• 23 Jun. 2009
  • 3 min

Cum poti deveni antreprenor?

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Scris de Marian Rujoiu Trainer Extreme Training, The way to excellence http://www.traininguri.ro Tot mai des, în ultima vreme, discutând cu oamenii online sau faţă în faţă, […]

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
http://www.traininguri.ro

Tot mai des, în ultima vreme, discutând cu oamenii online sau faţă în faţă, m-am confruntat cu situaţia în care ei jucau un joc al resemnării, al victimizării sau al pesimismului. Am auzit de zeci de ori următoarele cuvinte: „Am potenţial, am trimis CV-ul la sute de firme, însă nimeni nu mă angajează”.

În afară de a-ţi mai aranja puţin Cv-ul şi a nu mai transmite scrisori de intenţie „universale” potrivite pentru orice post vrei să aplici, există multe soluţii, mai poţi să faci ceva şi anume să-ţi deschizi propria afacere.

În acest articol mi-am propus să vorbesc despre primii paşi în antreprenoriat, mai ales în cazul în care ai un şef care nu-ţi place deloc şi consideri că ai potenţial. Nimic nu te opreşte să-ţi deschizi propria afacere.

{article-2853.jpg}


Pentru început aş vrea să-ţi spun ce nu-ţi trebuie obligatoriu pentru a deschide o afacere:

– nu-ţi trebuie un MBA
– nu-ţi trebuie economii în bancă
– nu trebuie să fii obligatoriu absolvent de facultate

În schimb, pentru început îţi trebuie câteva lucruri:

1. hotărâre
2. putere de muncă
3. voinţă
4. credinţă în ideea pe care vrei să o pui în practică.

Prima problemă de care se lovesc „potenţialii antreprenori” este că în scurt timp ei constată: „Este mai greu decât credeam”. În aparenţă, a fi propriul şef pare un lucru simplu văzut din exterior, dar de cele mai multe ori însă trebuie să munceşti mult mai mult pentru a avea propria afacere. Din această cauză spuneam mai sus că trebuie să ai putere de muncă. Celelalte trei ingrediente (hotărârea, voinţa şi credinţa) îţi vor asigura energia necesară ducerii proiectului mai departe.

Primul obstacol, în cazul în care hotărâţi să vă deschideţi o afacere, sunt prietenii. Paradoxal aşa este. Cei mai mulţi vă vor descuraja, nici n-o să termini de spus ideea şi-ţi vor zice: NU VA MERGE PENTRU CĂ ……! Acesta este un adevărat război psihologic. O să auzi de atâtea ori acest lucru şi va fi foarte greu să ai puterea să mergi mai departe. Ca mecanism de apărare, ori de câte ori îţi va spune cineva acest lucru te poţi gândi: UITE UN ASPECT INTERESANT, O SĂ-L IAU IN CALCUL ŞI O SĂ GĂSESC CEA MAI BUNĂ CALE! Practic, poţi folosi toţi aceşti oameni care te descurajează în interesul tău, îi poţi folosi ca resurse. Până la urmă ei îţi dau „consultanţă pe gratis”.

Ca primi paşi pentru a-ţi deschide o afacere sunt următorii:

1. hotărăşte-te să devii antreprenor
2. găseşte ideea pe care vrei să o pui în practică
3. analizează ideea sub toate aspectele ei
4. caută peotenţiali parteneri în cazul în care consideri că ai nevoie
5. pune pe hârtie un mic plan de afaceri
6. aplică o strategie de marketing potrivită ideii
7. treci la implementare

Eu, care scriu aceste rânduri, chiar consider că ştiu despre ce vorbesc. În urmă cu 5 ani, nu pot spune că nu-mi mergea bine, ba din contră. Am hotârât însă că doresc mai mult. Am devenit propriul şef, iar Extreme Training merge foarte bine. Am avut totdeauna o plăcere în a-i ajuta pe cei care vor să deschidă o afacere şi totdeauna i-am încurajat. Anul trecut am aplicat pe o linie de finanţare pentru un proiect Business Start-up cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Pentru cei interesaţi cursurile şi prezentările pentru demararea afacerii sunt gratuite, însă locurile sunt limitate. Detalii complete şi înscrieri pe www.e-antreprenor.ro.

Într-un viitor articol o să vă ofer câteva indicaţii despre cum trebuie să construiţi un plan de afaceri. Important este să vă doriţi acest lucru. Prin urmare, ori de câte ori vă gândiţi că sunteţi prea buni pentru şeful pe care-l aveţi sau pentru salariul pe care-l primiţi, nimic nu vă opreşte să vă deschideţi propria afacere.

Alege Excelenţa! Alege Extreme Training! Alege sa fii mai bun!

Scris de Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, The way to excellence
http://www.traininguri.ro
http://www.marian-rujoiu.ro
http://www.e-antreprenor.ro

A fost util articolul? 2
  • Avataririnavischi zice

    As dori si eu cateva informati cu privirea la antreprenor

Leave a Reply