• 17 Dec. 2013
  • 6 min

Cum se autorizeaza un curs la ANC

Autor
eJobs
eJobs Înființat în 1999, eJobs este primul portal de recrutare ... Arată mai mult

Autor: Marian Rujoiu – Trainer si Manager Extreme Training http://www.traininguri.ro/ Extreme Training livreaza cursul de formator dupa formula Powerful Trainers. Una dintre intrebarile pe care le […]

Autor: Marian Rujoiu – Trainer si Manager Extreme Training

http://www.traininguri.ro/

Extreme Training livreaza cursul de formator dupa formula Powerful Trainers. Una dintre intrebarile pe care le primim frecvent la curs este "cum autorizez un curs?". Am redactat materialul de mai jos pentru a veni atat in sprijinul cursanților Extreme Training, cat si in sprijinul companiilor interesate sa-si autorizeze un curs.

Raspunsul, pe scurt, este:

Autorizarea unui curs se face in conformitate cu metodologia de acreditare pe care o puteti descarca de aici

Pentru inceput ar trebui sa stii cele mai importante lucruri inainte de a incepe autorizare:

  1. cursurile nu se pot autoriza pe persoana fizica, ci doar pe persoana juridica ce are cod CAEN 8559 sau asociatie/fundatie;
     
  2. aveti nevoie de un trainer care sa dețina diploma de Formator si de expertiza in domeniul predat (de preferat diplome in domeniile pe care urmeaza sa le predea);
  3. o sa aveti nevoie de un contract de inchiriere pentru o sala de curs. 

Odata ce indepliniți cele trei cerințe de mai sus, urmand pasii si avand rabdare, puteti autoriza ce curs va doriti si este legal posibil. Mai jos o sa gasiti si un expemlu pentru un curs de competente antreprenoriale cu documentele completate. O persoana cu experienta intocmeste dosarul intr-o singura zi, iar o persoana mai puțin experimentata in cateva zile.

Prin urmare, daca sunteti trainer autorizat/neautorizat sau reprezentati o companie si va doriti sa livrati cursuri acreditate prin care sa oferiti participantilor diplome recunoscute national si in Uniunea Europeana, vestea buna este ca acest lucru este posibil cu putina implicare si rabdare.

Acest ghid l-am creat pentru a explica, pas cu pas, care sunt etapele  autorizarii unui curs in Romania pentru cei care doresc sa faca parte dintre Furnizorii de formare profesionala. Toate informatiile sunt sintetizate pe baza legislatiei in vigoare disponibila pe siteul Autoritatii Nationale pentru Calificari, precum si pe baza experientei de 8 ani pe care Extreme Training o are in acreditarea de cursuri.

PASUL 1 Verifica Eligibilitate:  Ce conditii de eligibilitate trebuie sa indeplinesti[/button]

  • Compania trebuie sa fie legal constituita;
  • Compania trebuie sa aiba prevazuta in statut sau, dupa caz, in actul de infiintare, activitati de formare profesionala (cod CAEN 8559 “Alte forme de invatamant”);
  • Compania trebuie sa aiba platite taxele, impozitele si contributiile catre stat;
  • Sa stiti ca puteti inchiria o sala si ca puteti gasi un trainer pe domeniul respectiv.

PASUL 2 –  Stabilesti cursul: Afli exact ce curs vrei sa autorizezi [/button]

Se pot autoriza doua tipuri de cursuri. Legislatia este putin incalcita, insa daca ai idee cam ce curs vrei sa acreditezi, te vei lamuri destul de usor. Pentru a autoriza un curs trebuie sa aflati mai intai in ce categorie se afla:

  1. Cursuri de perfectionare/specializare si absolvire. In aceasta categorie se regasesc cursuri precum Formator, Manager de Proiect, Expert Achizitii Publice, Inspector resurse umane, Competente antreprenoriale etc. Acestea se numesc ocupatii si se regasesc in Clasificarea Ocupatiilor din Romania. Lista completa o puteti vedea aici – Lista standarde_21.12 ocupationale grupate pe domenii – iar  dupa ce ați identificat exact cursul pentru detaliere, mergeti aici unde teoretic exista lista actualizata:  http://www.anc.edu.ro/index.php?page=so  (aceste cursuri au un numar de ore mai mic).
  2. Cursuri de calificare. In aceasta categorie intra cursuri precum: Lucrator in comert, Lucrator in gospodarie agroturistica, Baby Sitter, Bucatar, Ospatar etc. Acestea se numesc calificari si se regasesc in nomenclatorul calificarilor din Romania ce poate fi consultat prin click aici! In aceasta etapa cel mai bine ar fi sa va adresati si la ANC pentru a va lamuri exact cate ore trebuie sa aiba.

