• 1 Jun. 2010
  • 3 min

Consilierea in cariera – investeste in viitorul tau!

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Diana Andreescu Managing Partner Global Management HR www.globalhr.ro Indiferent de motive, un lucru este cert – investitia in viitorul tau trebuie realizata prin pasi marunti si […]

Diana Andreescu
Managing Partner
Global Management HR
www.globalhr.ro

Indiferent de motive, un lucru este cert – investitia in viitorul tau trebuie realizata prin pasi marunti si bine stabiliti.

Din nefericire, multi dintre cei care ajung la sedintele de consiliere in cariera ajung aici deoarece sunt intr-un impas si au pierdut directia pe care au crezut ca o au foarte bine stabilita.

Multi au incercat sa remedieze situatia prin forte proprii: au adoptat brusc o alta atitudine la locul de munca, si-au refacut CV-ul de mai multe ori incercand sa ajunga la varianta optima, au aplicat haotic la diverse joburi agatandu-se de motivatii mai mult sau mai putin obiective.

Rezultatul celor mentionate mai sus? – in cele mai multe dintre cazuri, pierderea unui timp pretios corelat cu impasul psihologic.

Ce poti sa faci? Poti sa cauti o baterie de optiuni si indrumari care sa duca la rezultate. Marele avantaj este acela ca vei ajunge sa te cunosti pe tine si, porning de aici, vei putea sa iti stabilesti singur niste directii clare pe viitor.

{article-3340.jpg}

In Romania, Consilierea in Cariera este la inceput de drum. Acest lucru se intampla deoarece piata de pana anii trecuti era o piata a angajatilor. Atunci cand se dorea o schimbare profesionala, multe persoane priveau dincolo de oglinda. De ce? – deoarece era o piata a angajatilor.

In prezent, locurile de munca oferite sunt mult mai putine iar angajatorii sunt mult mai atenti atunci cand fac o selectie.

Trebuie sa constientizezi faptul ca totul in ceea ce te priveste porneste de la tine! Analizeaza-te pe tine si apoi ti se vor deschide usi pe care nu credeai ca vei putea sau vei dori sa le deschizi vreodata.

Analiza incepe de la tine, de la personalitatea ta, de la felul tau de a fi, de la aspectele pe care iti doresti si te simti motivat sa le imbunatatesti sau sa le dezvolti.
Analizeaza care sunt motivatiile tale reale – ce iti doresti sa faci in viitorul apropiat, ce iti doresti ca si obiective de atins pe termen lung.

Deschide ochii si vezi cum iti poti promova valorile si experienta, pentru ce tip de angajator experienta si motivatiile tale ar putea reprezenta un plus. Nu uita niciodata ca, inainte de toate esti TU – tie trebuie sa iti fie bine, sa te simti confortabil. Astfel vei fi si tu multumit si vei avea rezultate pozitive. Este cunoscut faptul ca, atunci cand activitatea pe care o ai iti aduce satisfactii, rezultatele pe care cei din jur le pot remarca sunt unele pozitive!

Nu te mai compara cu ceilalti! Conteaza cine esti tu si ce iti doresti! Negativismul nu este o optiune atunci cand iti doresti un anumit job. Daca tu vei considera ca ai suficiente resurse si indeajuns de multa motivatie, poti sa aplici cu succes.

Sa nu uitam faptul ca, orice interviu este sustinut de catre OAMENI ca si noi. Chiar daca interviul are loc cu o persoana sau cu mai multe, cu totii suntem oameni. Din acest motiv, felul in care suntem perceputi de catre interlocutor este important. Cel mai important este ceea ce transmitem.

CV-ul reprezinta o carte de vizita! CV-ul nostru ne reprezinta pe noi si experienta noastra. De aceea acesta trebuie sa fie clar, concis si sa scoata in evidenta si un pic din personalitatea noastra.

Exista pe internet diverse “modele” de CV. Multi dintre noi facem greseala de a completa diverse rubrici din CV fara a acorda o foarte mare atentie. Multi gandim “pana la urma este doar un CV iar eu am lucrat X ani in domeniu. Daca au nevoie ma vor solicita pentru o discutie.” – Gresit! Ar trebui sa vedem in primul rand de ce ne dorim acel job, care sunt punctele forte pe care le avem, ce am putea obtine (este unul dintre obiectivele noastre pe termen scurt sau pe termen lung?).

Ca tine sunt multi cei care isi doresc acel job. Aceasta este realitatea. Daca ajungi la interviu atunci ai o sansa in plus fata de multi altii. Ai sansa sa arati ca poti (de cele mai multe ori prin prisma experientei) dar ai de asemenea sansa sa arati ca vrei. Important este ceea ce transmiti.
Angajatorilor le plac oamenii motivati si care stiu ce vor.

Daca nu sti pe ce drum sa mergi, daca simti ca ai pierdut din vedere aspecte importante, daca stii unde trebuie sa ajungi dar crezi ca nu vei reusi, apeleaza la un specialist in consiliere in cariera. Important este sa faci in asa fel incat sa nu ramai pe loc.

www.globalhr.ro

A fost util articolul? 0

Leave a Reply