Mulți dintre noi ne-am lovit de câte un șef mai autoritar, un coleg cu care ne vine dificil să comunicăm, task-uri care depășesc fișa postului sau e-maluri sosite în weekend. Diversele limite repezintă linii de demarcație. Te ajută să conturezi ceea ce permiți să se întâmple și ce anume nu. Limitele pe care le trasăm la locul de muncă, modul în care împărțim temporal obiectivele, oamenii și activitățile reflectă și promovează granițele mentale în jurul acestor moduri de a fi, de a gândi și de a acționa. (Nippert, 2008)
Luând în considerare importanța acestora în viața noastră, Oana Grosu, psiholog și lector la Fundația Calea Victoriei detaliază mai departe tipuri de limite pe care le putem seta la locul de muncă. Din 10 ianuarie ea va susține cursul Cum să creăm relații autentice și sănătoase.
Acestea sunt legate de cât de mult timp poți dedica muncii în perioade încărcate sau de zilele libere pe care să le iei atunci când ai nevoie pentru a nu te simți copleșit de muncă. Modul în care luăm pauze, atât în timpul programului de muncă, cât și în afara acestuia, mai ales atunci când simțim că suntem prea încărcați, ajută la crearea unui spatiu mental și previne oboseala cronică.
Modul în care le arăți celor din jur cum ar fi potrivit pentru tine să ți se adreseze, dar și cum poți primi feedback-ul, manifestarea compasiunii față de tine în general, cât și față de cei din jur și evitarea în a lua lucrurile personal te pot ajuta să menții un echilibru emoțional.
Discuțiile din timpul pauzelor pot reprezenta o provocare pentru multe persoane, luând în considerare faptul că se petrec tot alături de colegii de muncă. O întrebare ajutătoare aici ar fi: „Care sunt subiectele despre care îmi doresc să discut în pauze și când discuțiile devin prea solicitante?”.
Pot fi legate de spațiul personal și locul în care îți desfășori activitatea, cât și de distanțarea față de persoanele care manifestă un comportament nepotrivit sau față de cele cu care nu avem prea multe în comun.
O limită sănătoasă privind legăturile cu colegii ar fi să decidem dacă vrem să socializăm cu aceștia în afara locului de muncă. Dacă da, cât de des și pentru ce ocazii? Cum sunt ei? Există valori comune?
În ceea ce privește interacțiunea cu persoane dificile la locul de muncă, poate fi de ajutor să ne aducem aminte că putem schimba aspecte la noi înșine și mai puțin la cei din jur. Soluția rezidă în a modera felul în care reacționăm față de oamenii respectivi și plasarea focusului către interiorul nostru. Dacă mutăm atenția pe exterior, le dăm celor din afară puterea de a ne controla. Atât timp cât anumite lucruri ne afectează, ține de noi să le gestionăm mai sănătos.
– Limitarea proximității fizice și/sau emoționale cu persoanele dificile păstrând o distanță corespunzătoare pentru noi, în măsura în care este posibil, ne ajută în dobândirea echilibrului.
– A renunța la validarea oamenilor dificili din poziții de autoritate/conducere poate aduce foarte multă eliberare. Granițele fac demarcația între ceea ce suntem și ceea ce nu suntem și ne ajută să ne păstrăm identitatea neafectată.