Ce tip de diplome se emit participantilor pentru fiecare tip de curs autorizat?

  • Pentru programele de calificare sau recalificare (specifice calificarilor din Nomenclatorul calificarilor) se emit, la final, certificate de calificare profesionala.
  • Pentru programele de initiere, perfectionare sau specializare (specifice ocupatiilor din Clasificarea ocupatiilor din Romania) se emit, la final, certificate de absolvire.

* Atat certificatele de calificare, cat si certificatele de absolvire sunt insotite de o anexa denumita „Supliment descriptiv al certificatului” in care sunt precizate competentele profesionale dobandite.

PASUL 3 –  Pregatesti documentele [/button]

Mai jos aveti lista de documente. Unele dintre ele necesita demersuri specifice pentru a fi obținute, unele documente se obtin simplu printr-o simpla depunere de cerere, iar altele sunt formulare pe care trebuie sa le completati.

DOCUMENTE CARE ATESTA INDEPLINIREA CONDITIILOR DE ELIGIBILITATE:

A. Documente care dovedesc legalitatea organizarii si functionarii furnizorului de formare, dupa caz (copii):

a) certificatul de inregistrare eliberat de Oficiul Registrului Comertului;

b) incheierea prin care s-a dispus inregistrarea in Registrul asociatiilor si fundatiilor;

c) actul normativ de constituire (lege, hotarare de guvern, hotarare a consiliului judetean sau a consiliului local);

d) hotarare judecatoreasca.

B. Documentul din care sa rezulte ca formarea profesionala este cuprinsa in obiectul de activitate al furnizorului de formare care solicita autorizarea si, dupa caz, actele aditionale la acesta (copie).

C.Documente din care reiese ca furnizorul isi indeplineste obligatiile exigibile de plata a impozitelor, taxelor si contributiilor, potrivit legislatiei in vigoare Se vor prezenta certificate constatatoare privind indeplinirea obligatiilor exigibile de plata a impozitelor si taxelor catre stat. Se vor prezenta, dupa caz, formulare-tip eliberate de autoritatile competente.

D. Dovada achitarii taxei de autorizare (copie de pe ordinul de plata a taxei de autorizare).

II DOCUMENTE CARE ATESTA INDEPLINIREA CRITERIILOR DE AUTORIZARE

A. Fisa de autoevaluare (in 2 exemplare).

B. Documente care atesta existenta resurselor necesare desfasurarii programului de formare pentru care se solicita autorizarea, precum si a autorizatiilor si avizelor necesare.

B1. Autorizatii si avize:

a) Autorizatiile de functionare pentru locul de desfasurare a pregatirii teoretice si practice (copii):

1. Autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor (PSI);

2. Autorizatia sanitara;

3. Autorizatia de functionare din punct de vedere al protectiei muncii;

4. Autorizatia de mediu, daca este cazul;

5. Autorizatia  sanitara veterinara, daca este cazul, sau contractul  incheiat cu agentul economic din care sa reiasa ca detine autorizatiile legale pentru desfasurarea pregatirii.

b) Avizul de la autoritatea de reglementare, pentru profesiile sau ocupatiile pentru care exista cerinte speciale la organizarea pregatirii profesionale, daca este cazul (copie).

c) Avizul din partea organismelor abilitate sa coordoneze activitatea in ocupatii cu regim de munca special, pentru spatiile folosite pentru pregatirea teoretica si practica, daca este cazul (copie).

B2. Documente privind resursele umane asigurate de furnizorul de formare pentru realizarea programului de formare:

a) Lista formatorilor care vor participa la desfasurarea programului de formare;

b) Acordul scris al fiecarui formator pentru participarea la programul de formare (original);

c) CV-ul fiecarui formator, in care sa se detalieze experienta in specialitatea corespunzatoare programului de formare si, eventual, sa se precizeze daca are experienta in pedagogia adultilor;

d) Diplomele si certificatele din care sa reiasa ca detine specializarea ceruta de programul de formare (copii).

B3. Documente privind resursele materiale asigurate de furnizorul de formare pentru desfasurarea programului, precum si regimul juridic al acestora:

a) Lista spatiilor si a dotarilor aferente pregatirii teoretice; capacitatea salii exprimata in numar de locuri;

b) Lista spatiilor si a dotarilor aferente pregatirii practice: ateliere, laboratoare; capacitatea salii exprimata in numar de locuri de pregatire echipate corespunzator;

c) Lista altor spatii (biblioteca, sali de lectura, sala se sport, cantina etc., daca este cazul)

d) Documente care dovedesc modul de detinere a bazei materiale (spatii, dotari) (copii).

