Sunt convinsă că pe lista ta de rezoluții pentru 2025 se regăsește dorința de a-ți îmbunătăți abilitățile, de a te dezvolta profesional, poate chiar de a face o schimbare în carieră sau de a avansa la locul de muncă. Oricare ar fi obiectivul tău, fiecare drum începe cu un prim pas, iar în acest caz, startul constă în optimizarea CV-ului tău.
Când te gândești să-ți actualizezi și să-ți perfecționezi CV-ul, primul instinct ar putea fi să cauți sugestii pe Google, să participi la sesiuni de consiliere cu un specialist acreditat, să ceri sfatul unui prieten sau chiar să analizezi CV-urile unor persoane pe care le admiri.
Totuși, în acest articol, îți propunem o metodă inovatoare: utilizarea inteligenței artificiale. Iată câteva idei de cum să o folosești pentru a-ți găsi un job!
Instrumente precum ChatGPT, Zety sau Jobseeker îți oferă un mod rapid și eficient de a-ți optimiza CV-ul.
Dacă vrei să îți actualizezi CV-ul de pe eJobs, ChatGPT îți poate fi un aliat de nădejde. Acesta funcționează ca un chatbot care răspunde la toate prompt-urile tale. Un exemplu de prompt pentru optimizarea CV-ului folosind ChatGPT ar fi:
“Am nevoie de ajutor pentru optimizarea CV-ului meu pentru o poziție de Marketing Manager. Experiența mea include gestionarea campaniilor PPC, SEO și strategii de social media. Poți să-mi oferi sugestii pentru a adapta CV-ul astfel încât să treacă de filtrele ATS?”
Rezultatul: ChatGPT îți poate oferi un set de cuvinte-cheie relevante precum “strategii PPC”, “optimizare SEO”, “creșterea ROI” și “Google Ads”, care sunt ușor de identificat de sistemele folosite de recrutori și care îți pot crește șansa de a fi observat printre alte CV-uri.
Un alt instrument pe care îl poți folosi, mai ales dacă îți dorești un CV plăcut din punct de vedere vizual, este Zety. Pașii sunt foarte simpli:
Mulți recrutori folosesc ATS-uri (Applicant Tracking System), programe care, printre altele, filtrează CV-urile pe baza unor cuvinte-cheie relevante pentru jobul respectiv, ajutând recrutorii să găsească ușor și repede cei mai potriviți oameni pentru joburile deschise. Practic, CV-ul tău trebuie să conțină termeni esențiali din descrierea rolului pentru a trece cu brio de această selecție automată inițială.
Un mod simplu este să analizezi anunțul de angajare și să extragi termeni importanți, cum ar fi competențele tehnice sau abilitățile menționate frecvent. ChatGPT te poate ajuta să identifici aceste cuvinte-cheie rapid.
Exemplu de prompt pe care-l poți folosi pe ChatGPT: “Poți să analizezi această descriere de job și să îmi sugerezi cuvintele-cheie relevante pentru a le include în CV-ul meu?” Adaugă descrierea jobului, iar sistemul AI îți va oferi o listă detaliată de termeni importanți.
Site-uri precum eJobs, LinkedIn, Indeed sau Glassdoor utilizează machine learning pentru a-ți recomanda joburi care ți se potrivesc. Cu cât ai mai multe detalii în CV, cu atât aceste platforme te pot ajuta cu recomandări personalizate.
Pentru a fi identificat cât mai ușor de către aceste platforme și pentru a face tot ce este necesar astfel încât CV-ul tău să fie vizibil am pentru tine câteva recomandări:
Scrisoarea de intenție nu este obligatorie pentru toate rolurile, dar poate fi un avantaj competitiv, mai ales pentru poziții entry-level sau pentru companii care pun accent pe motivația candidaților. Inteligența artificială îți poate simplifica munca:
Exemplu de prompt: “Redactează o scrisoare de intenție pentru o poziție de Junior Marketing Specialist la o companie IT. Vreau să subliniez experiența mea în social media, analiza datelor și crearea de conținut.”
Rezultat: AI îți va genera o scrisoare structurată, cu un ton profesionist, care va include și câteva exemple. Mai departe, desigur, tu trebuie să o modifici astfel încât să reflecte cât mai bine vocea și experiența ta.
Stiai că, ii poti cere lui ChatGPT să scrie scrisoare de intenție cu un anumit ton?
Exemplu de prompt pentru ChatGPT cu un ton formal:
„Vreau să redactez o scrisoare de intenție formală pentru o poziție de Analist Financiar la o corporație mare. Menționează experiența mea de 7 ani în analiza datelor financiare și abilitățile mele de a implementa strategii de optimizare a costurilor. Tonul trebuie să fie unul profesionist.”
Exemplu de prompt pentru ChatGPT cu un ton relaxant:
„Redactează o scrisoare de intenție pentru o poziție de Designer Grafic la un startup creativ. Subliniază pasiunea mea pentru design minimalist și experiența mea cu proiectele de branding. Tonul ar trebui să fie prietenos și relaxat.”
Poți adapta prompt-ul pentru orice job sau companie, iar ChatGPT îți va genera o scrisoare potrivită stilului dorit!
Îi poți da și feedback sau sugestii pe parcurs despre cum poate îmbunătăți scrisoarea.
Cu cât exersezi mai mult o discuție cu atât șansele tale sunt mult mai mari pentru reușită. E foarte util ca înainte de interviu să faci un role play. Acesta presupune simularea unei discuții de interviu, fie cu un prieten, fie folosind un tool bazat pe AI. Acest exercițiu te ajută să-ți clarifici răspunsurile, să-ți controlezi emoțiile și să te familiarizezi cu tipurile de întrebări. De asemenea, inteligența artificială te poate ajuta în acest sens.
Îți recomand 3 site-uri:
Dacă nu rezonezi cu aceste site-uri poți întreba Chat GPT să te ajute cu alte exemple.
Aceste instrumente te vor ajuta foarte mult să simulezi un interviu pe baza unui rol specific. De asemenea, vei primi un răspuns în timp real despre calitatea răspunsurilor tale. Ele vor fi analizate astfel încât tot în timp real vei primi un feedback și metode de îmbunătățire puncte tari și puncte slabe ale discursului tău.
Recomandările mele pentru tine sunt următoarele:
Prompt pentru simulare de interviu cu ChatGPT:
“Simulează un interviu pentru poziția de Project Manager. Adresează-mi întrebări despre gestionarea echipelor, respectarea deadline-urilor și rezolvarea conflictelor.”
Exemplu de dialog:
AI: “Bun răspuns! Poți detalia o situație reală în care ai aplicat această strategie?”
Practic, aplicația îți va genera o serie de întrebări dar și răspunsurile, astfel încat tu să te poți pregăti.
Nu subestima puterea inteligenței artificiale. Fii deschis în a folosi aceste instrumente și tool-uri fără frică că la un moment dat poți rămâne fără job, pentru că într-adevăr toți suntem de înlocuit însă dacă investim timp și resurse în a perfecționa abilitățile pe care le avem acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Ai încredere în tine și fă din AI prietenul tău și aliatul tău, nu un instrument de care să-ți fie frică și care crezi că la un moment dat îți va lua locul.
Aplici la joburi, dar nu esti chemat la interviuri? Iata de ce!
Scrisoare de intenție. Descarcă modele din care să te inspiri