Ai visat vreodată la un asistent personal care să-ți preia sarcinile plictisitoare și să-ți ofere soluții rapide la probleme complexe? Tool-urile de AI s-au transformat peste noapte în acest tip de ajutor. Află statistici la zi despre sarcinile în care tool-urile de AI sunt de un real ajutor, beneficiile resimțite de utilizatorii lor, dar și provocările întâmpinate de ei.
Aproape 35% dintre participanții la cel mai recent sondaj eJobs au declarat că folosesc frecvent instrumente de inteligență artificială precum ChatGPT sau Gemini pentru a-și ușura sarcinile la job. Dintre aceștia, 18,8% spun că apelează zilnic la tool-uri bazate pe AI, 13,4% săptămânal și 5,7% de câteva ori pe lună. Deși pentru unii utilizarea AI-ului nu a devenit încă o obișnuință, aceștia apelează la tehnologie pentru a rezolva sarcini punctuale. 13,9% dintre angajați spun că rareori folosesc astfel de tool-uri, în timp ce 48,1% nu folosesc deloc.
„Sunt joburi, în special din zona white collar și a specialiștilor, unde vedem o rată destul de ridicată de adopție a instrumentelor de AI și o deschidere din ce în ce mai mare în a le folosi pentru sarcini repetitive sau pe care le consideră monotone. Este adevărat că, în cele mai multe cazuri, cei care le utilizează cel mai des lucrează în domenii precum IT, marketing, comunicare ori traduceri, pe poziții mid-level sau de specialiști”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
De asemenea, AI-ul este folosit punctual pentru generare de cod, crearea fișelor de post, șabloane de răspuns către clienți, generarea de imagini pentru creații digitale sau brainstorming. Mulți respondenți au menționat că utilizează AI-ul și pentru căutări personale, precum postări pentru social media.
Majoritatea angajaților care folosesc AI consideră că munca lor s-a ușurat semnificativ de când au început să integreze aceste tool-uri în activitatea zilnică. Conform sondajului:
60,1% dintre angajații care folosesc AI-ul la job afirmă că munca lor s-a ușurat semnificativ. 26,7% spun că nu au observat un impact major, în timp ce 13,2% consideră că AI-ul le creează mai multe probleme decât beneficii, motiv pentru care îl folosesc rar sau deloc.
Beneficiile majore ale utilizării AI la locul de muncă includ:
Dacă până acum am vorbit doar despre plusurile aduse de inteligența artificială în munca de zi cu zi, nu trebuie omise nici provocările care-s însoțesc. Printre motivele de nemulțumire surprinse în cadrul acestui sondaj se numără furnizarea unor informații sub așteptări, lipsa de încredere în aceste tool-uri și dificultatea în formularea interogărilor clare pentru a obține răspunsurile necesare. 18,9% dintre respondenți nu au încercat niciodată să folosească AI-ul deoarece nu știau că ar putea fi util la job, iar 6,6% recunosc că nu au suficiente competențe digitale.
Deși există preocupări la nivel global privind siguranța locurilor de muncă în contextul dezvoltării rapide a AI-ului, doar 18,4% dintre respondenți sunt îngrijorați că AI-ul le-ar putea înlocui jobul. 63,5% nu sunt îngrijorați, iar 18,1% nu și-au format încă o părere. Totuși, peste 60% dintre participanți prevăd schimbări în ceea ce privește tipurile de locuri de muncă disponibile, cu 30% estimând o scădere a ofertei și 9,7% o creștere.
Sondajul realizat de eJobs.ro evidențiază o deschidere considerabilă către utilizarea AI-ului în diverse domenii, cu beneficii semnificative, dar și cu provocări care trebuie isteț gestionate. Este clar că AI-ul joacă un rol din ce în ce mai important în lumea profesională, iar înțelegerea și adaptarea la aceste schimbări sunt esențiale pentru succesul pe termen lung.
E posibil să-ți placă toate sarcinile de la job?
Cinci strategii prin care să faci impresie bună la interviu
Tu știi ce carieră ți se potrivește? Vino să afli alături de noi! (P)