• 17 Jan. 2022
  • 2 min

Ce planuri ai în carieră anul acesta? 8 din 10 români ar schimba jobul

demisie

2020 și 2021 au fost anii în care ai stat la jobul actual sau ți-ai căutat job, forțat cumva de împrejurări. Siguranța în plan medical și financiar au fost cele mai importante. Însă a fost o perioadă în care ai strâns poate și multe nemulțumiri în privința locului de muncă, în care ai conștientizat mai mult ceea ce-ți dorești în plan profesional. În tot acest timp, ai auzit probabil de fenomenul american The Great Resignation „Marea Demisioneală” care, anul acesta, va deveni o realitate și în România, arată datele celui mai recent studiu eJobs. Descoperă ce planuri au anul acesta ceilalți candidați, cât de dispuși sunt să recurgă la demisie, dar și care sunt așteptările lor în privința viitorului loc de muncă, pentru a ști ce oferte de joburi să iei în considerare.

Trendul din SUA și Europa de Vest, botezat la noi și „Marea Demisioneală”, pare că devine din ce în ce mai prezent și pe plan local, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România. 21% dintre respondenții sondajului au mărturisit că, dacă nu ar mai fi mulțumiți de jobul actual, ar încheia colaborarea cu angajatorul, prin demisie, chiar dacă n-ar avea altă ofertă concretă pe masă. Restul de 79% sunt însă mai cumpătați în fața schimbărilor și spun că ar rămâne la jobul actual până când ar găsi o nouă oportunitate profesională. 

 

Cât durează, în medie, să-ți găsești job după demisie

În același timp însă, 82% dintre cei care au pus ca principală prioritate pentru 2022 să-și schimbe locul de muncă recunosc că deja au început să-și caute un alt job. Mai mult decât atât, 43% dintre aceștia cred că au nevoie de maximum 3 luni pentru a obține oferta profesională pe care și-o doresc.

„Anul care s-a încheiat a adus schimbări de job pentru 36% dintre respondenții studiului nostru și ne așteptăm ca în 2022 procentul să crească semnificativ. Toate demisiile amânate din cauza incertitudinii și a fricii vor ajunge acum pe masa HR-ului dacă angajatorii nu reușesc să le preîntâmpine. Nu mai vorbim de temerile și ezitările de la începutul pandemiei, ci de candidați cât se poate de hotărâți, de siguri pe ei, care nu mai acceptă jumătăți de măsură. Vedem că nu ar ezita să părăsească un angajator care îi nemulțumește, chiar înainte să-și găsească alt job, tocmai pentru că au încrederea că vor găsi repede ceva mai bun”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România, liderul pieței de recrutare.

 

Ce priorități poți avea după ce ți-ai dat demisia

Prioritățile pentru 2022 ale candidaților sunt și mai ambițioase decât în 2021: 71% dintre respondenți vizează o schimbare profesională, fie că vorbim de un job nou în România (30,8%) sau în afară (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbări de carieră mai curajoase, cum ar fi reconversia profesională (5,2%), mai arată rezultatele sondajul eJobs. 

 

Cum îți alegi viitorul loc de muncă. Criterii de care să ții cont

În continuare, cei mai atractivi angajatori pentru români sunt multinaționalele, cu peste o treime dintre respondenți pentru care ar fi prima alegere. La pol opus, 11% ar alege să lucreze pentru o companie românească, în timp ce 25% s-ar orienta către cele de dimensiuni mai mici sau chiar start-up-uri. În același timp, flexibilitatea rămâne unul dintre principalele criterii care contează pentru români atunci când își aleg un nou angajator, căci 18% dintre ei ar opta pentru o companie care oferă posibilitatea de a lucra 100% remote, fără să ia în calcul alte criterii.

„Când vine vorba de relația cu angajatorul actual, primele și cele mai stringente nevoi ale angajaților, așa cum reiese din studiul nostru, sunt nevoia de a avea mai puțină presiune la locul de muncă, o transparență mai ridicată, mai multă flexibilitate și creșterea frecvenței cu care primesc feedback. Acestea sunt și punctele nevralgice din relația angajator-angajat și primele care ar trebui adresate pentru a domoli acest val de demisii care se întrevede și, implicit, creșterea ratei de fluctuație din companii”, mai spune Raluca Dumitra.

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022, pe un eșantion de 2.677 respondenți.

În acest moment, peste 26.790 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

 

Ai găsit utile informațiile din articol? Citește despre demisie și aici:

 

Ai primit o ofertă de lucru mai bună. Cum îți dai demisia?

Demisie fara preaviz: cum ar trebui să arate și în ce situații o vei redacta

A fost util articolul? 2
demisie

Leave a Reply