• 27 May. 2016
  • 3 min

Consulteam: Salariile din privat vor crește la fel de mult ca în 2015

salarii
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Salariile din mediul privat vor înregistra, în 2016, o creștere similară celei de anul trecut.

Salariile angajaților care lucrează în mediul privat vor înregistra o creștere medie de 4-5%, similară celei de anul trecut. „Din informațiile noastre de până acum, salariiile nu vor crește, procentual, mai mult anul acesta decât în 2015. În toate industriile, cu excepția domeniului IT, creșterea salarială medie va fi de 4-5% în 2016. În IT, salariile vor crește anul acesta cu 7-8%, la fel cum s-a întâmplat și în 2015”, declară Oana Datki, proprietar și managing partner pe Europa de Sud-Est la Consulteam, o companie cu activități în domeniul resurselor umane. Consulteam realizează periodic studii salariale, iar de la 1 mai folosește în analizele sale metodologia companiei americane Willis Towers Watson, cu care a semnat un contract de colaborare. Consulteam a fost, până anul trecut, partenerul local al companiei americane Mercer, după metodologia căreia realiza studii salariale.

Datki menționează că salariile din companiile de pe piața românească au ajuns deja la un nivel competitiv. „Nu cred că era normal să ne așteptăm ca salariile să crească în 2016 într-un ritm mai accelerat decât anul trecut. Iar orice fel de creștere salarială dintr-o companie se acordă în funcție de trei criterii: performanța individului, încadrarea în grila salarială a angajatorului și performanța companiei. Degeaba performezi tu, ca angajat, dacă firma pentru care lucrezi nu înregistrează rezultate bune. De asemenea, o companie care oferă deja salarii competitive la nivelul pieței, nu are niciun interes să acorde creșteri salariale mai mari de 5%, în condițiile în care competitorii ei fac același lucru”, afirmă Oana Datki. Ea adaugă că, dacă nu se va întâmpla ceva spectaculos în anii următori, creșterile salariale anuale ale angajaților vor fi, în medie, tot de 4-5%. „Ceva spectaculos ar însemna ca economia României să crească foarte mult”, spune proprietarul Consulteam.

Oana Datki

Oana Datki, proprietarul Consulteam.

 

Salariile vor crește cu 4-5% în 2016 și la nivel de top management. „În anii de criză, când companiile au strâns cureaua, cei din top management nu au primit creșteri salariale, iar banii economisiți astfel au fost folosiți pentru acordarea de creșteri salariale la oamenii de pe nivelurile de mai jos. Acum nu mai este înghețat nimic, dar creșterile salariale medii anuale pe care le primesc cei din top management sunt la fel cu ale celorlalți angajați”, precizează Oana Datki.

Ea arată că angajații nu mai primesc creșteri salariale importante nici la schimbarea angajatorului. „În anii buni, angajații nu făceau nicio mișcare fără un plus de minimum 25% la salariu. Acum, creșterile salariale la mutarea de la un job la altul sunt unele simbolice, de doar câteva sute de lei, chiar și în cazul managerilor de top. E firesc să se întâmple acest lucru. Toate pretențiile din trecut erau justificate, pentru că exista o cerere foarte mare pe piața forței de muncă”, subliniază Oana Datki.

Obținerea de bonusuri de performanță reprezintă una dintre modalitățile prin care angajații din companii își pot suplimenta veniturile anuale. „Structura bonusurilor nu s-a schimbat față de anii trecuți. Nici țintele impuse de către companii nu s-au schimbat, doar că, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în trecut, oameni reușesc să-și atingă obiectivele, și totul se datorează evoluției economiei. 2015 a fost primul an, după mulți, când oamenii au reușit să-și îndeplinească obiectivele și să încaseze integral bonusurile de performanță”, mai spune Datki. Cele mai mari bonusuri anuale le încasează managerii de top, care primesc, de regulă, între trei și șase salarii lunare, și vânzătorii, cu 25-30% din salariul anual. În schimb, un specialist dintr-un departament de suport primește un bonus de 10% din salariul anual, iar un angajat performant pe un post de producție este recompensat cu 8% din câștigul pe 12 luni.

2.051 de lei, câștigul salarial mediu net pe țară

 

Câștigul salarial mediu net înregistrat la nivel național a fost de 2.051 de lei în martie, cu 101 lei (+5,2%) mai mult decât februarie și cu 222 de lei peste valoarea consemnată în martie 2015, arată datele Institutului Național de Statistică. Câștigul salarial mediu net din primul trimestru al anului a fost de 1981,3 lei, cu aproape 215 lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, în intervalul ianuarie – martie 2016, salariul mediu nete ale românilor s-au majorat în fiecare dintre cele trei luni, față de primul trimestru din 2015, când câștigul mediu net la nivel național a avut o evoluție oscilantă – 1.740 de lei în ianuarie, 1.731 de lei în februarie și 1.829 de lei în martie.

Românii au câștigat, în medie, 1.848 de lei net anul trecut, iar pentru 2016, Comisia Națională de Prognoză estimează că salariile vor crește cu 8,1%, adică vor ajunge la 1998 de lei.

A fost util articolul? 0

Leave a Reply