• 29 Aug. 2022
  • 3 min

Cum procedezi când comiți o greșeală la job

Cum procedezi când comiți o greșeală la job

Nu toate greșelile de la locul de muncă sunt create în mod egal, iar unele pot fi mai greu de reparat decât altele, dar amintește-ți că, în cele din urmă, lucrurile se vor rezolva. Urmând sfaturile de mai jos, vei micșora impactul greșelii tale, ba chiar ți-o vei corecta în cel mai eficient mod posibil.

Asumă-ți responsabilitatea

Acest lucru poate părea de la sine înțeles, dar este important să faci asta pe bune și să-ți asumi responsabilitatea pentru greșeala ta la locul de muncă. În primul rând, trebuie să-ți anunți cât mai rapid managerul. Încercarea de a ascunde o situație va reveni probabil să te bântuie și, atunci când o va face, șeful tău va considera că are o problemă de credibilitate, deoarece nu ai venit la el și nu ți-ai asumat greșeala. De altfel, asumarea responsabilității îți girează profesionalismul în vremuri de criză.

 

Înțelege toate ramificațiile greșelii tale

Unele greșeli provoacă un efect de undă care îi afectează pe colegi, clienți sau alte persoane din proximitatea ta. O parte din a-ți recunoaște greșeala este să faci o analiză și să ai o imagine completă asupra consecințelor. Dacă vei crea probleme pentru altcineva, trebuie să înțelegi impactul greșelii tale și să te adresezi tuturor celor care au fost afectați. Eroarea ta a avut ca rezultat un deadline ratat, pierderea veniturilor sau a obligat o persoană să efectueze ore suplimentare? O parte din maturitatea profesională presupune și să înțelegi ramificațiile unei greșeli și să-ți ceri scuze direct oricărei persoane care a fost afectată.

 

Nu fii excesiv de aspru cu tine

Asumarea responsabilității nu înseamnă că lași această greșeală să-ți distrugă stima de sine. Dacă ești perfecționist, probabil că vei fi și mai dur cu tine atunci când o comiți. Nu deveni cel mai mare dușman al tău și nu te pedepsi în mintea ta. Asta nu face nimic pentru a remedia greșeala sau pentru a împiedica greșelile viitoare să se întâmple. Fă un pas mental înapoi și vezi situația ca și cum unul dintre colegii tăi sau subiecții direcți ar fi făcut-o. I-ai pedepsi în același mod în care vorbești cu tine însuți în mintea ta? Probabil că nu. Tratează-te la fel de amabil cum ai trata pe altcineva care a făcut o greșeală similară.

 

Propune o soluție pentru a repara greșeala

Când îți asumi responsabilitatea și prezinți greșeala managerului tău, nu lăsa doar o problemă în grija acestuia. Oferă-i o soluție. În mod ideal, ar trebui să ai o rezolvare atunci când te întâlnești cu el pentru a-ți asuma responsabilitatea, dar dacă timpul nu îți permite, măcar spune-i ce pași intenționezi să urmezi pentru a ajunge la o variantă. Soluția ta ar trebui să abordeze modul în care intenționezi să remediezi greșeala, asigurându-vă că ea nu se va repeta. Sunt, de asemenea, utile orice detalii despre implementarea soluției, cum ar fi costul sau intervalul de timp necesar. Modul în care remediezi această greșeală îți poate arăta capacitatea de a gândi clar sub presiune, de a rezolva o problemă și de a fi creativ în repararea anumitor situații.

 

Cere-ți scuze, dar doar o singură dată

Când vine vorba de scuze, oamenii tind să se împartă în două mari categorii. Există oameni care nu își vor cere niciodată scuze, în nicio circumstanță, și cei care își cer scuze tot timpul și în mod repetat pentru lucruri la fel de banale precum omiterea unei litere într-un text. Ambele categorii greșesc. Să-ți ceri scuze este una dintre cele mai puternice acțiuni pe care o poți întreprinde pentru cariera sau viața personală. Dar, din acest motiv, ar trebui să fie și o acțiune pe care să o practici cu moderație. Dacă-ți ceri scuze prea mult și prea des, vei dilua sensul cuvintelor, vei părea mai puțin sincer, dar și neputincios. Pentru a-ți ceri scuze în mod corect: fii sincer, direct și scurt. Nu încerca să arunci vina în ograda altcuiva. Oferă-te să evaluezi ce s-a întâmplat și cum vei preveni o greșeală similară în viitor.

 

Ți-a plăcut articolul Cum procedezi când comiți o greșeală la job? Citește și:

10 obiceiuri care îți pot pune în pericol jobul

Ce ne învață Formula 1 despre management?

Salariu net: ce trebuie să știi dacă ești angajat

 

A fost util articolul? 5
greșeală la jobgreșeală la locul de muncă

Leave a Reply