• 15 Feb. 2022
  • 3 min

81% dintre companii au în plan majorări salariale în 2022

cresteri salariale 2022

După aproape doi ani în care salariul și beneficiile au fost puse în așteptare, îți dorești poate ca anul acesta să negociezi partea financiară cu angajatorul tău sau să-ți cauți un job pe măsura așteptărilor.

De altfel, un studiu eJobs de anul trecut a arătat că principalul motiv pentru care cei mai mulți candidați ar schimba angajatorul este un salariu mai mare, menționat de 31% dintre respondenți. Află care sunt intențiile companiilor în privința unor cresteri salariale 2022, dar și ce compromisuri sunt dispuși să facă pentru a acoperi deficitul de forță de muncă.

Conform celui mai recent studiu eJobs există un paradox pe piața muncii: pe fondul unui deficit acut de forță de muncă, 81% dintre companii au în plan majorări salariale în 2022 deși spun că nivelul candidaților este scăzut și au pretenții salariale prea mari.

Ce provocări întâmpină recrutorii acum

Peste 25% dintre angajatorii aflați în căutare de talente spun că principala provocare cu care se confruntă în acest moment este slaba pregătire a candidaților care aplică la joburi, arată datele celui mai recent sondaj eJobs, liderul pieței de recrutare din România. În același timp, 15,1% dintre respondenți precizează că pretențiile salariale ale candidaților sunt prea mari în raport cu nivelul lor de experiență. Alte provocări pe care angajatorii le întâmpină în acest moment în timpul recrutărilor sunt lipsa de seriozitate a celor care nu se prezintă la interviu, faptul că aplicările pe care le primesc nu sunt potrivite cu rolurile pe care au nevoie să le acopere, dar și faptul că sunt prea puțini candidați în piață versus joburile disponibile.

Cresteri salariale 2022

Ca să contrabalanseze penuria de talente, 8 din 10 angajatori spun că au în plan creșteri salariale în 2022. Cei mai mulți dintre aceștia (46,6%) au planificate salarii cu 10% mai mari, 22,9% vizează majorări de 5%, iar 7,6% dintre ei vor crește bugetele salariale cu mai puțin de 5 procente. Totuși, un număr considerabil de angajatori prevăd creșteri salariale consistente: 10,4% vor majora salariile cu peste 15%, 9% dintre ei cu 20%, iar 3,5% dintre angajatori vor avea salarii mai mari chiar și cu 25% în acest an.

„Dacă în prima parte a pandemiei, stabilitatea angajatorului devenise primul criteriu pentru candidați atunci când își căutau un job nou, acum, într-un deficit de talente galopant, vedem că salariul a revenit pe primul loc. 31% dintre companii recunosc chiar că este singurul care contează și că nu reușesc să-i mai motiveze cu alte beneficii. E nevoie deci de strategii de recrutare complexe în acest moment și, neapărat, adaptate categoriei de candidați de care compania are nevoie. Vom vedea din nou o serie de compromisuri pe piața muncii, însă, de această dată, ele vor fi din partea angajatorilor”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Beneficii pe care le poți negocia, pe lângă o mărire de salariu

Întrebați ce-și doresc candidații de la un loc de muncă, pe lângă un salariu în acord cu nevoile lor, aproape jumătate dintre angajatori au menționat posibilitatea de avansare ca fiind un element atractiv. 41,3% dintre ei au spus că, în continuare, există un interes crescut pentru beneficiile extrasalariale tradiționale (bonuri de masă, abonament medical, acces la centre sportive). Totuși, 31% dintre ei spun că salariul este singurul criteriu după care candidații își aleg un loc de muncă, ceea ce va duce la creșteri salariale chiar și mai mari decât cele previzionate, după cum se așteaptă un sfert dintre respondenți.

Ce compromisuri sunt dispuși să facă angajatorii

Când vine vorba de compromisuri pentru bifarea obiectivelor de recrutare, 70% dintre angajatori spun că sunt dispuși să angajeze persoane fără experiență, pe care să le formeze intern. De altfel, 36,5% dintre respondenți menționează că tinerii vor fi anul acesta cei mai căutați candidați de pe piața muncii. Aceștia vor fi urmați de muncitori calificați, specialiști, IT-iști, muncitori necalificați și manageri.

Alte compromisuri pe care companiile sunt deschise să le facă pentru a acoperi deficitul de forță de muncă sunt angajarea persoanelor sub nivelul de pregătire pe care-l caută, recrutarea persoanelor care au trecut printr-un proces de reconversie sau oferirea de cursuri de specializare in-house.

 

Cele mai ofertante domenii pentru angajare în 2022

În ceea ce privește domeniile ce vor scoate la bătaie cele mai multe locuri de muncă în 2022, în top, conform sondajului eJobs România, se află Vânzările, Producția și Construcțiile. Planurile de recrutare sunt și mai ambițioase. 45,3% dintre respondenți au spus că anul acesta vor să recruteze sub 10 colegi noi, 37,4% între 10 și 50 persoane, iar 17,3% peste 50 de angajați.

„Ne așteptăm ca în 2022 să existe un volum de angajare istoric, peste 2021 și chiar peste nivelul prepandemic, iar acest lucru se reflectă deja în cifrele primelor luni. Într-adevăr, puterea va fi de partea candidaților, mai ales a celor bine pregătiți. Mai mult, 2022 va fi dominat de sistemul hibrid de lucru, care va înlocui încet-încet munca remote. Liderii de echipe au nevoie să aibă oamenii aproape, chiar și câteva zile pe săptămână. În acest mod, este mult mai ușor pentru ei să gestioneze proiectele și să mențină oamenii motivați și proactivi la job”, mai spune Roxana Drăghici.

Cum aleg companiile să lucreze anul acesta

În acest moment, peste 63,3% dintre companiile respondente lucrează exclusiv de la birou, 28,9% în sistem hibrid și doar 7,8% sunt 100% remote. Dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la birou, o treime planifică să revină în 2022 exclusiv la sediu.

Studiul a fost derulat în perioada 25 ianuarie-11 februarie a acestui an, pe un eșantion de circa 350 de companii, respondenții fiind oameni de HR, manageri și antreprenori.

În acest moment, peste 31.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Ți-a plăcut articolul despre cresteri salariale 2022? S-ar putea să-ți placă și:

 

Ce planuri ai în carieră anul acesta? 8 din 10 români ar schimba jobul

 

Record privind numărul de joburi pe eJobs.ro

 

 

A fost util articolul? 4
  • AvatarPARVU CARMEN GABRIELA zice

    OK

Leave a Reply