Ai decis să închei colaborarea cu fostul angajator sau decizia i-a aparținut acestuia? Indiferent de situație, angajatorii la care vei merge la interviu vor să ştie de ce vrei să pleci de la jobul actual, pentru a vedea dacă te potriveşti postului la care ai aplicat.
Tot ceea ce contează este ca la întrebarea „De ce pleci de la cel mai recent loc de muncă?” să oferi un răspuns sincer și convingător, care te va ajuta să construiești o relație de încredere cu angajatorul. Lecţiile pe care le-ai învăţat şi micile greşeli pe care le-ai făcut în carieră pot fi puse într-o lumină pozitivă. Iată cum ar trebui să gândești răspunsurile!
Scopul angajatorilor, când pun întrebarea „De ce pleci de la cel mai recent loc de muncă?” este de a vedea dacă pot avea încredere în tine, dacă eşti o persoană sinceră chiar dacă ai greșit la actualul job. De asemenea, vor să vadă care sunt valorile tale, motivele plecării pot spune multe despre tine ca om și despre potrivirea ta cu jobul la care ai aplicat. Pleci pentru că îţi dorești un salariu mai mare, să evoluezi profesional sau pentru că nu ai fost apreciat? Indiferent de motiv arată valorile care au stat la baza deciziei tale.
Unul dintre răspunsurile care sună cel mai bine este: „Îmi place locul de muncă actual, dar jobul la care am aplicat îmi oferă şansa de a mă dezvolta profesional şi de a avansa”. Mulţi dintre angajatori nu sunt, însă, mulţumiţi de acest răspuns şi vin cu întrebări suplimentare despre motivaţiile tale pentru jobul la care ai aplicat, precum şi despre cu vei gestiona anumite situații pe care le vei întâmpina la job.
Arată că eşti o persoană pozitivă şi sinceră! Iată câteva idei pentru a răspunde: „În urma discuţiilor cu şeful meu, ne-am dat seama că avem viziuni diferite şi am decis să încetăm colaborarea.” „Îmi doresc o schimbare în carieră şi nu vreau ca demotivarea mea să afecteze compania. Cel mai corect este să fiu sincer faţă de colegii mei pentru că ei au nevoie de omul potrivit, iar eu de următorul pas în carieră.”
Dacă ai fost concediat alături de un sfert sau jumătate dintre colegii de echipă sau departament, angajatorii vor înţelege că nu ai provocat această concediere. Aceeași situaţie este valabilă şi dacă angajatorul hotărăşte ca angajaţii care au venit recent în echipă să fie disponibilizaţi sau un departament să fie desfiinţat.
Dacă ai fost singurul concediat, cel mai bine este dai un răspuns sincer. Industria în care lucrezi poate fi mică și uneori motivul real al plecării tale de la job poate fi aflat. Contează să menționezi că ai avut de învăţat din această experienţă. Iar dacă sunt persoane de la fostul job care pot oferi referinţe despre tine, nu ezita să le menționezi. Înainte de interviu, vorbeşte cu foştii colegi şi întreabă-i dacă îți pot oferi recomandări. Dacă sunt dispuși să vorbească pozitiv despre tine, stabiliți împreună și ce informații să menționeze.
Cel mai potrivit este să nu vorbeşti de rău foştii angajatori. Nu ai ceva de câştigat dacă răspunzi astfel: „Am realizat la scurt timp după ce m-am angajat că în companie era un conflict intern şi multe demisii. „La fostul loc de muncă nu primeam indicaţii bune de la managerul meu, nu îmi explica nimeni şi era o fluctuaţie permanentă de personal. Nici eu nu mă simțeam motivat să mai lucrez.”
Cel mai potrivit este să arăţi entuziasm față de noul job și dorința de a aplica ceea ce ai învăţat până acum, chiar și din greșeli.
Interviurile pot veni la pachet cu multe întrebări, unele poate neașteptate sau la care nu ți-ai dori să răspunzi. Scopul angajatorilor este să te cunoască mai bine. Răspunsurile tale la aceste întrebări te pot ajuta să te diferențiezi, să arăți sinceritatea și valorile tale. Pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 20.000 de locuri de muncă, verificate manual. Aplică și pregătește-te pentru interviu urmând ideile din acest articol! eJobs te susține la mai bine!
Cum te poate sabota simțul umorului la interviul de angajare