• 28 Feb. 2022
  • 3 min

Cum să parcurgi descrierile de joburi pentru a avea succes când aplici

Cum să parcurgi descrierile de joburi pentru a avea succes când aplici

Dacă te-ai apucat să aplici intensiv la anunțuri de angajare, te-ai pierdut probabil deja prin multitudinea descrierilor de joburi. Această activitate se poate dovedi a fi una copleșitoare. La o primă vedere, multe arată la fel, iar dacă nu ești atent, tinzi să le tratezi în aceeași manieră pe toate.

Cu toate acestea, nu toate descrierile de joburi sunt create la fel. Unele sunt mai eficiente decât altele pentru oferirea unei impresii complete asupra a ceea ce presupune postul și dacă este potrivit pentru tine. De aceea, e important să te specializezi în arta de a parcurge corect descrierile de joburi. Ca orice abilitate pe care încerci s-o dobândești, este nevoie de răbdare și perseverență, dar este o practică valoroasă ce merită efortul. Și există strategii clare de urmat.

 

Câteva aspecte de care să ții cont când citești descrierile de joburi

Titlul postului te poate induce în eroare

Reține că titlurile postului pot avea semnificații diferite în funcție de industrii și companii. Chiar dacă multe anunțuri par să fie pentru aceeași poziție, e posibil ca ele să difere. Ghidează-te după titlul postului când faci o selecție de anunțuri la care vrei să aplici, dar nu te limita doar la asta. Parcurge în detaliu descrierile de joburi pentru a afla mai multe despre experiența necesară pentru post, nivelul de responsabilitate implicat, salariul și natura muncii.

 

Fii atent la calificările solicitate

Lista calificărilor postului reprezintă una dintre cele mai importante părți ale descrierii. Această listă poate include:

  • Nivelul dorit de educație
  • Experiența de muncă
  • Licențele sau certificatele necesare
  • Aptitudinile esențiale

Această listă este de obicei împărțită în calificări dorite și calificări obligatorii. Cele mai importante calificări sunt, de cele mai multe ori, enumerate în partea de sus, iar dacă le deții ar fi bine să le menționezi și în CV. În partea inferioară se află de obicei cele de dorit, care nu sunt obligatorii, dar te pot ajuta să te diferențiezi de concurență.

 

Ești sigur că poți face față responsabilităților punctate?

Această parte a descrierilor de joburi punctează de obicei activitățile ce-ți compun ziua sau săptămâna de lucru. Aruncă o privire atentă acestei zone, pentru că ea te poate ajuta să-ți dai seama dacă ai fi mulțumit la noul job și cât de repede te-ai adapta. Caută să compari această zonă cu responsabilitățile prezentate în CV-ul tău. Unele descrieri de joburi le vor prezenta în detaliu, în timp ce altele vor folosi exprimări mai generale. Dacă unele puncte nu par familiare, asta nu înseamnă neapărat că nu ar trebui să aplici. Dar dacă majoritatea responsabilităților îți sunt necunoscute, acesta ar putea fi un semn că jobul respectiv nu este cel mai bun loc pentru tine.

 

Pont: Recitește descrierea de job și înainte de interviu

Multe persoane obișnuiesc să se concentreze asupra descrierilor de joburi doar în momentul în care aplică la diverse poziții. Dar ar fi bine să revezi descrierea aferentă jobului pentru care ai fost chemat la un interviu și înainte de întâlnirea cu recrutorul. În timpul interviului, sunt șanse mari să te întâlnești cu întrebări care au legătură directă cu descrierea jobului, iar parcurgerea acestuia te-ar putea ajuta să te pregătești mai bine și să ai toate răspunsurile la tine.

Când vezi un anunț de job de care ești entuziasmat, e firesc să vrei să aplici imediat! Dar înainte de a face acest lucru, asigură-te că ai citit cu atenție descrierea jobului. Ceea ce pare un job de vis la prima vedere poate să nu mai pară atât de fără cusur după o a doua și a treia citire.

În prezent, pe eJobs.ro ai la dispoziție peste 32.000 de joburi, iar printre acestea vei găsi negreșit anunțuri atractive pentru tine. Parcurge-le cu atenție, compară descrierile de joburi cu CV-ul tău curent și dacă vei găsi suficiente similitudini aplică cu încredere la ele. Astfel îți vei crește negreșit șansele de reușită!

Ți-a plăcut acest articol pe tema Cum să parcurgi descrierile de joburi pentru a avea succes când aplici? Citește și:

Vrei să devii tester? Află cum poți deprinde motivația necesară

5 mituri despre creativitate care țin inovația pe loc

81% dintre companii au în plan majorări salariale în 2022

A fost util articolul? 1

Leave a Reply