• 1 Aug. 2022
  • 4 min

Cum să-ți cauți job nou cât ești încă angajat

Cum să-ți cauți job nou cât ești încă angajat

După cum poate confirma orice angajat care și-a căutat la un moment dat un nou loc de muncă, chiar și într-un moment prielnic cum este cel actual, vânătoarea unei noi poziții este un job în sine.

Persoanele care își iau inima în dinți și încep acest demers se confruntă cu provocarea de a jongla cu un loc de muncă cu normă întreagă și cu o perioadă mai lungă sau mai scurtă de căutări și pregătiri. Dacă și tu te afli în această situație și consideri că a venit momentul să-ți părăsești jobul actual și să-ți găsești un nou job, folosește-te de aceste sfaturi pentru a-ți desfășura cu succes căutarea. Și ține cont de faptul că în prezent pe eJobs.ro găsești peste 33.000 de oportunități de angajare!

 

Fii discret

Nu vorbi despre căutarea unui nou job în pauza de cafea, nu lăsa CV-ul la imprimanta de la birou și nu-ți deschide site-urile de recrutare în timpul programului. Nu este nevoie de multe greșeli pentru a începe un zvon și, odată ce zvonul s-a născut, s-ar putea să te trezești primul pe lista de disponibilizări, dacă se va pune cumva problema.

 

Nu utiliza e-mailul sau numărul de telefon al companiei când îți cauți un nou job

Trece întotdeauna adresa personală de e-mail și numărul propriu de telefon pe CV-ul și pe site-urile de recrutare. Fă același lucru pentru orice cont de social media asociat cu brandul tău personal. Poți lua în considerare chiar și crearea unei adrese de e-mail care să fie rezervată în exclusivitate pentru căutarea unui loc de muncă și activităților aferente acesteia pentru a putea deține controlul absolut asupra diverselor aspecte.

 

Fii atent și dacă lucrezi de acasă

Și din postura de angajat remote trebuie să ai grijă ca timpul alocat căutării de joburi să nu se suprapună peste cel dedicat sarcinilor zilnice. Când lucrezi de la birou și ești înconjurat de colegi eviți natural să deschizi site-urile de joburi. Dar tentația poate fi mare atunci când lucrezi la distanță. Însă nu vrei ca productivitatea ta să scadă considerabil în această perioadă, deoarece nu știi dacă nu vei dori la un moment dat să revii în organizația curentă.

 

Pregătește-ți o ținută pentru interviu

Cu cât economisești mai mult timp și energie pentru aspectele mai puțin importante, cu atât ai mai mult de alocat pregătirii propriu-zise pentru interviu. De aceea, îți recomandăm să ai din start pregătită o ținută de interviu care să te facă să te simți confortabil și încrezător.

 

Creează un document în care să-ți treci joburile la care ai aplicat

Această sarcină poate părea că mănâncă mult timp la început, dar odată ce ai trimis mai multe aplicări, vei fi bucuros că ai o evidență a întregului proces atunci când ești contactat. Când creezi acest document, poți include titlul postului, numele companiei, un link către anunțul de recrutare și orice alte informații relevante.

Dacă un recrutor te sună din senin, de exemplu, poți extrage rapid detalii despre job și companie din documentul creat. Sau, poate vezi o nouă postare atractivă, dar confruntând documentul vei conchide că ai aplicat în trecut deja la ea. Și astfel, o verificare rapidă îți poate economisi timp și te poate ajuta să eviți să aplici din nou pentru un rol.

 

Concentrează-te pe ceea ce poți controla

Procesele de recrutare ale companiilor au particularitățile lor și pot dura diferite perioade de timp. Unele companii au doar un interviu în timp ce altele pot avea mai multe, plus teste tehnice și verificări ale referințelor. Unele companii au nevoie de 30 sau 60 de zile pentru a angaja un om nou și sunt și cazuri în care procesul de recrutare durează 90 de zile. Rolurile, liderii sau bugetele se pot schimba după ce un anunț de job este postat sau după ce ai acordat un interviu.

Și nu poți controla nimic din toate astea. De asemenea, nu poți controla dacă te-ai potrivi în cultura respectivei companii. Concentrarea asupra tuturor acestor lucruri îți va consuma energia necesară pe parcursul căutării și te va face să pui pe pauză procesul. Dar dacă te concentrezi pe ceea ce poți controla, îți vei crește energia pozitivă și vei fi motivat să continui. Iată câteva lucruri pentru care poți aloca o doză generoasă de energie:

  • Să-ți dezvolți un CV pe eJobs care să-ți demonstreze abilitățile și capacitățile pentru un nou loc de muncă,
  • Să-ți programezi întâlniri cu oameni din domeniul tău de activitate,
  • Să te pregătești pentru interviuri,
  • Să faci rost de referințe pe care să le atașezi ulterior cu aplicarea ta.

 

Folosește-te de timpul liber

Indiferent dacă este vorba de 30 de minute, o oră sau mai puțin de atât, folosirea oricărui timp liber pe care îl ai pentru a-ți căuta un alt loc de muncă este o tactică inspirată. Prioritizează-ți timpul liber pentru căutarea unui loc de muncă în afara serviciului.

De asemenea, ține cont de acest sfat și atunci când începi interviurile pentru noile locuri de muncă. Dacă începi să susții interviuri în timpul orelor obișnuite de birou, numărul de programări la medic sau la dentist pe care ți le iei (sau orice poveste de acoperire pe care o utilizezi) vor începe să se adună și vor ridica semnale de alarmă în rândul angajatorilor.

În plus, dacă începi să te prezinți la muncă într-o ținută foarte elaborată la interviu de angajare, atunci când codul vestimentar la locul de muncă este unul lejer și asta va ridica suspiciuni. Poate fi necesar să fii creativ în programarea interviurilor de angajare sau să iei în considerare luarea câtorva zile libere.

Un alt aspect important al căutării unui loc de muncă este să fii plin de compasiune cu tine însuți și să-ți schimbi procesul de gândire de la „Nu fac suficient” la „Fac tot ce pot”. Căutarea unui loc de muncă în timp ce ești încă angajat presupune o gestionare excelentă a timpului. Iar dacă vei reuși să îmbini rolul tău curent cu procesul de căutare al unui loc de muncă, vei evolua în carieră într-o notă pozitivă și vei putea păși cu dreptul pe un nou drum.

 

Ți-a plăcut articolul Cum să-ți cauți job nou cât ești încă angajat? Citește și:

Ai putea să combini un job part time cu unul full time?

Merită să clonezi angajatul ideal?

Cum scapi de anxietate când vrei să ceri o mărire salarială

A fost util articolul? 5
angajatangajat în căutare de job

Leave a Reply