• 19 Dec. 2016
  • 2 min

Cum evoluează piața tichetelor de masă

Cum evoluează piața tichetelor de masă
Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Odată cu majorarea valorii maxime pentru tichet restaurant, principalii emitenți de bonuri explică ce înseamnă această oportunitate pentru companii, angajați și economie.

La 1 decembrie 2016, a intrat în vigoare modificarea adusă Legii nr. 142/1998, conform căreia tichetele de masă pot fi majorate acum până la 15 lei. Deși n-au trecut nici trei săptămâni de atunci, companiile deja au început să își exprime intenția de a mări valoarea tichetelor și cardurilor de masă, oferite angajaților.

Edenred România, unul dintre principalii emitenți de pe piața tichetelor de masă din România, ne-a spus că, dintr-un portofoliu de peste 35.000 de companii, 20% au majorat deja valoarea nominală a bonurilor oferite. „Dintre acestea, cea mai mare parte a optat pentru valoarea nominală maximă de 15 lei pe zi lucrătoare, însă sunt și companii care au ales valori intermediare”, a declarat Dana Sîntejudean, director general adjunct al Edenred.

Sodexo România, colider pe piața tichetelor de masă, menționează că, din studiile efectuate, unul dintre motivele pentru care companiile aleg să majoreze valoarea tichetelor de masă este reprezentat de facilitățile fiscale primite (scutiri de taxe sociale și deductibilități). Sodexo are deja comenzi de tichete de masă la valoarea de 15 lei și se așteaptă să vadă creșteri în domeniile care au avut o evoluție pozitivă în România.

Un alt motiv pentru care multe companii vor majora valoarea tichetelor de masă este competitivitatea pentru atragerea și retenția angajaților. „Majoritatea companiilor care vor să rămână competitive ca angajatori sunt mereu în căutare de noi metode, cât mai eficiente, prin care să își motiveze angajații”, explică Dana Sîntejudean.

Pentru Up România (fosta companie Cheque Dejeuner), cele mai dinamice regiuni, din punct de vedere al acordării tichetelor de masă sunt Centrul și Nord-Estul României și București-Ilfov. Grupul consideră că, după ce companiile își vor aloca bugetele pentru anul viitor, va putea fi observat impactul pozitiv, pe care noua creștere îl va avea asupra angajaților: o productivitate mai mare și o mai mare putere de cumpărare. Tot lanțul economic va fi impact, prevede Up România, de la angajați și la angajatori, până la creșterea sectorului HoReCa.

Una dintre companiile care a anunțat că va crește valoarea tichetelor de masă până la 15 lei este JYSK România, retailerul de mobilă și decorațiuni. “În retail este foarte important ca angajații să fie mulțumiți, de aceea suntem mereu atenți la lucurile care pot aduce un plus de mulțumire colegilor noștri. Atitudinea pozitivă este foarte importantă atunci când lucrezi direct cu clienții, iar un angajat fericit va fi și un ambasador al companiei”, a explicat Alex Bratu, Country Manager JYSK România și Bulgaria, într-un comunicat de presă.

Modificarea valorii nominale maxime a tichetelor de masă a intrat în vigoare la data de 1 decembrie. Dar tichetele de masă sunt un beneficiu opțional. Angajatorii nu sunt obligați să acorde tichete de masă și, dacă oferă, nu sunt obligați să țină cont de noua valoare maximă, de 15 lei, ci doar să nu depășească această valoare. În alte cuvinte, companiile pot oferi tichete de masă chiar și de 1 leu, dar nu de 16 lei. În funcție de considerentele financiare ale fiecarei companii, angajatorii vor putea să ajusteze treptat valoarea tichetelor de masă pentru angajații lor.

Chiar și cu această majorare, România rămâne printre țările europene cu cele mai mici valori pentru tichetele de masă. Potrivit Edenred, alte țări din Europa oferă de la 16 lei (Cehia – 100 coroane cehești/ zi), 18,62 lei (Slovacia – 4,2 euro) și 20,35 lei (Turcia – 12,96 lire turcești), până la 39 de lei (Franța – 8,8 euro), 39,9 lei (Spania – 9 euro) și 44,34 lei (Finlanda – 10 euro).

 

Ți-a plăcut articolul? Citește pe aceeași temă:

Tichet de restaurant. Tot ce trebuie să știi despre folosirea lui

 

A fost util articolul? 0
tichet restaurant

Leave a Reply