• 17 Mar. 2015
  • 3 min

Cele mai frecvente omisiuni in CV-uri.

Cat timp pierzi pana la job
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

…si profiluri de LinkedIn Schimbul job-ului, salariul, perioada de maternitate  – sunt cele mai frecvente aspecte pe care candidatii evita sa le mentioneze in CV, iar […]

…si profiluri de LinkedIn

Schimbul job-ului, salariul, perioada de maternitate  – sunt cele mai frecvente aspecte pe care candidatii evita sa le mentioneze in CV, iar acestea pot fi eliminatorii sau pot face departajarea intre doi candidati. Recrutorii folosesc mai multe surse pentru a verifica un candidat, cunosc nivelul de salarii pentru fiecare tip de job si pun intrebari cheie in timpul interviului pentru a afla parcursul profesional al candidatului.

 

  • Exista candidati care nu isi actualizeaza CV-urile, fie pentru ca nu au timp, fie ca renunta la un job si sunt in cautarea altuia de o lunga perioada de timp. Am avut cazuri in care ne-au comunicat initial ca lucreaza intr-o anumita companie, dar la interviu au recunoscut ca nu mai activeaza acolo de 1 an.
  • Recomandarile ofera transparenta si credibilitate CV-ului. Mentioneaza 3 persoane care pot oferi recomandari pozitive si obiective despre tine, precum si numele, functia si compania unde lucreaza cele 3 persoane.
  • Salariul este cel mai adesea Confidential. Candidatii considera ca mentionarea unui salariu prea mare decat poate oferi o companie ii va descalifica din start si nu vor mai exista negocieri.
    De multe ori exista si situatii in care experienta si aptitudinile candidatului sunt atat de importante si de potrivite pentru un anumit job, incat companiile sunt dispuse sa negocieze spre salariul dorit de candidat. Mentionarea salariului este cel mai adesea orientativa, recrutorii cunosc nivelul salarial in anumite domenii/functii si chiar daca un candidat nu se potriveste din punct de vedere salarial pentru un job il pot contacta pentru un altul.
  • Scrisori de intentie, prezentari video, documente care ii pot pune in valoare ca profesionisti intr-un anumit domeniu. E-mail-ul si profilul de LinkedIn permit atasarea unor documente suplimentare. Multi dintre candidati trimit doar CV-ul, si adesea, lasa impresia ca trimit acest CV la zeci de companii. O scrisoare de intentie persoanlizata in care sa mentionezi ce poti face concret pentru o anumita companie, o prezentare video care sa inlocuiasca clasica scrisoare de intentie si care sa-ti puna in valoare abilitatile de comunicare, un draft de proiect – fiecare dintre aceste documente te vor diferentia de restul candidatilor.
  • Mentionarea blogului, site-ului personal unde exista si un portofoliu. Acest update ajuta candidatii sa-si puna in valoare experienta, abilitatile de comunicare, creativitatea, precum si luarea de atitudine in anumite situatii.
  • Profil privat. O situatie mai putin placuta pentru orice recrutor este atunci cand primeste un CV sau un profil de LinkedIn dar nu le poate vizualiza pentru ca acestea sunt private. De asemenea, exista si candidati mai putin atenti la detalii cum ar fi URL-ul profilului de LinkedIn care adesea contine foarte multe cifre si litere. Este profesionist ca acesta sa includa doar numele persoanei, iar acesta lucru se poate realiza printr-un click pe Update your public profile settings (sub poza), apoi va aparea o fereastra cu Your public profile URL unde poti da Edit.
  • Concediul de maternitate. Femeile evita, de regula, sa precizeze ca au stat in concediu de crestere copil 1 an sau 2 ani pentru ca se tem sa nu fie considerata o perioada prea mare de intrerupere a lucrului. Atat timp cat aceasta perioada este legala, nu exista astfel de probleme din partea angajatorilor. Un semn de intrebare este atunci cand recrutorul observa 2 ani intrerupere intre 2 job-uri fara o justificare. Adesea considera ca aceasta a fost o perioada de cautare a unui loc de munca.
  • Consecventa in mentionarea datelor. Exista candidati care au informatii diferite despre cariera lor in CV, pe LinkedIn sau pe site-urile de job-uri. Pentru pozitii foarte nisate, recrutorii vor sa vada mai multe informatii despre candidat si la o simpla cautare descopera date care nu corespund. Pasul urmator consta intr-o discutie telefonica pentru a lamuri situatia, care poate fi si eliminatorie daca candidatul recunoaste ca nu mai lucreaza de mult timp intr-un anumit post.
  • Poza. Este cea care pune in valoare CV-ul, iar recrutorul tine minte candidatii dupa poza. Exista si candidati care nu ataseaza poza, fiind neincrezatori in aspectul fizic sau convinsi ca aceasta nu are importanta atat timp cat au experienta relevanta. Companiile sunt in cautarea unor candidati cu aspect fizic placut (ingrijit) pentru toate posturile, de aceea elimina adesea CV-urile fara poza, cu poza blurata sau cu o poza in care apar 2 persoane.

 

Citeste si alte tips-uri despre cum sa realizezi CV-ul pentru procesul de recrutare

 

De Steluța Năstase, Online Marketing Specialist ABC Human Capital

 

 

 

 

 

 

A fost util articolul? 0
curriculum vitae

Leave a Reply