• 18 Jul. 2022
  • 3 min

Cum scapi de anxietate când vrei să ceri o mărire salarială

Mărire salarială - Cum să scapi de anxietate când vrei să o ceri?

Traversăm o perioadă în care „cum să ceri o mărire salarială” a devenit una dintre cele mai populare căutări de pe internet.

Revenirea în topul căutărilor se datorează în principal faptului că am început să ne întoarcem la birouri, iar după ce ne-am revizuit stilul de viață de dinainte de pandemie și din timpul acesteia, am realizat că merităm o mărire salarială. Mai rămâne un singur gând: cum să procedăm? Astăzi îți prezentăm câteva recomandări potrivite pentru a reduce anxietatea și pentru a crește șansele de reușită. Iată-le pe fiecare în parte:

Fă-ți un rezumat

Ședința în care ceri o creștere salarială este, oricât am încerca, una stresantă. Iar tipic acestor momente, s-ar putea ca din neatenție să omiți puncte importante. Ce te poate ajuta în prevenirea acestui lucru este să-ți scrii – pe o foaie sau într-un document virtual – tot ce vrei să spui, pentru a face puțină ordine în gânduri și a fi sigur că atingi toate punctele dorite. Scrisul te ajută să observi mai clar și obiectiv argumentele și are și puterea de a te relaxa și a-ți oferi impresia că ai scăpat deja de o grijă. Dacă nu știi de unde să începi, iată câteva sugestii:

  • De ce sumă am nevoie pentru a-mi crește calitatea vieții?
  • Cum pot justifica creșterea salariului?
  • Ce dovezi am pentru a susține această mărire salarială?
  • Care este salariul minim cu care mă pot mulțumi?
  • Ce responsabilități sunt pregătit să mai preiau?

Alege un interval, nu o sumă

Dacă te prezinți la ședința de negociere salarială cu o singură sumă de propus și nu o obții, fii pregătit să prezinți un interval salarial care te-ar mulțumi, pentru a te asigura că obții, totuși, o mărire adecvată. Înainte de a stabili suma, procentul sau numărul pe care îl vrei în plus la salariu, împrietenește-te cu Salario. E locul perfect de unde să afli dacă ești plătit cât trebuie, cât primesc specialiști în domeniul tău și cam cum arată salariile per total.

Dacă nu primești o mărire salarială…

Oare în locul unei creșteri directe a salariului, nu ai fi la fel de mulțumit dacă s-ar mai scădea orele de lucru? Sau dacă ai mai primi ceva zile libere sau ai trece la un program flexibil de lucru? Poate nu cifrele din cont erau de fapt dezirabile pentru tine. Cu toate acestea, dacă o creștere a salariului simți că este obligatorie, pregătește-ți, după cum am mai spus, un nivel minim de creștere cu care ești dispus să te mulțumești.

Mărire salarială - Cum să scapi de anxietate când vrei să o ceri?

Programează discuția despre o mărire salarială dis-de-dimineață

Nu planifica ședința în a doua parte a zilei, doar de dragul de a amâna pe cât posibil momentul. Nu faci decât să te autosabotezi și să stai anxios și stresat până în acel moment. Cere ca întâlnirea să aibă loc de dimineață, și cât mai devreme în cursul săptămânii, pentru ca toate persoanele prezente să aibă o minte limpede și relaxată. Cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Pentru un plus de claritate, poți recurge și la evergreen-urile: o baie lungă și relaxantă în seara de dinainte, un mic dejun sățios, puțină meditație sau orice altă metodă preferată de a te destresa complet. De asemenea, interesează-te cu cine o să vorbești și cine va mai fi în ședință, managerul tău, un reprezentant HR sau și altcineva? Ca să știi exact cum să-ți pregătești discursul în funcție de persoane.

Repetă-ți discursul

Repetă ceea ce vrei să spui. Fie răspunsurile la întrebările pe care te aștepți să le primești, fie monologul sau lista de motive cu care vrei să dovedești că te încadrezi la o mărire salarială.

Nu te teme să fii puțin cringe. Fă-o în fața oglinzii sau în fața unui prieten. Cere feedback și perfecționează-ți discursul. Fă-l să pară cât mai cursiv, de parcă informațiile vin de la sine și nu au fost repetate în prealabil.

În final, indiferent de rezultat, nu uita că lucrul cel mai rău care se poate întâmpla este să primești un nu. Nu riști să fii concediat doar pentru că ai vrut să obții o mărire, deci încearcă!

 

Ți-a plăcut articolul despre cum să scapi de anxietatea provocată de cererea unei măriri salariale? Citește și:

Ce să faci și mai ales ce să nu faci când vizezi marirea de salariu

Tehnici de negociere a salariului. Cum să negociezi ca un CEO

Șase motive pentru care merită să negociezi

 

A fost util articolul? 1
marire salarialanegociere

Leave a Reply