• 27 Apr. 2010
  • 2 min

Cum devin trainer?

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Scris de Marian Rujoiu Trainer Extreme Training, The way to excellence www.traininguri.ro www.e-antreprenor.ro www.marian-rujoiu.ro Mi s-a pus această întrebare, cred că de sute de ori, astfel […]

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro
www.e-antreprenor.ro
www.marian-rujoiu.ro

Mi s-a pus această întrebare, cred că de sute de ori, astfel că m-am decis să scriu un mic îndrumar pe această temă. Faptul că-ţi doresti este un lucru minunat. Mai jos vei găsi câteva sfaturi privind cariera de trainer.

Ce trebuie să faci pentru a deveni trainer?

1. Pentru a deveni trainer autorizat trebuie să urmezi un curs de Formare de Formatori. Sunt foarte multe firme care organizează un asemenea curs. Tarifele variază între 800 şi 2000 RON. Odată absolvit acest curs ai suportul legal pentru a practica meseria de formator/trainer.

2. Diploma reprezintă o conditie, însă este doar primul pas. Următorul pas este practica. Putin probabil să găsesti companii care să te ”crească”, însă poti încerca. Alternativ, poti încerca în cadrul unui ONG sau găseste chiar tu un grup de voluntari. Este important să sustii măcar trei – patru cursuri înainte de a te prezenta în fata unui potential angajator.

3. Alege-ti un domeniu de experiză. Încearcă încă de la început să-ti alegi un domeniu în care poti deveni cel mai bun. Atentie, din experientă am observat că majoritatea absolventilor de TOT se orientează către trainingul de comunicare. Nu este tocmai un lucru pe care-l recomand, sunt mult prea multi traineri pe această zonă si prea putină cerere. Încercă să găsesti domenii cât mai specifice cum ar fi: Tehnici de vânzări, Management de Proiect, Auditor intern, Administrarea afacerii, Managementul calitătii, Managementul Proceselor, Motivarea Personalului, Marketing pentru IMM, Personal branding, etc. Vreau să mai atrag atentia asupra unui lucru, atunci când vă alegeti un domeniu acesta ar trebui să aibă o legătură consistentă cu experienta practică. Nu vei fi niciodată un trainer excelent dacă nu ai avut experientă practică în domeniul pe care-l predai. Cursantii vor să învete nu doar de la un trainer profesionist ci mai ales de la un trainer cu experientă. Acesta este unul din ingredientele cheie pentru a deveni un trainer de succes.

{article-3303.jpg}

Ce ar trebui să mai stii înainte de a deveni trainer?

1. A fi trainer nu-i deloc simplu, aşa cum pare din exterior. Vei vedea acest lucru imediat ce vei tine primul curs
2. Trebuie într-adevăr să-ti placă si să faci cu pasiune această meserie
3. Sunt necesare abilităti excelente de comunicare: ascultare, empatie, claritate în exprimare, minte deschisă, flexibilitate, etc
4. Când îţi alegi un domeniu trebuie să simti că ţi se potriveste si să ai experientă în domeniul respectiv.
5. Meseria de trainer presupune dezvoltare permanentă, prin urmare trebuie să-ţi placă să înveti si să te dezvolti în continuu.
6. Trebuie să-ţi placă să lucrezi cu oamenii, poate chiar să-i iubesti.
7. Să fii dispus să accepti oamenii asa cum sunt. Să nu-i judeci în primul rând! Dacă poti, ajută-i.

Sper că aceste sfaturi îţi sunt de folos în cazul în care te-ai gândit să faci acest pas. În cazul care care mai ai întrebări, le astept cu interes pe adresa de email rujoiu@traininguri.ro. Sfaturile de mai sus sunt culese din experienta mea personală cu cei aproape 3000 de cursanti instruiti până în prezent. Retine: în final, nu trebuie să-ti placă doar ca idee să devii trainer, ci chiar să simti că ti s-ar potrivi această meserie.

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro
www.e-antreprenor.ro
www.marian-rujoiu.ro

A fost util articolul? 1

Leave a Reply