Respectarea orelor de program și evitarea muncii în exces ne pot susține în a ne menține sănătoși și a nu intra în burnout. Când vine vorba de a munci peste program este important să decidem câte ore suntem dispuși să alocăm și să învățăm să gestionăm timpul potrivit:
– Poți revizui atribuțiile postului și descrierea acestuia și să întocmești o listă de sarcini pe care este nevoie să le îndeplineșți în următoarea lună;
– Delegarea sarcinilor atunci când acestea nu sunt incluse în fișa postului te ajută să fii mai productiv;
– În momentele în care simți presiune stabilește o întălnire cu managerul tău pentru a discuta despre suprasolicitarea la muncă și sarcinile în exces;
– Prioritizează responsabilitățile în funcție de ceea ce este important, cât timp și energie poți aloca acestora sau spune nu celor care sunt mai puțin importante. Discută cu colegii și managerul direct și spune-le că dacă vei prioritiza o anumită sarcină ca importanță acum, pe cea de pe locul doi vei putea să o finalizezi mai târziu (de exemplu până la sfârșitul săptămânii). Negocierea și munca susținută în echipă aduc un câștig ambelor părți;
– Ia-ți timp pentru tine și învață să respiri conștient. În momente de stres, respirația conștientă te aduce în prezent;
– Limitează notificările în afara programului.
Angajații care lucrează eficient manifestă două calități importante: își dau interesul să depună o muncă excelentă și știu să prioritizeze sarcinile/ proiectele cele mai importante.
Mulți oameni depun o muncă asiduă, însă se lasă prinși și în sarcini care nu sunt importante. Ei se implică, dar se pot simți neapreciați de manageri deoarece obiectivele importante nu au fost îndeplinite. Muncesc din greu însă nu au putut seta limite între ceea ce este important și urgent și mai puțin important. Atunci când depunem efort constant pentru ceea ce are prioritatate și este important, obiectivele sunt atinse mai ușor (Cloud, Townsend, 2017).
Gândurile legate de responsabilitățile privind funcția pe care o deținem trebuie lăsate la serviciu și pentru a evita ca munca să ne controleze mintea și viața. Atunci când setezi limite, prioritizezi mai ușor.
Comunică clar și deschis. Claritatea poate însemna evitarea presupunerilor. A nu participa la bârfă și a duce preocupările mai departe către superiori poate fi un pas mic care te ajută să eliberezi energie mintală și să stabilești legături mai autentice cu colegii.
Stabilește anumite răspunsuri pentru momentele în care ți se încalcă anumite limite: (de exemplu: acest lucru nu este valabil/ nu funcționează pentru mine, astfel că oamenii din jur vor înțelege ce este nepotrivit pentru tine).
Nu în ultimul rând, verifică dacă postul pe care îl deții este în conformitate cu valorile tale. În cazul în care răspunsul este negativ găsește acel job care se potrivește cu punctele tale forte și identifică ce domeniu te pasionează cu adevărat. De ajutor aici ar fi să privești munca ca pe un parteneriat.
Pentru a face acest lucru este important să ne asumăm responabilitatea pentru ceea ce ne dorim. Să descoperim talentele și punctele slabe. Poate este nevoie să dezvoltăm anumite abilități noi/ cunoștinte în domeniu și mai departe să acționăm în conformitate cu acestea.
Christena E. Nippert (2008) Home and Work: Negotiating Boundaries through Everyday Life. University of Chicago Press
Dr Henry Cloud and Dr. John Townsend (2017) Boundaries – when to say yes, how to say no to take over your life. Ed. Zondervan
Dr. Henry Cloud (2013) Boundaries for Leaders. Ed. Harper Business
Vara Saripalli, Psy.D. — By Hope Gillette (2021)
7 Tips for Setting Work Boundaries for Yourself and with Others
www. psychcentral.com
7 pași pentru a face o schimbare în carieră în 2023
Performanța ca val al mării organizaționale
Te regăsești printre cei mai căutați candidați în 2022?
Sfaturile sunt foarte bune, unele din solutii le-am folosit cu succes. Insa, uneori, din pacate, nici aceste solutii nu ajuta..si singura solutie este, dupa parerea mea, schimbarea postului de munca. Un An Nou 2023 cat mai bun tuturor si cu munca benefica in orice fel o prestati! 🙂
Bună, Maia,
Mulțumim pentru aprecieri! 🙂 Dacă te putem ajuta cu recomandări de joburi, așteptăm un semn. Un An 2023 cu împliniri, așa cum îți dorești!