Numărul ofertelor de joburi a crescut în ultima perioadă, dar și numărul aplicanților se află pe aceeași linie ascendentă. Și nu e nicio surpriză dacă stai să te gândești că multe persoane au fost disponibilizate în ultimile luni și un număr considerabil de oameni au revenit din țară
Această concurenta nu ar trebui însă să te sperie, ci doar să te facă un pic mai atent la felul în care-ți pui în valoare abilitățile în CV și la modul în care discuți într-un interviu video sau față-n față cu angajatorul.
Pentru a te distinge din marea de aplicanți trebuie să știi foarte bine ce este special la tine. Nu trebuie să fie o abilitate exotică, singulară sau unică. De cele mai multe ori este vorba de o combinație de abilități, competențe și atribute care te pot transforma în omul potrivit la locul potrivit. Acesta este de fapt talentul tău, o însumarea a unor abilități aparent comune, dar care laolaltă se transformă în ceva special.
Iar acest mix nu va arăta deloc ca a altor persoane și tocmai de aceea trebuie să te asiguri că ea este reflectată și de CV-ul tău, dar și de discursul tău de la interviu. Ca să ai o imagine mai clară asupra acestui mixt poți face pe hârtie un inventar al talentelor, abilităților, competențelor și atributelor personale și, ulterior, să creezi o poveste despre cine ești pe baza lor.
Astfel vei arăta potențialului angajator că nu ești interesat strict de remunerația specifică unui job clasic, ci în ochii tăi cântărește la fel de greu și experiența pe care o poți dobândi în acest fel. În plus, acțiunile de voluntariat reprezintă un atu puternic pentru orice CV, deoarece denotă niște trăsături dezirabile pentru orice companie – cum ar fi empatia, dezinteresul și motivația – și arată disponibilitatea ta de a depune eforturi pentru o cauză la care ții.
Citește cărți, ascultă podcast-uri, participă la cursuri, ateliere, webinarii și seminarii. Suntem siguri că ai observat că locurile de muncă de care ești interesat necesită anumite abilități și poate n-ar strica să obții înainte de a aplica la un job anumite certificări care te pot face mai atractiv în ochii angajatorului. Ideal ar fi ca și după ce obții un job pe placul tău să nu te oprești din studiu. Eventual, îți poți seta un obiectiv de a obține anual câte o certificare ce te va ajuta în continuare la locul de muncă sau să te diferențiezi de concurenta dacă vei începe să cauți altceva.
Chiar dacă poziția pentru care aplici este una Entry Level nu ar trebui să tratezi cu mai puțină grijă aplicarea la ea. Personalizează-ți CV-ul și dacă este necesară și scrisoarea de intenție și caută să te duci cât mai bine pregătit la interviu. Menține această atitudine și pe viitor, dacă obții jobul. Aceasta este cartea câștigătoare prin intermediul căreia te asiguri și că vei fii unul dintre candidații principali pentru o viitoare promovare.
Ți-a plăcut acest articol despre concurenta de pe piața actuală a forței de muncă? Citește și:
Reprofilare profesionala: spre ce joburi te poți orienta în acest moment