• 19 Aug. 2024
  • 4 min

Cum să-ți cauți job nou cât ești încă angajat

Cum să-ți cauți job nou cât ești încă angajat

După cum poate confirma orice angajat care și-a căutat la un moment dat un nou loc de muncă, chiar și într-un moment favorabil pentru candidați, vânătoarea unei noi poziții este un job în sine.

Persoanele care își iau inima în dinți și încep acest demers se confruntă cu provocarea de a jongla cu un loc de muncă cu normă întreagă și cu o perioadă mai lungă sau mai scurtă de căutări și pregătiri. Dacă și tu te afli în această situație și consideri că a venit momentul să-ți părăsești jobul actual și să-ți găsești un nou job, folosește-te de aceste sfaturi pentru a-ți desfășura cu succes căutarea. Și ține cont de faptul că în prezent pe iajob.ro, noul portal creat de eJobs România, te așteaptă peste 24.000 de oportunități de angajare!

 

Evaluează-ți motivele și obiectivele

Înainte de a te arunca în marea de noi roluri de pe iajob.ro, este crucial să îți evaluezi motivele pentru care dorești să pleci și să îți clarifici obiectivele profesionale. Uneori, dorința de a schimba rolul poate fi influențată de factori temporari, cum ar fi un proiect dificil sau o relație tensionată cu un coleg. Gândește-te la ce te motivează cu adevărat să faci această schimbare și stabilește ce anume cauți la noul loc de muncă.

Întrebări care te vor ajuta să iei cea mai bună decizie profesională:

  • Ce mă nemulțumește la actualul loc de muncă? Este ceva ce s-ar putea îmbunătăți sau rezolva?
  • Ce îmi doresc de la următorul loc de muncă? Este vorba despre salariu, avansare în carieră, un mediu de lucru mai bun sau un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală?
  • Ce așteptări am de la următorul angajator și ce compromisuri sunt dispus să fac?

Clarificarea acestor aspecte te va ajuta să identifici oportunitățile potrivite și să iei o decizie informată.

 

Fii discret

Nu vorbi despre căutarea unui nou job în pauza de cafea, nu lăsa CV-ul la imprimanta de la birou și nu-ți deschide site-urile de recrutare în timpul programului. Nu este nevoie de multe greșeli pentru a începe un zvon și, odată ce zvonul s-a născut, s-ar putea să te trezești cu o atmosferă nu tocmai plăcută la jobul curent.

 

Nu utiliza e-mailul sau numărul de telefon al companiei când îți cauți un nou job

Trece întotdeauna adresa personală de e-mail și numărul propriu de telefon pe CV-ul și pe site-urile de recrutare. Fă același lucru pentru orice cont de social media asociat cu brandul tău personal. Poți lua în considerare chiar și crearea unei adrese de e-mail care să fie rezervată în exclusivitate pentru căutarea unui loc de muncă și activităților aferente acesteia pentru a putea deține controlul absolut asupra diverselor aspecte.

 

Fii atent și dacă lucrezi de acasă

Și din postura de angajat remote trebuie să ai grijă ca timpul alocat căutării de joburi să nu se suprapună peste cel dedicat sarcinilor zilnice. Când lucrezi de la birou și ești înconjurat de colegi eviți natural să deschizi site-urile de joburi. Dar tentația poate fi mare atunci când lucrezi la distanță. Însă nu vrei ca productivitatea ta să scadă considerabil în această perioadă, deoarece nu știi dacă nu vei dori la un moment dat să revii în organizația curentă.

 

Pregătește-ți o ținută pentru interviu

Cu cât economisești mai mult timp și energie pentru aspectele mai puțin importante, cu atât ai mai mult de alocat pregătirii propriu-zise pentru interviu. De aceea, îți recomandăm să ai din start pregătită o ținută de interviu care să te facă să te simți confortabil și încrezător.

 

Creează un document în care să-ți treci joburile la care ai aplicat

Această sarcină poate părea că mănâncă mult timp la început, dar odată ce ai trimis mai multe aplicări, vei fi bucuros că ai o evidență a întregului proces atunci când ești contactat. Când creezi acest document, poți include titlul postului, numele companiei, un link către anunțul de recrutare și orice alte informații relevante.

Dacă un recrutor te sună din senin, de exemplu, poți extrage rapid detalii despre job și companie din documentul creat. Sau, poate vezi o nouă postare atractivă, dar confruntând documentul vei conchide că ai aplicat în trecut deja la ea. Și astfel, o verificare rapidă îți poate economisi timp și te poate ajuta să eviți să aplici din nou pentru un rol.

 

Rămâi implicat și performant

Chiar dacă ești decis să-ți schimbi locul de muncă, este esențial să rămâi implicat și să-ți menții performanța la actualul job. Nu lăsa căutarea unui nou loc de muncă să-ți afecteze responsabilitățile curente. Angajatorul poate observa scăderea performanței tale, iar asta ar putea conduce la tensiuni sau chiar la o plecare forțată înainte de a fi pregătit.

De aceea, e important să-ți stabilești priorități clare pentru a-ți îndeplini sarcinile la actualul loc de muncă, fără a neglija căutarea unui nou job. Totodată, continuă să comunici deschis și respectuos cu colegii și superiorii tăi. Menține sau chiar îmbunătățește calitatea muncii tale. Această atitudine nu doar că-ți protejează reputația, dar te poate ajuta și să obții referințe bune pentru viitoarele oportunități.

 

Căutarea unui nou loc de muncă în timp ce ești încă angajat poate fi o provocare, dar cu o abordare strategică și o gestionare atentă a procesului, poți face tranziția cu succes. Fii discret, clarifică-ți obiectivele, rămâi angajat la actualul loc de muncă și pregătește-te pentru o tranziție lină. Astfel, vei putea face pasul către o nouă oportunitate profesională fără a compromite stabilitatea pe care o ai în prezent. Succesul în această căutare depinde de disciplina și profesionalismul tău, iar cu răbdare și perseverență, vei găsi jobul potrivit care să te ajute să îți atingi obiectivele de carieră.

 

Ți-a plăcut articolul Cum să-ți cauți job nou cât ești încă angajat? Citește și:

Ai putea să combini un job part time cu unul full time?

Merită să clonezi angajatul ideal?

Cum scapi de anxietate când vrei să ceri o mărire salarială

A fost util articolul? 10
angajatangajat în căutare de job

Leave a Reply