti sa divaghezi, sa folosesti informatii neeligibile. Exista totusi cazuri in care experienta obtinuta cu mai mult de 10 ani in urma reprezinta un avantaj si trebuie mentionata in CV. In acest caz, este recomandat sa prezinti experienta dobandita anterior in mod punctual (sa folosesti cat mai putine detalii). O alta optiune ar fi sa iti elaborezi o alta modalitate de prezentare a experientei.