B4. Documente din care rezulta  situatia financiara a furnizorului de formare.  Se va prezenta o copie  de pe ultimul bilant contabil sau dupa caz, ultima balanta de verificare  depuse la administratia financiara.

C. Documente din care rezulta indeplinirea criteriilor privind experienta furnizorului de formare si rezultatele activitatii lui anterioare (obligatorii pentru reinnoirea autorizatiei).

EXEMPLU CU ANEXELE COMPLETATE

Intrucat este o mare secretomanie in completarea acestor fise, iar un consultat percepe chiar si 1000 de E pentru completarea lor, Extreme Training a decis sa va puna la dispozitie gratuit un dosar de curs completat.

Anexa nr 1

Anexa nr 2

Anexa nr 3

Anexa nr 5

Anexa nr 6

Opis

Lista formatorilor

Coperta

PASUL 4 – Platesti taxa de autorizare [/button]

Taxa de autorizare se achita pentru fiecare ocupație/calificare pentru care centrul solicita autorizarea.

Taxa de autorizare se achita diferentiat, in functie de nivelul de performanta al centrului, astfel:

–  un salariu de baza minim brut pe tara, garantat in plata, pentru nivelul 1;
–  doua salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru nivelul 2;
–  trei salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru nivelul 3.

Taxele de autorizare se vireaza de catre persoanele juridice in contul Autoritatii Nationale pentru Calificari in conturile mentionate aici

PASUL 5 – Depunerea dosarului [/button]

Inainte de depunerea dosarului asigurati-va ca aveti un dosar cu sina si atasati documentele in dosar respectand urmatoarele:

  • Toate paginile dosarului trebuie numerotate;
  • Toate paginile dosarului trebuie stampilate;
  • Prima pagina a dosarului consta in Opis care se intocmeste
  • Pe ultima pagina se mentioneaza numarul total de file existente sub semnatura reprezentantului legal al furnizorului de formare profesionala (compania);
  • Documentele emise de autoritati trebuie depuse in copie la dosar. Copiile sunt certificate pentru conformitate cu originalele de catre reprezentantul legal al furnizorului de formare profesionala (compania);

Identificați unde se afla secretariatul comisiei de autorizare din judetul in care aveti inregistrat sediul social al firmei. Lista comisiilor de autorizare se gaseste prin clic AICI (dati click pe harta, pe judetul dorit). Pentru Bucuresti, adresa este Str. Ion Campineanu, nr. 20, sector 1 (vizavi de Hotel Novotel);

Cu dosarul si stampila companiei va prezentati la Comisia de autorizare identificata; La comisia de autorizare identificati Secretariatul tehnic (de obicei sunt 2 persoane responsabile de Secretariatul tehnic);  Una dintre cele 2 persoane analizeaza sumar dosarul si va spune daca este totul in regula sau daca este necesar sa il refaceti (completati sau modificati). In acest ultim caz, trebuie sa il refaceti si sa reveniti la Secretariatul tehnic pentru revizuire; Daca dosarul este in regula, acesta va fi pastrat si inregistrat pentru o reevaluare ce va fi facuta de comisia de evaluare a dosarelor;

PASUL 6 – Autorizarea [/button]

Urmeaza o perioada de asteptare a autorizatiei care poate dura pana la maxim 45 de zile in functie de numarul de dosare depuse pentru obtinerea autorizatiei si cursul pentru care se solicita autorizarea;

Odata obtinuta autorizatia, aceasta are o valabilitate de 4 ani, timp in care este posibil sa se faca verificari / monitorizari. In caz de neconcordanta cu Metodologia certificarii formarii profesionale a adultilor, comisia de autorizare are dreptul de a retrage autorizatia.

Odata obtinuta autorizatia, puteti organiza cursuri autorizate de formare profesionala.

PASUL 7 – Reautorizarea  [/button]

La fiecare 4 ani expira autorizatia si trebuie redepus dosarul respectand aceleasi proceduri, achitand aceleasi taxe si urmand aceiasi pasi.

Mult succes!

Autor

Marian Rujoiu – Trainer si Manager Extreme Training

http://www.traininguri.ro/

 

Autor: Marian Rujoiu – Trainer si Manager Extreme Training

http://www.traininguri.ro/

A fost util articolul? 14
  • AvatarMADAN RODICA 0770833460 zice

    DACA SE POATE SA MA SUNATI SA VA CONSULT INTR O PROBLEMA.

Leave a Reply